Görüş Bildir
Haberler
Varoufakis: 'Reform Paketi Başarısız Olacak'

Varoufakis: 'Reform Paketi Başarısız Olacak'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yunanistan'da Syriza hükümetinin eski maliye bakanı Yanis Varoufakis, ülkesinin uygulaması istenen ekonomik reformların başarısız olacağını söyledi.

BBC Türkçe Servisi'nin haberine göre Varoufakis, Yunanistan'ın tarihe 'gelmiş geçmiş en büyük makro ekonomi yönetimi felaketi' olarak geçecek bir programla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Kemer sıkma önlemlerinin savunucusu euro bölgesi ülkelerinden Almanya, Yunan hükümetinin borçlarını çevirebilmesi için ihtiyacı olan ek kredilere ilişkin müzakerelere başlamak için parlamentodan yetki aldı.

Diğer yandan Avrupa Komisyonu da, Yunanistan'a 7 milyar euro civarında köprü krediye onay verdi.

Atina'nın kemer sıkma önlemleri karşılığında Avrupa Merkez Bankası ve IMF'den alacağı ek kredinin miktarının 86 milyar euro civarında olması planlanıyor.

'Başarısız olacak'

Ancak eski Yunan Maliye Bakanı, programının başarısı konusunda iyimser değil.

''Bu program kim tarafından uygulanırsa uygulansın başarısız olacak'' görüşünü dile getiren Varoufakis, bu sonucun ne zaman gerçekleşeceğinin sorulmasını üzerine, ''Başarısız oldu bile'' dedi.

Euro bölgesi liderleriyle görüşme sürecinde geçtiğimiz haftalarda bakanlık görevinden istifa eden Varoufakis'in ayrılması sık sık çatışma yaşadığı euro bölgesi maliye bakanlarına karşı bir jest olarak görülmüştü.

Eski Maliye Bakanı Varoufakis 6 Temmuz'da istifa ettiğini açıklamıştı...

'Çipras'ın başka seçeneği yoktu'

Yunanistan'ın uygulanmaya zorlandığı pakete karşı çıktığı bilinen SYRİZA lideri ve Başbakan Aleksis Çipras'ın tavrı için 'başka seçeneği yoktu' görüşünü dile getiren Varoufakis, ''Bize iki seçenek sunulmuştu, kurşuna dizilmek ya da teslimiyet. O nihai stratejinin teslimiyet olduğuna karar verdi'' dedi.

Varoufakis ekonomisinin krizden çıkabilmesi için bir sonraki kredi dilimine odaklanmanın yanlış olduğunu savunarak, ''Asıl amaç borçların yeniden yapılandırılması ve ekonominin yeniden yaşayabilecek bir dönüşüm ve reformdan geçirilmesi olmalı. Ben de, sadece bir sonraki kredi dilimini garanti altına alabilmek için ne gerekiyorsa yaparak bu yaklaşımı tehlikeye atmak istemedim'' dedi.

Çipras kabinesini yeniledi

Çipras kabinesini yeniledi

Çarşamba günü euro bölgesi liderlerinin istediği yasal düzenlemeleri parlamentodan geçiren Tsipras, perşembe günü de kabinesinde revizyona gitti.

Hükümette, pakete en sert karşı çıkan isimlerden biri olan Enerji Bakanı Panayitos Lafazanis görevden alınan en dikkat çekici isim oldu.

Ancak Çipras, kabineye teknokrat ya da muhalefetten herhangi bir bakan atamadı.

Avrupa Merkez Bankası'nın acil likidite desteğini 900 milyon euro artırması üzerine, üç haftadır kapalı olan Yunan bankalarının Pazartesi günü açılacağının duyurulmasını izliyor.

Bununla birlikte Yunan yetkililer, günde 60 euro ile kısıtlanan nakit çekme kısıtlamasının kademeli olarak kaldırılacağını bildirdi.

Euro Bölgesi Başkanı Jeroen Dijsselbloem ise şimdi Yunan ekonomisini rayına oturtmak için önlerinde bir şans olduğunu söyledi. Ancak Dijsselbloem bu sürecin kolay olmayacağı uyarısında da bulundu.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0