Görüş Bildir
Haberler
Terra Luna İçin Kayıplar %96'yı Buldu! Terra'daki Büyük Çöküş Nasıl ve Neden Oldu Detaylarıyla Açıklıyoruz!

etiket Terra Luna İçin Kayıplar %96'yı Buldu! Terra'daki Büyük Çöküş Nasıl ve Neden Oldu Detaylarıyla Açıklıyoruz!

Merlot Vinho
12.05.2022 - 10:30 Son Güncelleme: 12.05.2022 - 12:02

Kripto para yatırımcıları olarak son günlerde yüksek hızla düşen piyasa nedeniyle mağduruz. Ancak piyasadaki en büyük kayıplar şüphesiz Terra (LUNA) tarafında yaşandı. Son iki günde zararların %96'ların üzerine çıktığı LUNA için sıfırlanma tehdidi masada. Peki ekosistem neden çöktü, fiyat nasıl bu kadar dibi gördü ve tekrar yükselme ihtimali var mı?

Detaylarıyla içeriğimizde!

Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlı üretilmiştir. Herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Önce marketteki genel görünümle başlayalım!

Önce marketteki genel görünümle başlayalım!

Kripto para piyasası son günlerde fazlasıyla volatil. Hafta başı Bitcoin'in başlattığı düşüşler bir hayli hızlandı ve BTC fiyatı 30.000 dolar altına inerek 27.100 dolar civarından işlem görmeye başladı. Son 10 ayın en düşük seviyesi olan bu fiyatlar kimileri için alım fırsatı olarak görülse de genel kanıya göre çok daha düşük seviyelere gidecek bir hareketin ışığını yakıyor. Marketteki bütün para birimleri kan ağlarken en fazla hasarı alan taraf ise Terra (LUNA) ekosistemi olarak görülüyor.

Terra ekosisteminde yaşanan kayıplar inanılır seviyede değil.

Terra ekosisteminde yaşanan kayıplar inanılır seviyede değil.

Sadece birkaç hafta önce Nisan 2022'de 120 dolarla ATH seviyelerine çıkan Terra (LUNA) için güncel seviyeler inanılır gibi değil. Son 24 saatte kayıpların %96'ları geride bıraktığı LUNA fiyatı yazım sırasında (12 Mayıs 2022) 0.12 dolara kadar inmişti. Ancak Terra ekosisteminde yaşanan şokların en önemlisi bu değil çünkü ekosistemde TerraUSD (UST) olarak bilinen ve fiyatı dolarla 1:1 oranında sabitlenmiş bir stabilcoin de mevcut. Kripto para piyasalarında yaşanan kaosa karşı ekosisteme güç vermesi beklenen UST fiyatı bile normal şartlarda 1 dolar olması gerekirken 0.6 dolar civarına düşmüş durumda.

TerraUSD stabilcoin fiyatı neredeyse sıfırlandı.

TerraUSD stabilcoin fiyatı neredeyse sıfırlandı.

Normal şartlarda TerraUSD (UST) benzeri algoritmik stabilcoinler, daha geleneksel emsaller olan USDT ve USDC gibi para birimlerine kıyasla kripto para piyasasındaki kaosa karşı güven ortamı sunar. Fakat Terra ekosistemi için böyle bir durum söz konusu olmadı ve piyasa düşerken ekosistemi sabit tutması gereken stabilcoinde tam bir çöküş yaşandı. Hatta fiyat 11 Mayıs tarihinde 0.3 dolara kadar inerek sıfıra yaklaştı, sonrasında biraz toparlayan UST fiyatı 0.6 dolara çıktı.

TerraUSD fiyatındaki düşüş ışıkları hafta sonunda yakılmıştı.

TerraUSD fiyatındaki düşüş ışıkları hafta sonunda yakılmıştı.

TerraUSD fiyatı aslında hafta sonu itibariyle alarm vermeye başlamış ve son bir yılın en düşük seviyelerinden olan 0.9955 doları görmüştü. Fakat ilerleyen birkaç gün içinde hızlı bir kayıpla 0.2998'e kadar düşen UST ekosistemi de beraberinde büyük zarara uğrattı. Terra sisteminde yaşanan bu düşüşler ise kripto para piyasasında en çok tartışılan konulardan oldu. BTC'nin 30.000 dolar altına indiği ve hisse senetlerinde derin çekilmelerin yaşandığı global şartlarda Terra platformu resmen çöküşe koşmaya başladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Önceki açıklamalara göre Luna Vakfı'nın elinde platformu destekleyecek kadar fazla BTC bulunuyordu.

Önceki açıklamalara göre Luna Vakfı'nın elinde platformu destekleyecek kadar fazla BTC bulunuyordu.

UST stabilcoininin 16.29 milyarlık bir hacmi var ve bu değer bütün kripto para piyasasını etkileyecek kadar fazla. UST fiyatı ise Luna Vakfı'nın sahip olduğu BTC'ler tarafından destekleniyor. Ekosistem kurucusu Do Kwon daha önce vakfın Satoshi'den sonra en fazla BTC bulunduran cüzdana sahip olduğunu söylemiş, yani platformun kaotik durumlar karşısında güçlü durma potansiyelini vurgulamıştı. Ancak son gelişmeler bu açıklamaların yanlışlığını kanıtladı. Nitekim vakıf UST fiyatını koruyabilmek için elindeki BTC'lerin tamamını sattı fakat bu bile 1 dolara ulaşmak için yeterli olmadı.

Terra'nın çalışma mekaniği anlatılana göre gayet başarılı şekilde işliyordu!

Terra'nın çalışma mekaniği anlatılana göre gayet başarılı şekilde işliyordu!

Terra ekosistemine güç vermek için tasarlanan stabilcoin UST normalde fiyatı dolarla sabitlenmiş bir para birimi ve olası 1 dolar altına düşüşlerde varlık sahiplerinin elindeki UST'leri LUNA ile takas etmesi ekosistemi korumak için yeterliydi. Bu şekilde takas edilen miktarda UST dolaşımdan kaldırılır ve fiyatın sabit tutulması sağlanırdı. Tam tersi durumda ise yatırımcılar LUNA tokenleri satarak UST alır ve yine fiyat sabitliği sağlanmış olurdu. Kimi zaman da bu işlemler için satış botları kullanılırdı. Fakat bu sistemin son günlerde çalışmadığı kanıtlanmış oldu.

Terra zincir üstü protokollerinden Anchor sonraki en büyük kaybedenlerden oldu.

Terra zincir üstü protokollerinden Anchor sonraki en büyük kaybedenlerden oldu.

Terra'nın sahip olduğu bu sistemin zincir dengesi kurduğu söyleniyordu fakat durum bunun aksini gösterdi. Ek olarak zincir üzerinde inşa edilen ve borç verme sistemi sunan Anchor protokolü de bu durumdan oldukça kötü etkilendi. Normalde yatırımcılar Anchor aracılığıyla sunulan faiz oranlarından faydalanır ve arz/talep dengesine göre UST token fiyatı sabit kalırdı. Son günlerde yaşananlar Terra ekosisteminin ne kadar kırılgan olduğunu gösterdi ve vaatleri karşılama durumundaki yetersizliği ortaya çıkardı. Bütün bu yaşananlar sonrası Anchor Protocol yerel tokenı ANC coin de derinden etkilendi ve günlük kayıplar %60'ı geçti.

Terra geliştiricileri fiyat istikrarı için çeşitli teklifler sunmaya başladı.

Terra geliştiricileri fiyat istikrarı için çeşitli teklifler sunmaya başladı.

Geçtiğimiz hafta sonundan itibaren başlayan düşüşler aslında bu hafta yaşananların habercisiydi ve hafta başıyla birlikte UST kurunda ciddi kayıplar başladı. Ek olarak platform tokeni LUNA ciddi zarara uğradı ve yatırımcılar fazlasıyla mağdur oldu. Ekosistem geliştiricilerinden Do Kwon ile Luna Vakfı'nın BTC satışlarına rağmen fiyatlar gerektiği gibi toparlanmadı, aksine düşüşler hızlanarak devam etti. Kurucu Do Kwon çöküş karşısında UST mint etme teklifleri sunarken vakıf ise fiyat istikrarı için 750 milyon dolarlık BTC kredisi ile UST borcu vereceğini açıkladı. Terra topluluğundan henüz bu tekliflerin onaylandığına dair bir açıklama gelmedi.

Terra Vakfı'nın satışlarından etkilenen bir diğer taraf da AVAX oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Terra Vakfı istikrar için elden sadece BTC'leri çıkarmadı. Vakfın elinde AVAX tuttuğu biliniyordu ve piyasada LUNA'dan sonra hızlı düşen varlıklardan birinin AVAX olması olası vakıf satışlarına işaret etti. Ancak Terra ekosisteminden buna dair bir açıklama gelmedi. Avalanche CEO'su Emin Gün Sirer ise güncel gelişmelere dair bir paylaşımda bulundu ve piyasalardaki merkeziyetsiz stabilcoin ihtiyacını vurguladı. Tether ve USDC gibi stabilcoinlerin ise merkezi yapı nedeniyle devlet el koyma riski ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Avalanche tokenı AVAX ise son 24 saatte %32 değer kaybı yaşadı.

TerraUSD stabilcoinde yaşananlar diğer para birimlerinin tartışılmasına neden oldu.

TerraUSD stabilcoinde yaşananlar diğer para birimlerinin tartışılmasına neden oldu.

Özetle, Terra ekosistemi bu hareketler karşısındaki güçsüzlüğünü gösterdi ve genel olarak kamuoyunda hem yerel tokena hem de stabil para birimine dair güvensizlik ortamı oluşmaya başladı. Açıklanan istikrar hamlelerinin de henüz olumlu bir geri dönüş başlatmamış olması kripto para piyasasındaki pek çok kişinin duruma dair açıklama yapmasına neden oldu. Ekosistemin LUNA coini gözden çıkardığı ve UST için sıfırlanma tehdidinin yakın olduğu bile öne sürüldü. Ayrıca Terra ile bağlantılı olan diğer zincirler ve genel olarak benzer yapıdaki stabilcoinler güven açısından sorgulanmaya başlandı.

Terra LUNA başlıklı önde gelen paylaşımlardan bazıları ise şu şekildeydi👇👇👇

Terra LUNA'nın market hacmi geçen hafta 30 milyar dolardı. Bu Lehman Brothers (Amerikalı yatırım bankası) değerinin yarısı kadar. Şimdiyse neredeyse sıfıra gelmek üzere. Yaşananlar panik ortamının kurulduğu kripto para piyasası için sismik bir an olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Artık Luna almaya cesaretim yok, bu arada büyük ihtimalle 13 dolar dip seviyesiydi. Hala bunu oynayanlara iyi şanslar diliyorum ve açıkçası fiyatın tekrar 30 dolara çıkacağını umuyorum. Sadece varlık sahipleri için değil genel olarak bütün kripto piyasası için bol şans. Bu tarihi bir olaydı.

Luna'nın UST'den önce 1 doları vurma şansı olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
6
2
1
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ezel As

Küresel bir krizde hepsi batacak

Joy James

Herkese merhaba, M-Net Investment Company ile minimum 2000$ ile ticaret yapmak 24 saat içinde 20000$ verir Bize ulaşın Email: mnetinvestmentcompany@gmail.com... Devamını Gör