Görüş Bildir
Haberler
Usta Sanatçı Ferdi Özbeğen Anılıyor! Ferdi Özbeğen Kimdir, Neden Vefat Etti?

Usta Sanatçı Ferdi Özbeğen Anılıyor! Ferdi Özbeğen Kimdir, Neden Vefat Etti?

Müge Kakşi
28.01.2021 - 11:24

Bugün sanat hayatına sayısız eserler sığdıran Ferdi Özbeğen'in vefatının 8. yıl dönümü. Bağışçısı olduğu Türk Eğitim Vakfı tarafından 'en kıymetli varlığım' diye adlandırdığı beyaz piyanosunun başında anıldı. Yaklaşık 30 albüm 400 kayıtlı şarkıya imza atan Ferdi Özbeğen aynı zamanda pek çok ödül de almıştır. Peki sevilen sanatçı Ferdi Özbeğen kimdir? Detayları haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ferdi Özbeğen Kimdir?

Ferdi Özbeğen Kimdir?

Ferdi Özbeğen,1941 yılında İzmir'de dünyaya geldi.11 yaşındayken ortaokulla birlikte özel müzik eğitimine başladı. 1960 yılında Özel İzmir Koleji'ni bitirdikten sonra İstanbul'da İktisat Fakültesi'ni kazandı fakat 1963 yılında babasının vefat etmesi üzerine eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı ve müziğe yöneldi. 1965 yılında Ferdi Özbeğen Orkestrası ile Altın Mikrofon Yarışmasına katıldı. Orkestrası dağıldı, Özbeğen'de Şefik Uyguner'in orkestrasında çalışmaya başladı.

Ferdi Özbeğen Sanat Hayatı

Ferdi Özbeğen Sanat Hayatı

1977 yılında ilk uzunçaları olan Ferdi Özbeğen'le 45 Dakika'yı çıkardı. 1978 yılında Orhan Gencebay'ın plak şirketi Kervan Plak'a geçerek Ferdi Özbeğen'le Sohbet, 1979 yılında Teşekkürler ve 1980 yılında da Mutluluklar albümlerini sundu. Sohbet albümüyle Altın Plak Ödülünü kazanan Özbeğen, Mutluluklar albümüyle de Platin Plak ve Altın Piyano Ödüllerini kazandı. 

Kervan Plak'ın ilk plağı olan Nice Yıllara albümünü çıkardı. Bunu 1981 yılında Yaşadıkça, 1982 yılında Bir Sır Gibi ve 1983 yılında Seviyorum Delicesine albümleri izledi. Bu albümlerde Özbeğen, Ülkü Aker'in aranjmanlarından oluşan Rahbani Brothers şarkılarını, dönemin sevilen veya klasikleşmiş parçalarını ve de daha önceden söylenmiş ve unutulmuş şarkıları yeniden düzenleyerek seslendirdi; 'Eskimeyen Dost', 'Seni Terkedeceğim', 'Yok Yok Yalan Deme', 'Kandil' gibi.

Ferdi Özbeğen, 1984 yılında bugün bile aynı kaliteye ulaşılamamış bir tarafı alaturka, bir tarafı pop şarkılarından oluşan Piyanist albümünü çıkardı. Alaturka balatları 'Gurbette Sevgilim', 'Bir Gülü Sevdim', 'Bir Sevgi İstiyorum' gibi parçalardan oluşurken pop balatları Ülkü Aker aranjmanlarından oluşan 'Elega-Her Gece', 'La Boheme-Giden Sensin', 'Cenizas-Özlenen Sevgiliye' gibi aşk şarkılarından oluşuyordu.

Vergi Rekortmeni Oldu!

Vergi Rekortmeni Oldu!

Özbeğen, 1982 yılının vergi rekortmeni olur. Sizin Seçtiklerinizle albümü kendisinin yorumuyla o zamanın yapılmış ilk best of albümüdür. Bu albümü 1985'te çıkardığı bir tarafı alaturka diğer tarafı da pop-rock temaları içeren Belki Bir Gün ve 1986'da çıkardığı Sana İhtiyacım Var albümü izledi; bu albümde Orson Welles'in 'I Know What Is To Be Young' ve Lionel Richie'nin 'Hello' şarkılarının Türkçe uyarlamalarını seslendirdi. 1986 yılının sonlarına doğru çıkardığı Sevdiğiniz Şarkılar albümü Türkiye'de çıkarılan ilk krom kasettir ve dönemin şartlarına göre masraflıdır.

Ferdi Özbeğen, 80'lerin sonu ile 90'ların başına kadar çıkarttığı albümlerde yine alaturka ve taverna tarzı şarkılar söyledi. Sanatçı, 2001 yılında yakalandığı prostat kanserine 2013 Ocak ayında yenik düşerek tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. 30 Ocak tarihinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen törenin sonrasında Özbeğen'in cenazesi, Ulus Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın