Görüş Bildir
Haberler
Uçaklar İçin Akıllı Deri Üretilecek

Uçaklar İçin Akıllı Deri Üretilecek

Batuhan
25.08.2014 - 11:10
İçeriğin Devamı Aşağıda

Uçaklar İçin Akıllı Deri Üretilecek

İngiliz BAE Systems şirketi, uçakların yüzeyini kaplayacak binlerce mikro alıcıdan oluşan 'akıllı deri' üzerinde çalışıyor. Uçaklara hissetme özelliği kazandıracak teknoloji performans ve güvenlik alanında önemli gelişmeler sunacak.

Uçakların dış yüzeyini örtecek alıcılarla kaplı bir örtü geliştirmeye çalışan bilim insanları, gelecekte hava araçlarının hissetmesini sağlayabilir.

Dünyanın en büyük uzay-havacılık ve elektronik şirketlerinden olan BAE Systems İleri Teknolohi Merkezi'nde yapılan çalışmada, uçakların binlerce mikro-alıcı içeren deri benzeri bir örtüyle kaplamayı planlıyor. Başarılı olması halinde, akıllı deri yerdeki standart bakımı gereksiz kılacak, uçakların daha uzun sürede havada kalmasını sağlayacak ve güvenliği artıracak.

Akıllı deri fikrini evindeki kurutma makinesinden aldığını belirten Lydia Hyde, 'Aşırı ısınmayı önlemek için tek bir sinyalin yeterli olması, mevcut alıcıları çok daha küçük ve çok fonksiyonlu versiyonlarıyla değiştirme fikri doğurdu' dedi.

İlk başta uçaklar için düşünülen akıllı derinin ileride otomobiller ve gemiler için de kullanılabileceğini belirten Hyde, bu sayede araçların çevrelerini algılayarak ısı değişimi, hasar oluşumu gibi etkenleri fark edebileceklerini söyledi.

Motes olarak bilinen ve boyutları 0.05 milimetrekare olan son derece küçük alıcıların, sprey boya gibi uçakların üzerine püskürtülmesi amaçlanıyor. Bu sayede, teknoloji kullanımdaki uçaklara da uygulanabilecek.

Independent'a konuşan Hyde, başarılı olursa akıllı deri teknolojisinin havacılıkta ''oyun kurallarını değiştirebileceğini' söyledi.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/uca...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0