Görüş Bildir
Haberler
Tiyatro(Hal) - Örümcek Kadının Öpücüğü

Tiyatro(Hal) - Örümcek Kadının Öpücüğü

Gazete Müstehak
16.03.2014 - 19:37 Son Güncelleme: 16.03.2014 - 19:59

Keşke Bir Kez Olsun Öpüşsek , Herkes Gibi Gökyüzünün Altında”

Kasvetli bir hapishane hücresi ile Hollywood filmlerinin ışıltılı dünyasını bir araya getiren oyun, birbirlerinden ilk bakışta tamamen farklı görünen iki mahkumun arasında geçiyor. Sevdiği filmler ve düşleriyle hayatı yaşanır kılmaya çalışan eşcinsel Molina ile gerçeklere ağırlığınca ve sıkı sıkıya bağlı devrimci Valentin.

Düş ve gerçeğin sınırlarını içiçe geçiren bir anlayışla sahnelenen oyun sinema tarihine meraklı izleyiciler için bazı sürprizler barındırıyor . Gerek siyasi düşünceleri  gerek cinsel kimlikleri nedeniyle toplum yaşayışının dışına itilmiş bu iki mahkûm , filmler , anılar ve mizah anlayışları aracılığıyla birbirlerinin dünyalarında özgürleşmeyi başarıyorlar. Molina ve Valentin’i bir hapishane hücresinde buluşturan şey de aynı özgürlük düşü...

Dünya edebiyatında escapism (hayal dünyasına kaçış) akımı alanında verilen en iyi eserlerden biri olarak gösterilen Manuel Puig’nin “Örümcek Kadının Öpücüğü” ülkemizde romanı ve sinema filmi ile tanınıyor . Aynı adlı roman , oyun ve film senaryosundan uyarlanan TiyatroHâl’in Örümcek Kadının Öpücüğü’nde , Molina’nın Valentin’e anlattığı 1942 yapımı gerilim filmi Kedi İnsanlar da sahnede can buluyor . İktidar baskıları ile toplumsal cinsiyet ilişkilerinin iç içe geçmiş yapısının Kedi İnsanlar adlı film üzerinden tartışıldığı oyun dünyada ilk kez “Play With in a Play” tekniğine uyarlanıyor .

“Gerçek filmlerdeki gibi güzel olmalıydı, dışarıdaki gibi güç değil...Ya da gerçeklik denilen şey kötü sınıf bir filmin içinde hapis olmaktı'  Manuel Puig

İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda Sidikli Kasabası Müzikali‘ni ve geçtiğimiz sezon TiyatroHâl’de Albert Camus’nün Adiller (Doğrular) adlı eserini sahneleyen Oğuz Utku Güneş , tiyatro edebiyatında devrim üçlemesi yolculuğunu Örümcek Kadının Öpücüğü ile tamamlıyor. Manuel Puig ve Dewitt Bodeen’in eserlerinden uyarlanan oyunda Hapishane Müdürü Lewgoy’un sesine Selçuk Yöntem hayat veriyor.

Örümcek Kadının Öpücüğü , sezon boyunca TiyatroHâl ekibinin kendi sahnesi olan Mecidiyeköy SahneHâl’de izlenebilir .

.

OYUNCULAR

LUİS MOLİNA / Göktay TOSUN

VALENTİN ARREGUİ / Çağdaş TEKİN

İRENA DUBROVNA / Melina ÖZPRODOMOS

ALİCE MOORE / Ayşegül BAHTİYAROĞLU

OLİVER REED / Oğuz Utku GÜNEŞ

ve LEWGOY Rolünde Sesiyle SELÇUK YÖNTEM

Manuel PUIG ve DeWitt BODEEN’in eserlerinden ...

YÖNETMEN, PROJE TASARIM VE UYARLAMA: Oğuz Utku GÜNEŞ

YÖNETMEN YARDIMCISI: Destan BATMAZ

IŞIK TASARIMI: Ayşe AYTER

KOSTÜM TASARIMI: Katina ÖZPRODOMOS

DEKOR TASARIM: Güney Zeki GÖKER , Onur SOYAL

IŞIK OPERATÖRÜ: Hakan YILMAZ

REJİ ASİSTANI: Burak DEMİREL

SAHNE ASİSTANLARI: Rıfat SECAL , Merve ÇEPNİCeren YILMAZ , Ceylan BATI

BASIN DANIŞMANI: Zelal Songül ESER

Oyun Fotoğrafları: Hasan Kılıç , Destan Batmaz , Güney Zeki Göker , Taner Karagüzel

İçeriğin Devamı Aşağıda

Örümcek Kadının Öpücüğü - Tiyatro(Hâl)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın