Görüş Bildir
Haberler
Çipras 'Anlaşmaya Hayır' Diyen Kabine Üyelerini Görevden Aldı

Çipras 'Anlaşmaya Hayır' Diyen Kabine Üyelerini Görevden Aldı

Deniz Gök
17.07.2015 - 17:01 Son Güncelleme: 18.07.2015 - 10:49
İçeriğin Devamı Aşağıda

Euro Bölgesi'nden kalmasını sağlayacak 86 milyar euroluk üçüncü bir kurtarma paketi karşılığında, yeni kemer sıkma önlemleri almayı kabul eden Yunanistan'a, Berlin ve Brüksel'den iki iyi haber geldi. Almanya Federal Meclisi kurtarma paketini onaylarken, AB Atina'ya 7 milyar Euro'luk 'köprü' kredi verilmesini kabul etti. Tüm bu gelişmelerin ardından Başbakan Çipras yeni reform paketine karşı çıkan ve parlamentoda hayır oyu kullanan kabine üyelerini görevden aldı.

Almanya Federal Meclisi Yunanistan ile ilgili varılan 86 milyar Euro’luk kurtarma paketini onayladı. Bu kararın ardından AB de paket ile ilgili süreç tamamlanana dek Atina'ya 7 milyar euro verilmesini onayladı.

Almanya Federal Meclisi'ndek oylamadan önce milletvekillerine seslenen Almanya Başbakanı Angela Merkel anlaşmanın reddedilmesinin kaosa neden olabileceğini belirterek bunun Avrupa Birliği’nin dayanışma ruhuna da zarar vereceği uyarısında bulundu.

.

Mecliste oy kullanan 598 milletvekilinden 439'u müzakerelere ‘evet' dedi. Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, Meclis'te düzenlenen özel oturumun ardından yaptığı açıklamada 119 milletvekilinin ‘hayır' oyu kullandığını, 40 milletvekilinin çekimser kaldığını bildirdi.

Euro Bölgesi maliye bakanları dün Yunanistan'a üçüncü yardım paketi için müzakerelerin başlaması kararını alarak, topu ulusal meclislere atmıştı. Müzakerelerin başlayabilmesi için kararın Euro Bölgesi üyesi ülkelerin parlamentolarında da onaylanması gerekiyor. Fransa ve Finlandiya parlamentoları anlaşmaya destek vermişti.

Yunanistan 86 milyar Euro’luk yardım paketi karşılığında köklü yapısal reform sözü vermiş, reform paketini sert tartışmaların ardından parlamentodan geçirmişti

AB'den 7,16 milyar Euro'luk kredi

AB'den 7,16 milyar Euro'luk kredi

Avrupa Birliği (AB), Yunanistan'a kısa dönem finansmanı için 7,17 milyar euroluk kredi sağlamaya karar verdi. Konsey'den yapılan açıklamada, Yunanistan'a Pazartesi günü 7,17 milyar euroluk kısa dönem finansmanın, Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması (EFSM) aracılığıyla sağlanacağı kaydedildi.

Kredinin Yunanistan'a 3 ay vade ile verildiği belirtilen açıklamada, 'Bu krediyle, yeni programın uygulanmasına başlanıncaya kadar Yunanistan, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'na olan birikmiş borçlarını ödeyecek' ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Euro kullanmayan AB üyesi ülkelerin fonlarının garanti altına alındığına dikkat çekilerek, Yunanistan'ın borcunu, şartlar uygun şekilde ödememesi halinde bu ülkelere sağladıkları kredinin iade edileceği belirtildi.

Çipras 'anlaşmaya hayır' diyen vekilleri kabineden çıkardı

Çipras 'anlaşmaya hayır' diyen vekilleri kabineden çıkardı

Başbakan Çipras yeni reform paketine açıkça karşı çıkan ve parlamentoda hayır oyu kullanan kabine üyelerini görevden aldı.

Yeni kabinede öne çıkan bazı isimler şunlar:

Üretici Gelişim, Çevre ve Enerji Bakanı: Panayiotis Skourletis

Çalışma Bakanı: Yorgos Katroungalos

Ekonomi, Bayındırlık, Denizcilik ve Turizm Bakanı: Yiorgos Stathakis

Rüşvetle Mücadeleden Sorumlu Bakan: Panayiotis Nikoloudis

Hükümetin Organizasyonundan Sorumlu Bakan: Alekos Flampoularis

Hükümet Sözcüsü: Olga Gerovasisi

Hükümet revizyonu Türkiye'yi yakından ilgilendiren Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nda da önemli değişime neden oluyor. 

Türkolog ve akademisyen Sia Anagnostopoulou, Çipras tarafından Avrupa İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılığına getirildi.

Yeni kabine üyeleri cumartesi günü mecliste yemin ederek görevlerine başlayacak.

Euronews, SputnikBBC Türkçe ve DW

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0