Görüş Bildir
Haberler
Tencereniz Çöpe Gitmesin: Bu Yöntemlerle Yanmış Çelik Tencerelerinizi İlk Günkü Hâline Döndürebilirsiniz

Tencereniz Çöpe Gitmesin: Bu Yöntemlerle Yanmış Çelik Tencerelerinizi İlk Günkü Hâline Döndürebilirsiniz

15.07.2022 - 08:31

Yemek yapmak kadar yaptığımız yemeği pişirdiğimiz malzemelerin temizliği de önemli. Bazen ufak tefek dalgınlıklarla ya da yaptığımız sakarlıklarla tencerelerde hasar bırakabiliyoruz. Ocağın altını gereğinden fazla açtığımızda ya da kapattığımızı zannederken aslında açık bıraktığımızda severek kullandığımız çelik tencereleri yakabiliyoruz. Böyle zamanlarda dibi tutmuş, yanmış yemeklerle beraber tencerelerimiz de hasar alıyor. Peki, bu tencereleri eski hâline getirmenin bir yolu yok mu? İşte, bu yazımızda sizler için yanmış çelik tencereleri ilk günkü haline getirmek için birbirinden etkili yöntemleri derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Herkesin ilk tercihi bulaşık deterjanı.

Herkesin ilk tercihi bulaşık deterjanı.

Evde hiçbir temizlik malzemesi bulunmasa bile bulaşık deterjanı her daim elimizin altında olur. Zor ve inatçı yanık lekelerini çıkarmak için de bulaşık deterjanını kullanabilirsiniz. Bunun için tencereye lekelerin üzerini geçecek kadar su ve bir miktar bulaşık deterjanı koyup ocakta kaynatın. Su kaynadıktan sonra ocaktan aldığınız tencereyi bir gece bekletmeniz gerekecek. Bekleme işleminin ardından suyu dökün ve tahta bir kaşık yardımı ile lekeleri çıkarmaya çalışın. Yanık lekelerini çıkardıktan sonra bir su bardağı karbonat ve bir miktar su ile tencereyi bir gece daha bekletmeniz gerekiyor. Ertesi gün tencereyi sudan geçirerek kullanabilirsiniz.

Çamaşır deterjanı her zaman çamaşırlar için kullanılmayabilir.

Çamaşır deterjanı her zaman çamaşırlar için kullanılmayabilir.

Yanmış çelik tencereleri temizlemenin bir diğer yolu da çamaşır deterjanı kullanmak. Yanmış tencerenin içine yanık lekelerini geçecek kadar su ve toz çamaşır deterjanı ilave edip suyu ocakta kaynatın. Suyun kaynamasının ardından tahta bir kaşık yardımı ile yanık lekelerini çıkarmaya çalışın. Bu basit yöntemle lekelerin kolayca çıktığını göreceksiniz.

Limon ve tuz mucizesi.

Limon ve tuz mucizesi.

Limon ve tuzun güçlerini birleştirince üstesinden gelemeyeceği lekesi yok. Bu yüzden bir yemek kaşığı kristal tuz ve iki yemek kaşığı limon suyunu tencerede yarım saat bekletin. Ardından tencereyi bulaşık süngeri yardımı ile ovaladığınızda limon ve tuzun mucizesine tanıklık edeceksiniz.

Sirke ve karbonatın gücü lekeleri söküp atmaya yeter de artar bile.

Sirke ve karbonatın gücü lekeleri söküp atmaya yeter de artar bile.

Eh, leke çıkarmaktan söz etmişken sirke ve karbonattan bahsetmemek olmaz. Yanmış tencerenin içine yanıkların üzerini örtecek kadar sirke ve karbonat ekleyin. Birkaç saat bekledikten sonra tencereyi yumuşayan lekelerden arındırmak için tencerenin içine su ilave edip ocakta biraz kaynatın. Tencereyi bu şekilde bir gece bekletin ve ertesi gün suyunu döktükten sonra bulaşık teli yardımıyla ovalayın. Lekelerin daha kolay çıktığını göreceksiniz.

Bulaşık makinesi kapsülü ile pratik temizlik.

Bulaşık makinesi kapsülü ile pratik temizlik.

Tencerenin içine lekelerin üzerini geçecek kadar su ekledikten sonra bulaşık makinesi kapsülünü içine atarak ocağa alın. Kapsül tamamen çözününceye ve su kaynayıncaya kadar tencereyi ocakta tutun. Ardından tencereyi ocaktan alın ve tahta kaşık yardımıyla lekeleri çıkarmaya çalışın. Çıkarabildiğiniz kadarını çıkardıktan sonra tencere soğuyana kadar beklemelisiniz. Tenceredeki suyu boşalttıktan sonra bulaşık süngeri yardımıyla kalan lekeleri çıkarmak daha kolay olacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Karbonat, tek başına da inatçı lekelerin üstesinden gelebilir.

Karbonat, tek başına da inatçı lekelerin üstesinden gelebilir.

Eğer tencereniz yeni yandıysa tencereyi ocaktan alın. Tahta bir kaşık yardımıyla yanık lekelerini çıkarmaya çalışın ve tencerenin soğumasını bekleyin. Daha sonra soğuyan tencereye yanık yerlerin üzerini kaplayacak şekilde karbonat dökün ve karbonatın üzerine su ekleyip tencereyi ocağa alın. Karışımın kaynamasının ardından karbonatlı su soğuyana kadar bekleyin. Bu yöntem ile tencerenin içindeki yanık lekeleri yumuşayacak. Yumuşayan lekeleri tenceredeki suyu döktükten sonra bulaşık süngeri ile temizleyebilirsiniz.

Tencerenin dış yüzeyindeki yanık lekeleri nasıl temizlenir?

Tencerenin dış yüzeyindeki yanık lekeleri nasıl temizlenir?

Çelik tencerelerin içi kadar dışı da yanıklardan nasibini alabiliyor. Ama merak etmeyin! Böyle durumlarda da lekelerin üstesinden gelebilirsiniz. Yanmanın etkisiyle kahverengi lekelerle kaplanan tencerenizi temizlemek için ilk yapmanız gereken tabii ki tencerenin soğumasını beklemek. Ardından lekeli yüzeyin üzerini kaplayacak kadar karbonat dökmeniz gerekiyor. Temizlemek için kullanacağınız bulaşık süngerinin tırtıklı yüzeyine de bir yemek kaşığı kadar karbonat ve yarım limon suyu dökün. Köpürmeye başlayan süngeri yanık bölge ile buluşturduğunuzda yanık lekeleri çıkmaya başlayacak. Lekeleri yeterince ovaladıktan sonra tencerenizi bol su ile durulayıp kullanmaya devam edebilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın