Görüş Bildir
Haberler
Tüketici Derneklerine Tarihin En Yoğun Başvurusu: Zamlı Faturalarda Tepkiler Büyüyor!

Tüketici Derneklerine Tarihin En Yoğun Başvurusu: Zamlı Faturalarda Tepkiler Büyüyor!

Elektrik ve doğalgaza gelen zamdan sonraki ilk faturalar bile el yakmaya başladı. 

Faturalara itiraz etmek isteyenler, tüketici derneklerini yoğun bir şekilde ararken, elektrik zammının geri alınması için kampanya düzenlenecek.

Zamların sağlık problemlerinden, işyerlerinin kapanmasına kadar bir süreçte etkili olacağı belirtiliyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yeni yılın ilk dakikalarında açıklanan elektrik ve doğalgaz zamlarının ardından gelen faturalar geçen aylara göre daha yüksek.

Bütçeleri zorlayacak oranlardaki faturalar birçok insanın tepkisini çekiyor.

Bunun da etkisiyle yüksek gelen faturaları sosyal medyada #HemenDevletleştirme tagı altında paylaşan yüzlerce vatandaş tepkilerini gösterdi.

Sadece evlerin değil işyerlerinin de yükünü daha ağırlaştıran bu faturaların maliyeti artırması nedeniyle önümüzdeki süreçlerde diğer fiyatlara yansımaması imkansız gibi.

Tabii ki tepkiler sadece sosyal medya ile sınırlı değil.

Tüketici dernekleri son bir haftadır belki de tarihlerinin en yoğun başvurularıyla karşı karşıya geldi.

Derneklere ulaşanların yüksek faturalara karşı ne yapabilecekleri hakkında bilgi almaya çalıştıkları belirtildi.

'İlk defa bu kadar çok sayıda insandan yardım çağrısı ve bilgi talebi aldım'

'İlk defa bu kadar çok sayıda insandan yardım çağrısı ve bilgi talebi aldım'

Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem haberine göre, Tüketiciyi Koruma Derneği (Tükoder) Başkanı Aziz Koçal, çok yoğun başvuru aldıklarını kaydederek, 'İlk defa bu kadar çok sayıda insandan yardım çağrısı ve bilgi talebi aldım. Neredeyse telefonlar susmuyor. İnsanların canı bu sefer gerçekten yakıldı. Üstelik gelen faturaların bir bölümü henüz zammın açıklanmadığı aralık ayına ait' dedi.

'Mutlaka ayrıntılı fatura gönderilmeli'

'Mutlaka ayrıntılı fatura gönderilmeli'

Gelen faturaların doğruluğu konusunda tüketicilerde şüphe olduğunu söyleyen Koçal, 'Aralık ayının zamsız tarifeden hesaplanması gerekirken bu sürenin de zamlı tarifeye göre hesaplandığı konusunda şüpheler var. Vatandaşlar tereddüt etmekte haklı. Çünkü gelen faturalarda detaylı bilgi yok. Vatandaşa mutlaka ayrıntılı fatura gönderilmesini talep ediyoruz' diye konuştu.

'Son zamlarla maaşlarımız eridi'

'Son zamlarla maaşlarımız eridi'

Koçal, 'Özelleştirmenin yılbaşı kazığı tüketiciye elektrik faturalarındaki yüksek zam olarak yansımıştır' diyen ve zamların tüketicinin belini gerçekten büktüğünü vurgulayan Koçal, sözlerini şöyle tamamladı:

 Yüksek faturalar maalesef vatandaşımızı çarpmış durumda. Buna 'dur' denmesi için bu zamların geri alınması gerekiyor. Elektrik zammının geri alınması için kampanyalar, basın açıklamaları, kamuoyu oluşturma çalışmaları başlayacak ayrıca konu ile ilgili yetkililer ve siyasiler ile görüşmelerimiz de devam edecek. Zaten son zamlarla maaşlarımız eridi. Hiç olmazsa bu kış aylarında zamların elektriklere yansıtılmaması yönünde bir karar alınması gerektiğini düşünüyoruz. Aynı çalışmalar doğalgaz zamları içim de geçerli olacak. Ayrıca zamların geri alınması talebiyle dava da açmayı düşünüyoruz.

'Asıl ağır faturalar şubatta gelecek'

'Asıl ağır faturalar şubatta gelecek'

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Avukat Bülent Deniz de çok yoğun başvuru geldiğini belirtti. 

Başvuran vatandaşların Enerji Piyasası Denetleme Kurumu'na (EPKD) itiraz etmeleri için bilgilendirip yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade eden Deniz, 'Bunun için izlenecek yola dair bir videoda çektik. İnsanlar, EPKD'ya kişisel olarak başvurabiliyor. EPKD da gelen yoğun başvurulardan dolayı artık herkese birkaç gün içinde standart bir cevap metni göndermeya başladı. Yapılan başvurulardan pek bir sonuç çıkacak gibi görünmüyor. Vatandaşlar asıl ağır faturalarla tamamen zamlı tarifeye göre düzenlenecek olan şubat ayında karşılaşacaklar' ifadelerini kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Zamlar birçok işyerini kapanma noktasına getirebilir'

'Zamlar birçok işyerini kapanma noktasına getirebilir'

Deniz, Tükoder ile birlikte zamların iptali için dava açacaklarını belirterek şunları kaydetti:

'Zamlar birçok işyerini kapanma noktasına getirebilir. İşyerimin hemen altında bir esnaf lokantası var. Adama 8 bin lira fatura gelmiş ve 'kapatacağım' diyor. Bir de üretim ve imalat yapan küçük esnafın halini düşünün. Böyle giderse insanlar mum stoklamaya başlasın.'

'Sağlık maliyetleri artacak, insanlar hayatını kaybedecek'

'Sağlık maliyetleri artacak, insanlar hayatını kaybedecek'

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Dr. Deniz Öner de kendisine de tüketicilerden çok başvuru geldiğini kaydederek, yaşanan zamların fazla dikkat çekmeyen bir yan etkisine dikkati çekti.

'Bugün evlerde farklı aletler aracılığıyla tedavi gören binlerce insan var' diyen Öner, 'Örneğin sürekli su ve elektrik sarf etmesi gereken diyaliz hastaları var evlerde. Bunlar daha da artacak faturalara karşı gelirleri de yoksa ne yapacaklar? Bu kış aylarında fazla fatura gelmesin diye insanlar daha az ısındıkça bu özellikle yaşlıları, küçük çocukları etkileyecek. Sağlık maliyetleri artacak. Tasarruf yapacağız derken çok insan yaşayacağı sağlık sorunlarında hayatını kaybedecek' değerlendirmesinde bulundu.

EPKD inceleme başlattı

EPKD inceleme başlattı

Bu arada kamuoyundan gelen yoğun tepkilerin ardından 12 Ocak 2021 Çarşamba günü EPKD Başkanı Mustafa Yılmaz tarafından yapılan açıklamada, aralık faturalarını incelemeye alındığı aktarılarak, 'Hatalı faturalandırmaya kesinlikle göz yummayız' denilmişti.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
8
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Emre Cengiz

Yetmez ama evet🤡