Görüş Bildir
Haberler
Modern Zamanın Cadıları Wiccanlar

etiket Modern Zamanın Cadıları Wiccanlar

04.07.2015 - 13:23 Son Güncelleme: 05.07.2015 - 13:34

Wicca'nın kesin bir açıklamasını yapmak aslında zordur. Wicca, kökleri Pagan inanışına dayanan, doğanın merkezde yer aldığı bir inanıştır. Bir yaşam tarzı, gidilecek yoldur. Cadılığın diğer adı olarak da adlandırılabilir, Modern Cadılıktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Doğaya tapınım

Wicca, doğa tabanlı bir inanış şeklidir ve pek çok doğa inanışında olduğu gibi, Wiccada da sevgi, hayat, doğa ve maneviyat (spritualizm) vardır. 

Wiccalığın merkezinde, Tanrı ve Tanrıça bulunur. Tanrıça Dünya ve Ay’da vücut bulur. Dünyadaki ürünleri meydana getirir. Wiccanlar, doğadaki mevsimler ve onların beraberinde getirdiği değişimlere değer verirler. Bu, ay devreleri için de geçerlidir.

2. Cadı Çemberi

Wicca, organize bir inanış değildir ve merkezinde bir lider yoktur. Buna rağmen Wiccalıkta Covenlar (türkçe kovan da denebilir) vardır. Bunlar, Cadı halkası olarak da adlandırılır. Coven, ritüelleri, beraber yerine getirmek için en fazla on üç kişinin bir araya gelmesi ile oluşan gruptur. Bu ritüeller, bir başrahibe ve başrahip kılavuzluğunda yerine getirilir. Rahip ve başrahibe, grup üyelerinin, onların fikirlerini kabul etmeleri beklenen liderler değildirler. Onlar, daha çok öğretmen rolündedirler.

3. Solitary

Bir Wicca, Coven'a katılabileceği gibi, Solitary (yanlız) da olabilir. Solitary bir Wicca, her şeyi kendi öğrenir. Ritüelleri kendi başına gerçekleştirir. Bunlardan birinin, diğerinden daha iyi olması diye bir durum söz konusu değildir. Çünkü önemli olan kişinin kendini nasıl ve hangi durumda daha iyi hissettiğidir.

4. Kimseye (kendine de) zarar vermediğin sürece ne istiyorsan yap

Bu kural, Wicca kuralı veya Cadı Öğüdü olarak adlandırılır. Kulağa basit bir kural gibi gelse de değildir. Çünkü bu, kendine verdiğin sözde durduğun için, güvenilirliğini eksiksiz ortaya koyar. Bu kuraldan, üç katlı yasa olarak da adlandırılan başka bir kural ortaya çıkar.

Yaptığın her şey sana üç kat geri dönecektir.

Yaptığın bütün pozitif veya negatif şeyler sana çoğalarak geri gelecektir.O halde önemli olan, bir şeyi yapmadan önce sonuçlarına göz gezdirmektir.

5. Gölgeler Kitabı

Gölgeler Kitabında reçeteler, tecrübeler, metotlar ve bilinmesi gerekenler bulunur. Elf geleneğine sahip olan wiccanlar, aile üyelerine ait olanları kullanmak için alırlar. Doğal olarak, kitaba da kendi tecrübelerini yazarlar, covenlarda başrahibe tarafından yazılır, asla grup dışına çıkarılmaz ama üyeler kendi kitaplarına kendi yazılarıyla yeniden yazabilirler. Doğal olarak, coven üyeleri,kendi kitaplarını da yanlarında getirirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kadının Yeri

İnsanlar genellikle kadınların Wicca olduğunu düşünse de bu doğru değildir. Erkekler de Wicca olabilir. Tahminlere göre Wiccanlar arasında, kadınlar, erkeklere nazaran daha fazladır. Bunun sebebi, dinlerdeki bağnazlığın, özellikle kadınları ikinci sınıfa düşürmesi ve erkek baskın yasaların çokluğudur.

7. Satanist değillerdir

Wiccanlar Şeytan'ın varlığına inanmazlar ve satanist de değillerdir. Wicca ile aktif olarak uğrasan kişiler Tanrı ve Tanrıça‘ya inanırlar. Şeytan tevhidi dinlerin bölünmez bir parçasıdır. Kötülüğü şahıslandırma ve bu şekilde yapılan hataların suçunu başkasına yükleme, Wiccada yer almaz. Aklı başında her yetişkin birey, iyi ve kötüyü ayırt edebilir ve kötülük yapıldıktan sonra, yapan tek suçludur ve cezasını, üç katı fazlasının kendisine geri döndüğü şekliyle öder. Wiccanlar, kişinin yaptıklarından, kendisinin sorumlu olduğuna inanırlar.

8. Pagan Bayramları

8. Pagan Bayramları

Wiccalıkdaki bayramlar, eski Paganizmden gelmektedir. Yıl içinde Sabbats’a uyan 8 önemli tarih vardır, genellikle kutlamalar dışarıda yapılır ama ev içinde de kutlamak mümkündür. Zira her zaman bir ateş ya da ona benzer bir şey yakmak mümkün değildir. Bir bayramı geleneklere göre kutlarken, covendaki üyelerin de onayı alınır. Wicca bayramlarında Tanrı ve Tanrıça onurlandırılır ve doğanın sunduğu her şey için teşekkür edilir.

Güney yarı küre ve Kuzey yarı kürede farklı tarihlerde kutlanan 8 pagan festivali vardır.

Yule ( kyk: 22 aralık - gyk: 21 haziran )

İmbolc ( kyk: 2 şubat - gyk: 1 ağustos )

Ostara ( kyk: 21 mart - gyk: 21 eylül )

Beltaine ( kyk: 1 mayıs - gyk: 31 ekim )

Midsummer ( kyk: 21 haziran - gyk: aralık 22 )

Lughnasadh ( kyk: ağustos 1 - gyk: 2 şubat )

Mabon ( kyk: 21 eylül - gyk: 21 mart )

Samhain ( kyk: 31 ekim - gyk: 1 mayıs )

9. Cadılığın Alt Dalları

Gardnerian: Çağdaş Cadılığın babası olarak söz edilen Gerald Gardner tarafından kurulmuştur. Gardnerci cadılık, katı bir şekilde Gerald Gardner’in kendi yazdığı Gölgeler Kitabı’na dayandırılır. O’nun ritüellerine bağlı kalınır.

Alexandrian: Alex ve Maxine Sanders tarafından kurulmuştur. Gardnerian‘lara göre daha ılımlı ve esnektir.

Miras: Aileden gelip,kuşaktan kuşağa aktarılan cadılıktır.

Geleneksel: Geleneksel cadılar, cadılığı içgüdüsel olarak uygulayanlardır.Genellikle cadılığı daha keşfetmeden, maji uygular ve yönergeleri öğrenirler.

Hedgewitch: Çalışmaları tamamen toprak ve doğaya dayanan cadılardır.Hemen hemen sadece,otlar ve bitkilerle çalışırlar.

10. Wiccalığın 13 prensibi

73 cadının kurduğu, Amerikan Cadılar komitesi (Council of American Witches) 1973 yılında nisan ayında, ilkbahar cadı toplantısı yapmış ve ön yargıları yıkmak, cadılığı belli bir sisteme sokmak üzere 13 temel prensibi benimsemiş ve kağıda dökmüşlerdir. Dolayısıyla bu 13 temel kural wiccanlar tarafından da benimsenmiş ve wicca’nın da 13 temel prensibi konumuna yerleşmiştir. 13 prensip şu şekildedir; http://www.pagan.psisik.com/index.php?q=node/41

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
267
121
41
23
21
15
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kardelen Öztürk

Verilen linke ulaşılamıyor aynı bilgilerin olduğu başka bir sayfa linki varsa paylaşırsanız sevinirim.

Simge Yavuz

Şimdi bu bilgiler gerçek hayatta ne işime yarayacak anlatsana biraz.

Merve Sarıtaş

Ne işin var madem bu sitede Geri insanevladı.