Görüş Bildir
Haberler
Kadınların Kabusu Olan Vajinal Akıntı Nedir? Vajinal Akıntı Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Kadınların Kabusu Olan Vajinal Akıntı Nedir? Vajinal Akıntı Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Şebnem Sucu
14.01.2022 - 11:05

Her kadın hayatı boyunca vajinal akıntı durumu ile karşı karşıya kalır. Akıntının miktarı kişiden kişiye farklılık gösterir. Normal akıntılar beyaz, şeffaf ve kokusuzudur. Ancak patolojik yani anormal akıntılar vajinada meydana gelen bir enfeksiyona işaret edebilir. Vajinal akıntıların yoğunluğu, rengi ve miktarı kişinin adet döngüsünün neresinde olduğuna göre farklılık gösterebilir. Peki, vajinal akıntı nedir? vajinal akıntı neden olur, tedavisi nasıldır? İşte vajinal akıntı hakkında merak edilen soruların yanıtları…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Vajinal akıntı üreme çağındaki kadınlarda yaygın görülen şikayetler arasında yer alır. Vajinal akıntı görülmesi normal kabul edilen bir durumdur fakat bazı akıntılar enfeksiyona bağlı ortaya çıkabilir. Bu durumda akıntının rengi ve kokusu akıntının normal olup olmadığı hakkında bazı bilgiler verir. Anormal bir akıntının rengi daha çok yeşil ve sarıya çalar, ayrıca kötü kokulu ve koyu kıvamlı olabilir. Bu tip şikayetlerle karşılaşıldığında olası ciddi sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak daha güvenlidir. Peki, vajinal akıntı nedir? Vajinal akıntı neden olur, tedavisi nasıl yapılır? İşte tüm detaylar…

Vajinal Akıntı Nedir?

Vajinal Akıntı Nedir?

Vajinal akıntı, vajinadaki ve rahim ağzında bulunan küçük bezelerden salgılanan sıvı olarak tanımlanır. Bu sıvı, eski hücreleri ve oluşan döküntüleri nötralize etmek için düzenli olarak vajinadan akarak vajina ve üreme sisteminin sağlığının korumasına yardımcı olur. Adet döngüsü, gebelik ve kızların adet dönemi oluşumundan önce östrojen seviyeleri yüksektir. Böyle zamanlarda vajinadan bir miktar mukus çıkabilir. Her kadında değişiklik gösteren vajinal akıntılar; doğum kontrol haplarının kullanımına, cinsel uyarılma gibi etkenlere bağlı olarak akıntıda yoğunluk ve görünümde değişikliğe uğrayabilir.

Vajinal Akıntı Neden Olur?

Vajinal Akıntı Neden Olur?

Vajinal akıntı sağlıklı ve normal bir işlevdir. Bazı durumlarda Farklı sebepler vajina akıntısının artmasına neden olabilir. 

Vajinal akıntıya neden olabilen belli başlı sebepler şöyle sıralanabilir;

• Cinsel uyarılma

• Stres

• Beslenme değişiklikleri

• Egzersiz

• Cinsel aktiviteler

• Kullanılan doğum kontrol hapları veya yeni bir ilaç kullanımı

Vajinal Akıntı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vajinal Akıntı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vajinal akıntıya sebep olan etmenlere bağlı olarak farklı tedavileri içerir. Eğer kişide maya enfeksiyonlarından kaynaklı bir akıntı var ise jel ve krem formunda antifungal ilaçlar reçete edilir. Ancak bakteriyel viyonaz durumunda krem kullanımın yanı sıra antibiyotik haplar durumu kontrol atına almaya yardımcı olur.  Farklı bir enfeksiyon türü olan trikomoniyaz enfeksiyonunda ise yine ilaçla akıntının tedavisi mümkündür.

Eğer şüpheli bir maya enfeksiyonu var ise mantar önleyici reçetesiz satılan kremler de kullanılabilir. Kaşınma ve şişme gibi şikâyetleri gidermek için bölgeye buz torbası yardımıyla soğuk bir kompres uygulanabilir. Vajinal akıntı durumunda iç çamaşırınızı sık sık değiştirmeye ve gün içinde bir defa duş almaya özen gösterin. Bu sayede belirtilerde rahatlama sağlayabilirsiniz.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın