Görüş Bildir
Haberler
Türkiye Üçüncü Sıraya Yükseldi: Dünyada Hangi Ülke, Ne Kadar Faiz Uyguluyor?

Türkiye Üçüncü Sıraya Yükseldi: Dünyada Hangi Ülke, Ne Kadar Faiz Uyguluyor?

Merkez Bankası, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ısrarla kaşı doluğunu belirtmesine rağmen, politika faizinde rekor artışa giderek yüzde 17.25'ten yüzde 24'e yükseltti. Türkiye son faiz artırımıyla çok sayıda ülkeyi geride bırakarak dünyada üçüncü sıraya yükseldi. Peki Merkez Bankası neden faiz artırımına gitti, diğer ülkelerde faizler hangi seviyelerde? 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, dünya ülkeleri arasında Arjantin yüzde 60 ile politika faizinde lider durumda bulunuyor. İkinci ise yüzde 25 faiz ile Surinam. Türkiye yeni faiz artırımı sonucu Ukrayna, İran, Haiti ve Venezüella'yı geçerek üçüncü duruma yükseldi.

Faiz artışı nedir?

Faiz artışı nedir?

Merkez Bankası politika faizini piyasa faizini belirleyip bu faiz oranı ile piyasa faiz oranlarını da belirleyip ekonominin yavaşlayıp hızlanmasını sağlıyor. Böylece temel görevlerinden birisi olan enflasyonu da kontrol altında tutuyor.

Merkez Bankası, ekonominin çok zayıfladığı dönemlerde faiz indirerek vatandaşın harcamaya gidip canlanma sağlamayı hedeflerken ekonomi ısındığında ise faiz artırarak paranın tüketim yerine faize yani tasarrufa kaymasını sağlıyor. Buna parasal sıkılaşma deniliyor.

Merkez Bankası neden faiz artırımına gitti?

Merkez Bankası neden faiz artırımına gitti?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Diğer yandan Merkez Bankası son açıklamasında da belirttiği gibi, döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışları genele yayılınca iç talep koşullarındaki zayıflamaya rağmen fiyatlama davranışlarında gözlenen bozulma enflasyonu yukarı taşıyacağı için faiz artırımına gitti. Böylece bir yandan paranın döviz yerine yüksek faize gitmesi sağlanacak diğer yandan yabancı yatırımcıların da döviz bozarak Türk Lirası'na yatırım yapması sağlanarak TL'ye istikrar sağlanması hedefleniyor.

Artan faizler kredi kullanan yatırımcının önünü kesiyor

Artan faizler kredi kullanan yatırımcının önünü kesiyor

Dövizin aşağı gelmesi ile maliyet kaynaklı enflasyon artışı da önlenmiş olacak. Diğer yandan Merkez Bankası uluslararası yatırımcılara da Türk Lirası'ndaki zayıflamaya karşı gerekirse elindeki tüm imkanları kullanabileceği mesajını vererek kredibilite de kazanmayı hedefledi. 

Ancak piyasa faizleri zaten yüksek de olsa bu faiz artırımı ile yüksek faiz teyit edildiği için sonraki dönemde yüksek faiz oranlarının enflasyonu tekrar yukarı çekmesi mümkün olabilecek. Artan faiz oranları ile kredi faizleri de yükseleceği için artan maliyetler bir yandan enflasyonu körüklerken diğer yandan kredi kullanarak üretim yapan işletmelerin önünü kesebilecek.

En yüksek faiz uygulayan ülkeler şöyle sıralanıyor:

En yüksek faiz uygulayan ülkeler şöyle sıralanıyor:
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
134
118
66
27
23
8
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Aslan

Eee hani faizi arttırın diyordunuz? Arttırınca da niye arttırdınız diyorsunuz.

Aslan

Ekonomistsin galiba?

Ne Dioki

Surinam'ı önümüzdeki ay geçeriz. Geçmemiz lazım, bizim Arjantin'den eksiğimiz ne?

red-factor

Valla onu bunu bilmem. İki yıl önce 10 bin kredi çektim ben. 14 Bin olarak ödedim sonra. Şimdi 15 bin çekmeye kalkıyorsun. 28-29 bin lira geri ödeme istiyorlar.