Görüş Bildir
Haberler
Uzmanlar Uyardı: 'Palm Yağı Kanserin Çok Daha Hızlı Yayılmasına Neden Oluyor!'

Uzmanlar Uyardı: 'Palm Yağı Kanserin Çok Daha Hızlı Yayılmasına Neden Oluyor!'

Batuhan
02.05.2018 - 11:22 Son Güncelleme: 02.05.2018 - 17:20

Bilim insanları, kanser gelişiminin önlenmesi ve hastalığın tedavi başarısı için şeker ihtiyacının pekmez, hurma ve incir gibi işlenmemiş gıdalardan aşırıya kaçmadan karşılanması, fruktoz içeren ürünlerden ve palm yağından uzak durulması uyarısında bulundu.

AA'da yer alan habere göre, bazı uzmanların kanserden korunmak için sık sık dile getirdiği, “Şekerden tamamen uzak durulmalı” şeklindeki düşüncenin tartışmalı olduğunu belirten Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Sağlam, şekerin en az işlenmiş hali ile kullanılması gerektiğini söyledi. İşlenmiş et, fruktoz içeren ürünler ve palm yağı uyarısı yaptı.

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) tarafından, KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi düzenlendi.

Türkiye'deki radyolojik tetkik sayısı Avrupa'nın iki katı.

Türkiye'deki radyolojik tetkik sayısı Avrupa'nın iki katı.

Dernek ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, burada yaptığı konuşmada, kanser tedavisinde gereksiz tetkik ve tedavilerden kaçınmak gerektiğine dikkati çekerek, Türkiye'de tetkik sayısının yüksek olduğunu kaydetti. Sağlam, Türkiye'de yapılan radyolojik tetkik sayısının Avrupa'nın iki katı olduğuna işaret etti.

'Dondurma, pekmez, hurma ve incirden alınan şekerle beslenebiliriz.'

'Dondurma, pekmez, hurma ve incirden alınan şekerle beslenebiliriz.'

Kanser tedavisinde doğru beslenmenin önemine işaret eden Sağlam, doğal yollarla üretilmemiş ve işlenmiş bütün gıdalardan uzak durulması gerektiğini hatırlattı. 'Sıfır şeker' in uygun olmadığına dikkati çeken Sağlam, 'Yemek borusu tümörü olan hasta zayıf, yutamıyor, hiçbir şey boğazından geçemiyor. Hastalarımın yüzde 90'ı 'kanser oldum ama şekeri bıraktım.' diye geliyor. Sıfır şeker yiyip zaten beslenemeyen, yutamayan, zayıf hastaları bizim beslememiz daha da zor. Hastanın sağlam olması lazım ki tedaviyi kaldırabilsin. Sıfır şeker bizim işimizi çok zorlaştırıyor' dedi.

Sağlam, beyaz işlenmiş şeker yerine dondurma, pekmez, hurma ve incirden alınan şekerle beslenmeyi önerdi.

‘Beynin en önemli gıdası glikoz.’

‘Beynin en önemli gıdası glikoz.’

Kongrenin Bilimsel Program Sekreteri Prof. Dr. Gökhan Özyiğit de şunları kaydetti: Ben ‘Şeker, kanseri beslemez’ demeyeceğim. Şeker dolaylı olarak kanser yapabilir ama kanserli bir hücrenin sadece şekere ihtiyacı yok. Özellikle çocukluk çağında karbonhidrat, yağ ve proteinin dengeli alınması şart. Beynin en önemli gıdası glikozdur ama mısırdan üretilmiş olan değil.

'Palm yağı kanserli farelerde, yayılımı 8-10 kat artırdı.'

'Palm yağı kanserli farelerde, yayılımı 8-10 kat artırdı.'

Palm yağından da uzak durulması gerektiğini ifade eden Özyiğit, sözlerini şöyle sürdürdü: Palm yağlarının, kanserli farelerde, yayılımı 8-10 kat arttırdığını ve kanserin çok daha hızlı büyüdüğünü gösteren kanıtlar elde edildi ve sonuçları bilimsel dergilerde yayımlandı. Bu nedenle, palm yağı, fruktoz bazlı şekerlerden uzak durulmalı.

Palm yağı nerelerde kullanılıyor?

Palm yağı nerelerde kullanılıyor?

Palm yağı sadece çikolatada değil, kek, bisküvi, dondurulmuş patates ve mantı, sabun, cilt losyonu, ruj, bebek maması ve bebek bezi gibi sık kullandığımız pek çok üründe yer alıyor. 

  • Bazı çikolatalara pürüzsüz ve parlak bir görünüm sağlamak ve erimesini önlemek için eklenmiştir.

  • Palmiye yağı margarinin oda sıcaklığında katı halde bulunması için kullanılır.

  • Dondurulmuş pizza hamurlarında yapışmayı engellemek için ilave edilir.

  • Dondurmaya pürüzsüz ve kremsi bir yapı katmak için eklenir.

  • Paketlenmiş ekmeklerde de oda sıcaklığında katı olduğundan, pişmesi kolay olduğundan ve ucuz olmasından dolayı tercih edilir.

  • Vejetaryen ve vegan ürünlerinde de bulunabilir.

  • Sabun, deterjan gibi temizlik ürünlerinde bulunur.

  • Şampuanlarda ise, çoğu şampuanın saçlardan sıyırdığı doğal yağları geri getirmeye yardımcı olmak için kıvamlandırıcı ajan olarak kullanılır

  • Palmiye yağı rujlarda da erimesini engellemek ve pürüzsüzlük sağlamak için tat verme gibi bir özelliği de olmadığından dolayı çok fazla tercih edilir.

Bir üründe palmiye yağının bulunup bulunmadığını ise etiketine bakarak anlayabiliriz. Etiketinde: Palm Yağı, Palmitic Asit, n Palmeate, Palm yazıyor ise bu ürün palmiye yağı içeriyor demektir. ‘Bitkisel yağ içerir’ ibaresinin yazıldığı birçok üründe de bulunduğu unutulmamalıdır.

Salam ve sosis, sigarayla aynı.

Salam ve sosis, sigarayla aynı.

Prof. Dr. Gökhan Özyiğit ayrıca, “Dünya Sağlık Örgütü, bütün salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş et ürünlerini sigarayla aynı düzeyde, birinci kategoride kanserojen olarak ilan etti. Bir maddenin kanser yapabilmesi için sürekli kullanılması önemli. Nadiren yapılması halinde, kişinin düzgün bir bağışıklık sistemi varsa temizlik yapılabiliyor. Bu nedenle aşırıya kaçılmadan ve haftada bir tüketilebilir. Her gün tüketildiğinde yüzde 18’in üzerinde kanser riski artıyor.” açıklamasını yaptı.

Ayrıca bakınız...

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
122
39
21
8
5
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
tncdmrl

salam sosis sigarayla aynı :DDD bunları insanlara söylemenin anlamı yok ki. çoğu yediğinin içinde ne olup olmadığını bilmiyor zaten yani açıkçası pek kimseni... Devamını Gör

ufukdiyoki

Bu uzmanlar dondurmanın neyden yapıldığını zannediyor?