Görüş Bildir
Haberler
Ufuk Tarhan Yazio: Dünyanın İlk Metaverse Ulus Devleti İnşa Ediliyor

etiket Ufuk Tarhan Yazio: Dünyanın İlk Metaverse Ulus Devleti İnşa Ediliyor

Ufuk Tarhan
08.05.2022 - 13:57 Son Güncelleme: 11.05.2022 - 12:07

İngiliz mimarlık stüdyosu Zaha Hadid Architects (ZHA), insanların kripto para birimi ile arazi satın alabilecekleri ya da pek çok farklı faaliyette bulunabilecekleri, avatarlarıyla dijital binalara girebilecekleri iddialı bir metaverse ve dünyaca ünlü Zaha Hadid tarzını yansıtan 'siber kentsel alan – cyber urban' inşa ediyor. 

Liberland adı verilen Metaverse, sanal şehrin, daha doğrusu ulusun, devletin adı, Çek siyasetçi Vít Jedlička'nın Hırvatistan -Sırbistan arasındaki tartışmalı bölgedeki kurduğu mikro ulus “Free Republic of Liberland -  Özgür Liberland Cumhuriyetinden” esinlenilmiş. Daha doğrusu onun sanal prototipi şeklinde düşünülmüş.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Zaha Hadid Architects, tüm binaları tipik, kendisine ait çizgilerle kıvrımlı formlarda ve yuvarlatılmış köşelerle tasarlamış.

Zaha Hadid Architects, tüm binaları tipik, kendisine ait çizgilerle kıvrımlı formlarda ve yuvarlatılmış köşelerle tasarlamış.

Birçoğu yerden bağımsız, adeta hava duruyor gibi yerleştirilmiş. Gerçek dünyada yerçekimi ile mümkün olmayan fantastik duruş ve yerleşim olanaklarıyla son derece estetik, ilgi çekici tasarım yaklaşımları sergilenmiş.   

İlk girişte insanları, kentin merkezi ve kalbi sayılabilecek büyük belediye binası, binayı saran teraslı yürüyüş yolu ve duvarda asılı Liberland bayrağı karşılıyor. Schumacher Liberland Metaverse’ün mikro ulusun nihai fiziksel halinin bir şablonu olarak da gelişebileceğini belirtiyor.

Metaverse’ün sanal De-Fi ve inkübasyon merkezi olmak istiyorlar

Metaverse’ün sanal De-Fi ve inkübasyon merkezi olmak istiyorlar

Zaha Hadid Architects’in yöneticilerinden Patrik Schumacher’in Dezeen'le gerçekleştirdiği söyleşide yaptığı açıklamalara göre Liberland Metaverse, Liberland'ın özgürlükçü bir mikro ulus olarak gelişimine öncülük etmeyi amaçlasa da kendi başına bağımsız bir sanal gerçeklik dünyası olarak işlev görecek. Ana hedef, gelişen web 3.0 dünyasında ağ oluşturma ve iş birliği için kolayca erişilecek bir platform, kripto geliştiriciler için zengin bir metaverse alanı, genel olarak ise dağıtı finans, kripto varlık ekosistemi ve sanal kuluçka merkezi haline gelmek. 

İnsanlar, Liberland’e girdikten sonra, ilk olarak belediye binasını görüyorlar. Daha sonra plazalar ve devasa sergi merkezi de dahil olmak üzere Zaha Hadid Architects tarafından tasarlanan binaları ziyaret edip normal hayatta yaptıkları her şeyi yapabiliyorlar. Daha doğrusu yapabilecekler çünkü proje henüz geliştirilme aşamasında.  

Metaverse’de gerçek hayatta yapılamayan pek çok şeyin yapılabileceğini bilmelerine rağmen en azından metaverse gelişiminin ilk aşamalarında kasıtlı olarak normal hayata benzer tasarımlarla ilerlemeyi tercih ettiklerini belirten ZHA yetkilileri insanların oryantasyon, yön bulma ve sosyal atmosfer alışkanlıklarını, doğuştan gelen ve öğrenilmiş sezgisel bilişsel kapasitelerini birden bire zorlamamak aksine onları kullanarak metaverse’e adaptasyonlarını kolaylaştırmak istediklerini açıklıyorlar. 

Schumacher, “İnternetin geleceğinin metaverse olduğuna inanıyor ancak fiziksel alanların her zaman sanal dünya ile birlikte var olacağını ve bu iki dünyanın birlikte güçlenmeye devam edeceğini öngörüyoruz. Kuşkusuz fiziksel bedenlerimiz olduğu sürece fiziksel ortamlara da ihtiyacımız olacak ancak artık sanal ortamlar da fiziksel ortamlar kadar gerçek ve bundan sonra sosyal gerçeklik bu iki dünyada bütünleşik biçimde devam edecek' diyerek son noktayı koyuyor. 

Heyecan verici bir proje. Zaha Hadid yaşasaydı kim bilir proje daha nerelere uçardı ancak anlaşılan ekibi de onun yarattığı muhteşem tasarım dünyasını hakkını vererek sürdürüyor. Helal olsun.

Ek bilgi

Ek bilgi

Liberland Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlar tarafından tanınmayan gayri resmi bir devlet. Liberland, Jedlička tarafından 13 Nisan 2015’te bir ülke olarak ilan edilinceye kadar Hırvatistan ve Sırbistan arasında yer alan sahipsiz ve ıssız bir arazi idi. Artık kendi topluluğu, bayrağı, arması, milli marşı ve Liberland Merit adlı bir kripto para birimi de olan gelecekte çoğalmasını beklediğimiz yeni nesil bir mikro-ulus devleti.

Zaha Hadid Architects building Metaverse city Liberland

5 SORUDA Eğitimin Geleceği ve Geleceğin Meslekleri videomuzu da şuraya bırakalım.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın