Görüş Bildir
Haberler
Yargıtay, Boşanan Çiftin Çocuğuna Annesinin Soyadının Verilmesi Kararını Onadı

Yargıtay, Boşanan Çiftin Çocuğuna Annesinin Soyadının Verilmesi Kararını Onadı

Ulaş
07.11.2021 - 18:08

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, İzmir'de 14 yaşındaki çocuğun annesinin soyadını kullanmasına ilişkin verilen karara babasının yaptığı itirazı reddederek kararı onadı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İzmir'de yaşayan bir çocuk sahibi çift, 2011 yılında boşandı. Çocuğun velayeti de anneye verildi. Anne, kendi soy isminin çocuğuna verilmesi için eski eşine ve İzmir İl Nüfus Müdürlüğüne dava açtı.

Anne, başvurusunda 'çocuğu ile kendi soyadının farklı olması nedeniyle günlük hayatta sorun yaşadıklarını, bu durumun çocuğunu olumsuz yönde etkilediğini, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararları göz önünde bulundurulduğunda çocuğun annesi ile farklı soyadı taşımadaki rahatsızlığı ve velayet hakkı bulunmayan babaya ait soyadı taşımakta hukuki yararın olmamasını' gerekçe göstererek kendi soyadının çocuğuna verilmesini talep etti.

İzmir 6. Aile Mahkemesi, 'çocuğun soyadının, evlilik birliğinin sona ermesiyle kendisine velayet hakkı tevdi edilen annenin soyadı ile değiştirilmesini engelleyen yasal bir düzenlemenin bulunmadığı ve söz konusu değişikliğin çocuğun üstün yararına aykırı olmadığı' gerekçesiyle davanın kabulüne karar verdi.

Babanın itirazı üzerine dosya istinaf mahkemesine taşındı.

Babanın itirazı üzerine dosya istinaf mahkemesine taşındı.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi, kararın bozulmasına hükmetti. Dosya, annenin itirazı üzerine Yargıtaya taşındı.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, istinaf mahkemesinin kararının bozulmasına hükmederek, kararında 'Anne, çocuğun soyadının kendi soyadı ile değiştirilmesinin çocuğun isteği olduğunu, okulda ve resmi kurumlarda zorluklar yaşadığını ileri sürmüştür. Çocuk, uzmana verdiği beyanında soyadının annesinin soyadı ile değiştirilmesini istemiş olup çocuğun üstün yararına aykırı olmadığı sürece çocuğun tercihine değer verilmelidir.' ifadelerine yer verdi.

İstinaf mahkemesinin yeniden değerlendirdiği kararı bu sefer hukuka uygun bulması sonrası baba tekrar itiraz etti. Dosyayı yeniden ele alan Yargıtay, babanın itirazını reddederek kararı onadı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
68
31
15
10
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halit Demir

Kadın sırf gıcıklık olsun diye dava açmadıysa bende bişey bilmiyorum. Benim de ablamın oğlu ablamın yanında. Hiç de soyadıyla ilgili sıkıntılar çekmiyor. Yıl... Devamını Gör

Tuğçe Altunbaş

Soyadı olayı gerçekten sıkıntı oluyor. Ben de yaşadım

Abc Xyz

Başta bana da mantıklı geliyordu bu durum. Ama şöyle bişey de var. Anne tekrar evlenince yine soyadı değişiyor. Bu defa çocuk aynı kalsa yine soyadları farkl... Devamını Gör

Uyuşuk adam

Pislik insanlar... Ne bekliyorsun ki zaten ülkem insanın zihniyeti pis, siyaseti pis, yemekleri pis...