Görüş Bildir
Haberler
Üniversiteye Sınavsız Giriş İddiası: YGS Kalkıyor mu?

etiket Üniversiteye Sınavsız Giriş İddiası: YGS Kalkıyor mu?

ATKN
19.12.2016 - 11:33 Son Güncelleme: 19.12.2016 - 15:05

Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu'nun yeni bir sınav modeli üzerinde çalıştığı, yeni sistemle lise diploma notuyla önlisans programlarına geçişin hedeflendiği belirtildi. Konuyla ilgili açıklama yapan YÖK ise, üniversiteye giriş sisteminin değiştirilmesine ilişkin bir çalışma yapılmadığını söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bugün basında yer alan haberlere göre Milli Eğitim Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu'nun üzerinde çalıştığı yeni sistem ile her yıl milyonlarca öğrencinin yeni bir gelecek hayal edip girdiği üniversite sınav sistemi değişiyor.

HaberTürk'ten Lütfi Erdoğan'ın haberine göre yeni sınav sisteminin ayrıntıları başlıca şu şekilde olacak:

Lise diploma puanı baz alınacak, 4 yıllık yüksek puanlı bölümler için LYS devam edecek...

Lise diploma puanı baz alınacak, 4 yıllık yüksek puanlı bölümler için LYS devam edecek...
  • MEB eğitim uzmanlarının yaptığı analize göre, diploma puanı yüksek olan öğrenci YGS ve LYS'de de başarılı oluyor. Yeni modelde öğrencilerin lise diploma puanı üniversiteye geçişte baz alınacak.

  • YGS ile 2 yıllık önlisans programlarına yerleşen yaklaşık 100 bin öğrenci sınava girmeden lise diploma puanıyla kayıt yaptırabilecek. MEB ve YÖK bu okulların listesini çıkararak öğrencilere bildirecek. Öğrenci sınava girmeden diploma puanına uygun okullar arasından isterse birine kayıt yaptırabilecek.

  • 4 yıllık yüksek puanlı lisans bölümleri için LYS yapılmaya devam edecek. Yani açıklanan listeyi tercih etmeyen öğrenciler LYS'ye girebilecek. LYS puanı aynı zamanda yüksek puanla öğrenci alan üniversiteler için de kullanılacak.

Liselerde 'şişirme' notlara önlem: TEOG benzeri merkezi sınav

Liselerde 'şişirme' notlara önlem: TEOG benzeri merkezi sınav
İçeriğin Devamı Aşağıda

Hürriyet'ten Gamze Kolcu'nun yeni sisteme ilişkin haberine göre ise bakanlık, özel okullar başta olmak üzere şişirme notlara karşı da çalışma yürütüyor.

Buna göre;

  • Liselerde her yıl merkezi sistemle bir sınav yapılacak

  • Bu sınavın açık uçlu sorularla yapılması öngörülüyor. Böylece 'şişirme' notların önüne geçilmesi hedefleniyor.

  • Geçmiş yıllarda mezun olanlar da yeni sistemde diploma puanlarıyla önlisans ve bazı lisans programlarına kayıt yaptırabilecek. Mezunlar da liseden yeni mezun olan öğrenciler gibi LYS’ye girebilecek.

  • Yeni sisteme göre LYS’de sadece test usulü çoktan seçmeli sorular olmayacak. Açık uçlu sorularla da öğrencilerin değerlendirilmesi öngörülüyor.

Üniversiteye giriş sınavı 2010'dan bu yana iki sınav olarak uygulanıyor...

Üniversiteye giriş sınavı 2010'dan bu yana iki sınav olarak uygulanıyor...

Yeni modelin 2018'de uygulamaya geçeceği iddia ediliyor.

Yeni modelin 2018'de uygulamaya geçeceği iddia ediliyor.

YÖK 'herhangi bir çalışma yok' dedi

YÖK 'herhangi bir çalışma yok' dedi

YÖK'ten konuyla ilgili bir açıklama yapıldı.

Açıklamada basında yer alan haberlerde belirtildiği üzere üniversiteye giriş sistemiyle ilgili herhangi bir çalışma yapılmadığı ifade edildi ve şöyle denildi:

'YÖK'te üniversiteye giriş sistemine yönelik herhangi bir çalışma yapılmamıştır, yapılmamaktadır. Bir başka bakanlıkla da konuya ilişkin haberde konu edildiği gibi bir görüşme sürdürülmemektedir. Diğer taraftan sınavlar öncesinde bu tür gerçek dışı haberler adaylar üzerinde olumsuz etki yapmaktadır. Yükseköğretim sistemine girişle alakalı kamuoyunun sadece YÖK’ün kararlarını ve duyurularını dikkate almasını önemle rica ederiz.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

2018'de yürürlüğe gireceği öne sürülen değişikliği olumlu buluyor musunuz?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
612
394
120
59
34
28
25
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Dawkins06

Sınav ve eğitim sistemleri , sistematik olarak 4-5 yılda bir değiştirilir. Amaç eğitimin kalitesini arttırmak değil, eğitimde istikrarsızlık sağlamak ve geli... Devamını Gör

layd hamdiye

yap-boz tahtası mı oldu bu gençlik ?

Pasif Kullanıcı

Özel okul her zaman notları şişirir. Bugüne dek neye engel olmayı başarabildiniz de buna engel olacaksınız? Güldürmeyin. Parayla not devri başlatılacak ha? G... Devamını Gör

Görkem Güven

He yaprak öyle at kafalı sen bilmeden konuş bok kafalı özeldeyiz bir gram ayrımcılık yok amk kavvatı bok beyinli salla doğuda en basit çocuğa bile acıyıp 100... Devamını Gör