Görüş Bildir
Haberler
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde Bulunan Tarihi Surlara Portatif Çatılı Düğün Salonu

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde Bulunan Tarihi Surlara Portatif Çatılı Düğün Salonu

Batuhan
27.02.2017 - 11:11

Fatih Belediyesi’ne ait Topkapı Sosyal Tesisleri’nin bitişiğinde bulunan, belediyenin düğün organizasyonları amacıyla kiraladığı alan için, yüzlerce yıllık tarihi surların üzerine dışarıdan da görülen bir çatı monte edildi. 

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ‘nitelikli portatif örtü’ izni vermesi üzerine  surlara monte eden çatı için belediye “Yapılan uygulamanın, sur duvarları ile hiçbir şekilde teması yoktur ve kurul kararına uygun olarak yapılmıştır” açıklamasında bulundu. 

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi ise miras alanının kimliğiyle ilgisiz bir kullanım olduğunu vurguladı ve ekledi: 'Bu tarihi doku düğün ve benzeri etkinlikler için bir ‘konsept’ malzemesi olarak pazarlanmaktadır.”

Monte edilen çatının görüntülenmesi ve basına yansıması sonrası sosyal medyadan da tepkiler yükseldi...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hürriyet’ten İdris Emen’in haberine göre, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yüzlerce yıllık tarihi surlara ‘nitelikli portatif örtü’ sistemi kurulabileceğine karar verdi. 

Fatih Belediyesi de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan tarihi surlara çatı monte edip, düğün salonu açtı. Belediye’ye göre, Koruma Kurulu kararıyla monte edilen çatının surlara hiçbir zararı yok.

'Duvarlara temas yok'

'Duvarlara temas yok'

Söz konusu açılır kapanır çatının surlara zarar vermediğini savunan Fatih Belediyesi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Yapılan uygulamanın, sur duvarları ile hiçbir şekilde teması yoktur ve kurul kararına uygun olarak yapılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

"Miras alanının kimliğiyle ilgisiz”

"Miras alanının kimliğiyle ilgisiz”
İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul surlarına yapılan hareketli çatının yüzlerce yıllık tarihi dokuyu bozduğunu savunan Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi ise konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: “Bu surlarda uygulanacak her proje surların kimliği göz önüne alınarak uygulanmalıdır. Surlara verilecek işlevler kültür varlığının korunmasına hizmet etmeli ve alanın bütüncül olarak algılanmasını engellememeli. Topkapı Sosyal Tesisi ise tüm bunların aksine kara surlarının bir bölümünde miras alanının kimliğiyle ilgisiz bir kullanım şekline neden olmakta, bu tarihi doku düğün ve benzeri etkinlikler için bir ‘konsept’ malzemesi olarak pazarlanmaktadır.”

Sosyal medyada tepkiler sürüyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
181
78
19
14
11
8
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Turtles Can Flyy

Bizans zamanında hep burada düğün yapılırdı cahiller (!)

haylaz adam

ama ecdadımız ?

gaydırı guppak

ulan herşeyi yediniz sıra tarihi eserlere mi geldi andavallar