Görüş Bildir
Haberler
Tıp Dünyasının Hala Bir Türlü Tam Anlamıyla Etkili Bir Aşı Geliştiremediği Hastalıklar

Tıp Dünyasının Hala Bir Türlü Tam Anlamıyla Etkili Bir Aşı Geliştiremediği Hastalıklar

R.G.
09.08.2021 - 16:04

Günümüzde tıp biliminin oldukça gelişmiş olmasına ve bu gelişimin hızla ilerlemesine rağmen henüz etkili bir tedavi yöntemi bulunamamış birçok hastalık mevcut. Tedavisi ya da önleyici bir aşısı bulunamamış hastalıklara yakalanan insanların hayatları altüst olabiliyor. İşte henüz etkili bir aşı geliştirilememiş olan 6 hastalık...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Lassa Humması

1. Lassa Humması

'Viral hemorajik ateş' olarak tanımlanan ve Batı Afrika'da yaygın olan Lassa Humması, organlara ve kan hücrelerine zarar veren ölümcül bir hastalık. Kendisini ateş, baş ağrısı ve yorgunluk gibi belirtilerle gösteren bu hastalığın aşısı bulunamıyor.

2. Ebola

2. Ebola

İlk kez 1967 yılında kuzey Kongo'da ortaya çıkan Ebola, Afrika'da binlerce insanın ölümüne neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü ilk kez 2019 yılında bu hastalığa karşı üretilen bir aşıya onay verdi. Fakat bu aşı Ebola'nın Zaire ebolavirüs adı verilen yalnızca bir türüne karşı koruma sağlıyor.

3. Creutzfeldt Jakob Hastalığı (CJD)

3. Creutzfeldt Jakob Hastalığı (CJD)

Halk arasında 'deli dana hastalığı' olarak bilinen CJD, kan yoluyla bulaşan bir hastalık. Bu hastalık milyonda bir görülen ve genellikle unutkanlıkla başlayıp hızlı bir şekilde felç olmaya hatta ölüme götüren bir prion hastalığı. Bu hastalığı önleyecek ne bir aşı ne de tanı konulduktan sonra uygulanacak bir tedavi yöntemi bulunmuyor.

4. AIDS Virüsü

4. AIDS Virüsü

İlk kez ABD'de ortaya çıkan AIDS virüsü, kan ile veya cinsel yolla bulaşabilen bir hastalık. Bu hastalık tıp dünyasını 40 yıldır meşgul ediyor olsa da yapılan aşı çalışmaları henüz kesin bir sonuç vermiş değil.

5. Kanser

5. Kanser

Kötü huylu urların anormal bir şekilde çoğalması olarak tanımlanan kanser, herkesin duyduğu oldukça yaygın olan bir hastalık. Birçok türü olan kanser hastalığının temelinde bir hücre tipinin denetimsiz şekilde yayılması yatıyor. Dünümüzde insanların çoğu bu hastalığa yakalanmaktan korkuyor. Kansere karşı yapılan aşı çalışmalarında önemli gelişmeler olsa da henüz etkili bir sonuca varılmış değil.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sıtma (Malaria)

6. Sıtma (Malaria)

Bu hastalık insanlara parazitle enfekte olmuş dişi anofel sivrisineğinin ısırığıyla bulaşıyor. Genellikle ateş, titreme, terleme, baş ağrısı, bulantı ve kusma ile kendini gösteren sıtma hastalığı, acil müdahale gerektiren bir durum. Uzun yıllardır süren aşı araştırmaları umut verici sonuçlar doğursa da henüz sıtma için tam olarak etkili bir aşı üretildiği söylenemez. %40 seviyelerinde bir etkiden bahsedildiğini söylemek mümkün.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
4
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın