Görüş Bildir
Haberler
Trump, Joe Biden'e Olan Yenilgisini Kabul Etmiyor: Peki Seçim Sonucunu Değiştirebilir mi?

Trump, Joe Biden'e Olan Yenilgisini Kabul Etmiyor: Peki Seçim Sonucunu Değiştirebilir mi?

Joe Biden'ın ABD başkanlık seçimini kazandığının tespit edilmesinden bu yana iki hafta geçse de Trump yenilgiyi kabul etmiyor. Peki sonucu değiştirebilecek bir planı var mı?

İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Türkçe'nin haberine göreABD Başkanı Trump'ın sonuçlara karşı yaptığı yasal başvurular mahkeme salonlarında birer birer reddediliyor. Trump'ın ekibi bugüne kadar önemli bir hukuki zafer kazanamadığı gibi yaygın olduğunu iddia ettikleri usulsüzlük ve hilelere dair tek bir kanıt bile sunamadı.

Trump'ın hukuk ekibine liderlik eden eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani, Biden'ın 160 bin farkla kazandığı Michigan'da verdikleri hukuki mücadeleyi bıraktıklarını açıkladı. Georgia eyaletinde de beş milyon oy elle tekrar sayıldıktan sonra Biden'ın 12 bin oyla önde olduğu sonuçlar tescillendi.

Beyaz Saray'da kalmak isteyen Trump'ın yüzüne kapılar teker teker kapanırken, ABD başkanı seçim sonucunu değiştirmek gibi zor bir hedeften daha zor siyasi bir kumara geçiş yapıyor gibi gözüküyor.

Peki Trump'ın stratejisi ne?

Peki Trump'ın stratejisi ne?

Trump, Beyaz Saray'da bir dönem daha kalmak için şu hamleleri yapabilir:

  • Olabildiğince fazla eyalette oyların tescillenmesini engellemek. Bunun için davaları ve bölgedeki Cumhuriyetçi yetkilileri kullanmak.

  • Biden'ın az farkla kazandığı ve yasama organlarını Cumhuriyetçilerin kontrol ettiği eyaletlerde, yerel siyasetçilerin seçim sonucunu tanımamasını ve usulsüzlük olduğunu söylemesini sağlamak.

  • Böylece yasama organlarının, 14 Aralık'ta Seçici Kurul'da oy verecek kişileri Trump'a oy verecek kişilerden seçmesini sağlamak.

  • Trump bunu yeterince eyalette yaparsa seçici kuruldaki 232 oyunu 269'un üzerine taşıyabilir.

  • Seçici Kurul'da öne geçemese bile Biden'ın şu an 306 olan oyunu 270'in altına çekmek bile işe yarayabilir. Böylesi bir durumda başkanı Temsilciler Meclisi seçiyor. Temsilciler Meclisi'nde Demokratlar'ın çoğunluğu bulunsa da, bu seçim sırasında uygulanan garip bir prosedür nedeniyle avantaj Trump'ta olacak.

Trump bunların gerçekleşmesi için ne yapıyor?

Trump bunların gerçekleşmesi için ne yapıyor?

Eyaletlerde sonuca etki edebilecek kişiler üzerinde baskı oluşturuyor.

ABD seçimlerinde halk bir başkan adayına oy vermek yerine, eyaletinden Seçici Kurul'a gönderilecek temsilcilerin hangi adaya oy vereceğine karar veriyor.

Bu temsilciler genelde halkın talebine uyarak kendisinden isteneni yapıyor ve daha fazla oyu alan başkanlık adayına oy veriyor.

Örneğin Michigan'dan Seçici Kurul'a seçilen bir temsilciden, eyalette oyların çoğunu alan Biden'a oy vermesi bekleniyor.

Pazartesi günü eyalette iki Cumhuriyetçi ve iki Demokrattan oluşan bir kurul toplanarak eyaletin Seçiciler Kurulu'ndaki 16 oyunun Biden'a gideceğini onaylayacak.

Trump'ın yerel yetkililere baskı uyguladığına dair ilk emare, Michigan'ın en büyük kenti Detroit'te seçim sonuçlarını onaylamamaları için iki yerel yetkiliyi aradığına dair haberler ile görüldü.

Partisinin alt seviye üyelerinden ikisinin ABD Başkanı tarafından doğrudan aranması sıra dışı bir durumdu.

Trump'ın baskısıyla seçim sonuçlarını onaylama sürecini bloke eden yetkililer, bir süre sonra bu kararlarından vazgeçti. Trump ile telefonda konuştuktan sonra ise bu kararlarından pişman olduklarını söylediler.

Michigan'daki yasama organlarında yer alan Cumhuriyetçi liderlerin de Cuma günü Beyaz Saray'dan gelen ziyaret davetini kabul etmesiyle birlikte bu ipuçları daha çok dikkat çekti.

Trump bunda başarılı olabilir mi?

Trump bunda başarılı olabilir mi?

Habere göre, Trump'ın başkanlık koltuğunda kalması imkansız değil ama başarma ihtimali çok düşük. Öncelikle Trump'ın, rakibinin önde olduğu eyaletlerdeki sonucu geri çevirmeye başarması lazım.

2000 yılında başkanın belirlenmesi için Florida kilit olmuştu. Bu seçimde ise Trump'ın on binler ile yüz binlerce oy geride olduğu birden fazla eyalette durumu tersine çevirmesi lazım.

Dahası Trump'ın hedefindeki eyaletlerin önemli bir kısmında, Michigan, Wisconsin, Pennsylvania ve Nevada'da Demokrat Partili valiler var ve onların da elleri armut toplamayacaktır.

Örneğin Michigan Valisi Gretchen Whitmer mevcut seçim kurulunu kovup, Biden'ın zaferini onaylayacak yeni bir seçim kurulu atayabilir.

Demokrat valiler Seçici Kurul'a gönderilmek üzere isimler önererek konuyu eyalet kongrelerinin önüne taşıyabilir ve seçimi eyalet kongrelerinin yapmasını sağlayabilir.

Fakat bu durum Biden destekçilerinin rahatlamasını sağlamak için yeterli değil.

Trump'ın bunu başarma ihtimali lotoyu kazanan birine yıldırım düşmesi ihtimali kadar az olsa da bu noktadan sonra zaferin ellerinden alınması ihtimali o kadar korkutucu ki, Demokratları huzursuz etmeye yetiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
11
7
4
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Emirhan Akıncı

ulan aynı he 😂

ahmet dogru

Kardeş tam isabet 10/10 yapmışsın takdir ettim...

Jan Vintageman

Muhalefet bu olaydan ders çıkartmalı. Orada yargı bağımsız olduğu için Trump'ın planları tutmuyor, ama gene de ortalığı bayağı bir karıştırmayı başardı. Bizd... Devamını Gör

Unfortunate soul

Ana muhalefet partisinin basinda Kemal Kilicdaroglu gibi biri oldugu surece bu is cok zor gozukuyor. Acilen chpnin genel baskaninin degisip, etkili muhalefet... Devamını Gör

sergo

Aynı bokun laciverti bunlar!