Görüş Bildir
Haberler
Vietnam Savaşı Kaç Yılında Gerçekleşti? Vietnam Savaşı'nda Kaç Asker Öldü?

Vietnam Savaşı Kaç Yılında Gerçekleşti? Vietnam Savaşı'nda Kaç Asker Öldü?

Elif Ateş
21.10.2021 - 11:27

Vietnam Savaş'ından önce bu bölge Fransa ve İngiltere'nin sömürgesi halindeydi. II.Dünya Savaşı ile Japonya'nın hakimiyetine geçti. Daha sonra İngiltere ve Fransa tekrar bölgeye hakim olmaya çalışmıştır. Soğuk Savaş döneminin en kanlı savaşlarından biri olan Vietnam Savaşı, Türkiye'nin de içinde bulunduğu pek çok ülkeyi de etkilemiştir. Savaş; Tayland, Laos, Kamboçya, Malezya ve Vietnam'ı kapsayan Çinhindi bölgesinde gerçekleşmiştir. Savaşın sonuçları ise oldukça ağır olmuş ve milyonlarca insanın ölümü ile sonuçlanmıştır. Peki, Vietnam Savaşı kaç yılında gerçekleşti? Vietnam Savaşı'nda kaç asker öldü?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sovyetler Birliği ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin yaydığı komünizm birçok ülke tarafından tepkiyle karşılanmaktaydı. Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa gibi ülkeler komünizme karşı mücadele göstermekteydi. Ancak bölgeye yayılan komünizm Vietnam'da kargaşalara sebep olmaktaydı. Vietnam'da uzun bir süre devam eden komünizm ve milliyetçiler arasındaki çatışmalar artık ciddileşince Birleşmiş Milletler bölgeye el koydu. 1958 yılında imzalanan Cenevre Antlaşması ile Kuzey ve Güney Vietnam kuruldu. İki farklı devlet olan Vietnam, farklı şekillerde yönetildi. 1965 yılında ise Vietnam'daki seçimlerle Kuzey ve Güney'in birleşmesi bekleniyordu. Fakat Güney Vietnam seçime katılmadı. Bunun üzerine Kuzey Vietnam, Güney Vietnam'a savaş açtı. Doğu Bloğunu oluşturan ülkeler Kuzey Vietnam, Çin ve Sovyetler Birliği'dir. Batı Bloğunu oluşturanlar ise Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Vietnam'dır. Vietnam Savaşı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Vietnam Savaşı Kaç Yılında Gerçekleşti? Vietnam Savaşı'nda Kaç Asker Öldü?

Vietnam Savaşı Kaç Yılında Gerçekleşti? Vietnam Savaşı'nda Kaç Asker Öldü?

Kuzey Vietnam Rusya destekliyken, Güney Vietnam ise Amerika desteği ile savaştı. Kuzey Vietnam'ın Ho Chi Min adlı önderi, Vietnam'a komünist rejimi getirmek istiyordu. Ancak Güney Vietnam lideri Baoi Dai, bazı propangadalar düzenledi ve rejimin gelmesini engellemeye çalıştı. Bu olayların sonucunda ise 1 Nisan 1955 yılında Vietnam Savaşı gerçekleşti. 20 yıl boyunca süren bu savaş, Kuzey Vietnam'ın yenilgisi ve Güney Vietnam'ın başarısı ile sonuçlanmıştır. 

Kuzey Vietnam, Güney Vietnam ve özellikle Amerika Birleşik Devletleri'de çok ağır kayıplar vermiştir. Vietnam Savaşı'nda 1.5 milyon sivil hayatını kaybetmiş, 3 milyonu ise ağır yaralanmıştır. Vietnam halkının 12 milyonu ise başka ülkelere göç etmek zorunda kalmıştır. Güney Vietnam'ı destekleyen Amerika ise 58 bine yakın askerini kaybetti. Sadece savaş sırasında değil, Amerika'ya dönen askerler ise travmalardan kaynaklı intihar etti. Kuzey Vietnam'da ise 200 bine yakın insan öldü. Ayrıca Savaşta sadece insanlar ölmemiş, Napalm bombası yüzünden topraklarının çoğu zehirlenip zarar görmüştür.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın