Görüş Bildir
Haberler
Yaşar Büyükanıt 'E-Muhtıra' İçin İfadeye Çağrıldı

Yaşar Büyükanıt 'E-Muhtıra' İçin İfadeye Çağrıldı

Onedio Medya
04.12.2015 - 10:04

Ankara Başsavcılığı, 27 Nisan'da yayınlanan TSK bildirisiyle ilgili 2012'de soruşturma açtı. İlk adım ise dün atıldı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın, 'tek şüpheli' sıfatıyla ifadesinin alınması için İstanbul'a yazı gönderildiği belirtiliyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yarşar Büyükanıt tarafından hazırlanarak 27 Nisan 2007 tarihinde Genelkurmay'ın internet sitesinde yayınlanan 'e-muhtıra' ile ilgili başlattığı soruşturmada önemli bir gelişme yaşandı.

Sözcü gazetesinden Asuman Aranca'nın haberine göre , soruşturmaya bakan Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu'nda görevli Savcı Selda Binboğa Kurtuluş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na talimat yazarak, dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt'ın 'şüpheli' sıfatıyla ifadesinin alınmasını istedi.

Soruşturmada, Büyükanıt'ın tek şüpheli olduğu öğrenildi, yazıda, 27 Nisan bildirisine yer verilerek suç kapsamında savunması istendi. Savcı Kurtuluş'un talimat yazısına göre Büyükanıt, 'Bizzat ben kaleme aldım' dediği e-muhtıra ile ilgili İstanbul'da ifade verecek. 2 Şubat 2012'de Adalet Platformu Başkanı Adem Çelik'in suç duyurusu üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, bildiriyle ilgili soruşturma başlatmıştı.

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

27 Nisan Genelkurmay Başkanlığı Basın Açıklaması

Türk Silahlı Kuvvetleri adına Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısı ile 27 Nisan 2007 tarihinde gece saat 23:20'de bir açıklama yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2007 yılında Abdullah Gül’ün aday olduğu Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Genelkurmay’ın sitesinden gece geç vakitlerde yayınlanan 27 Nisan Bildirisi’nde, laiklik ve irticai faaliyetlerle mücadele vurgusu yapılmıştı ve Büyükanıt tarafından kaleme alınmıştı. 

Türkiye kamuoyunda hakim olan görüş, basın açıklamasının 'muhtıra' olduğu yönündedir. Bildiri internet aracılığıyla verildiği için 'e-muhtıra' olarak da adlandırılmıştır. 

Açıklamanın ardından birçok gazeteci ve yazar tarafından yapılan değerlendirmelerde bu açıklamanın olağan bir açıklama sayılamayacağını; bunun Genelkurmay Başkanlığı tarafından alışılmadık bir üslup ile kaleme alındığı ve bir muhtıra olduğu görüşü ağırlık kazanmıştır.

29 Ağustos 2011'de açıklama Genelkurmay Başkanlığı'nın sitesinden kaldırmıştır.

'Benimle mezara gidecek'

'Benimle mezara gidecek'

Bu bildirinin ardından dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ile Büyükanıt, 4 Mayıs 2007 tarihinde Dolmabahçe’de özel bir görüşme yapmıştı. 

Erdoğan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada “Benimle mezara gidecek” demiş, daha sonra Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu’na gönderdiği 29 sayfalık yazıda, ünlü ‘Dolmabahçe görüşmesini’, “Olağan” olarak nitelendirmişti. Erdoğan, bir başka açıklamasında da bildiri için “Bir muhtıra olarak kabul etmiyorum” demişti. Büyükanıt’a daha sonra diğer komutanların aksine hükümetin onayıyla Audi A8L marka zırhlı araç verilmişti. Değeri 1 milyon TL olan bu araçtan dünyada sadece 100 adet bulunuyor.

Sözcüve Vikipedi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
0
0
0
0