Görüş Bildir
Haberler
Sararan Perdeler Sizi Üzmesin: Evde Hazırlayacağınız Doğal Yöntemlerle Perdeleriniz İlk Günkü Hâline Dönecek

Sararan Perdeler Sizi Üzmesin: Evde Hazırlayacağınız Doğal Yöntemlerle Perdeleriniz İlk Günkü Hâline Dönecek

20.06.2022 - 07:34

Bembeyaz perdeler, evimizin mahremiyetini gizlemekle kalmaz aynı zamanda odalarımızı süsleyerek birer dekor görevi görür. Güneş ışınlarının evimize girmesini sağlayan beyaz tül perdeler, odaların görünümüne ferahlık ve konfor katar. Kimi zaman perdeler; güneş ışınları, sigara dumanı, soba ve kalorifer gibi etkenlerden dolayı zamanla sarararak kötü bir görüntü oluşturabilir. Ev hanımlarının pek hoşuna gitmeyen bu durum karşısında, sararmış tül perdeleri eski hâline getirerek bembeyaz yapacağınız ve evde kolayca uygulayabileceğiniz birkaç doğal yöntem var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Öncelikle perdeler neden sararır?

Öncelikle perdeler neden sararır?

Sararmış perdeler, oldukça kötü bir görüntü oluşturarak odanızın dekorunu ve konforunu bozar. Perdelerinizin doğal şekilde kirlenmelerinin dışında, sararmalarını hızlandıran bazı etkenler bulunur:

● Çamaşır suyunu fazla kullanmak, perdelerin ipliklerine zarar vererek sararmaya neden olur. Çamaşır suyu özellikle doğal rengi sarı olan naylon ve polyester madde içeren ürünleri kendi rengine döndürür. Keten ve pamuklu ürünler de çamaşır suyundan etkilenerek zarar görür ve sararır.

● Fazla deterjan ve yumuşatıcı kullanımı sonrası güneşe maruz kalan perdelerde sararma olur.

Sigara dumanı ve yemek yağları perdeleri sarartarak kötü koku oluşturur.

● Kuru ve serin ortamlarda beklemeyen perdeler, sıcağın etkisiyle sararır ve zarar görür.

İşte, sararan perdelerinizi beyazlatabileceğiniz pratik ve doğal tüyolar...

1. Perdelerinizi kaya tuzu ile beyazlatmayı deneyin.

1. Perdelerinizi kaya tuzu ile beyazlatmayı deneyin.

Perdelerinizde kaya tuzunun lekeleri ve kirleri çıkarma gücünü test edebilirsiniz. Perdelerinizi beyazlatmak için onları geniş bir leğende veya uygun bir küvet içinde kaya tuzunda bekletmelisiniz. Tül perdelerinizi, önceden kaya tuzu karıştırdığınız suya bastırarak beyazlatmayı deneyebilirsiniz. Bunun için kullanacağınız suya iki yemek kaşığı kaya tuzu karıştırmanız yeterli olur. Bu yöntemi yıkama aşamasından önce uygulamanız gerekir. Yıkamadan bir gece öncesinde kaya tuzunda beklettiğiniz perdelerinizi ertesi gün 30 derecelik programda yıkayabilirsiniz. Bu sayede kaya tuzu ile perdelerinizi ilk günkü beyazlığına kavuşturabilirsiniz.

2. Sirke kullanarak bembeyaz perdelere kavuşun.

2. Sirke kullanarak bembeyaz perdelere kavuşun.

Sirke, üzerinde leke ve kir barındıran perdeleri kısa sürede temizleyebilen diğer doğal malzemelerden biri. Temizlikte sirke kullanımı, özellikle sigara dumanı ve mutfak kokularını gidermede etkili bir yöntem olarak bilinir. Sirke ile perdelerinizi beyazlatmak ve istenmeyen kokulardan kurtulmak için makinenizin deterjan bölmesine eklediğiniz toz deterjandan sonra biraz sirke ekleyebilirsiniz. Ardından çamaşır makinenizi 30 derece yıkama modunda çalıştırarak arzu ettiğiniz beyaz perdelere kavuşabilirsiniz.

3. Toz şekerin sararan perdeler üzerindeki etkisinden yararlanın.

3. Toz şekerin sararan perdeler üzerindeki etkisinden yararlanın.

Toz şeker kullanarak perdelerinizi doğal ve pratik şekilde beyazlatabilirsiniz. Toz şeker, perde üzerindeki kirli ve sararmış görüntüyü çabucak yok eder. Toz şekerin beyazlatıcı etkisinden yararlanmak için perdelerinizi çamaşır makinesine yerleştirin. Daha sonra deterjan bölmesine tercih ettiğiniz herhangi bir çamaşır deterjanını ekleyin. Perdelerinizin üzerine 1 fincan kadar toz şeker serpin ve 30 derece yıkama modunda makinenizi çalıştırın. Sıcak suyun etkisiyle eriyen şeker, perdelerinizi beyazlatarak üzerindeki kötü kokuyu giderir.

4. Karbonat ile perdelerinizi eski beyazlığına kavuşturun.

4. Karbonat ile perdelerinizi eski beyazlığına kavuşturun.

Karbonat, perdelerinizi sararmış görüntüsünden kurtarmak için önerilen diğer etkili malzemelerden biri. Karbonatın lekeleri yok edici ve kötü koku giderici özellikleri olduğundan perdelerinizi beyazlatmak için onu tercih edebilirsiniz. Perdelerinizi karbonat yardımıyla doğal görünümüne kavuşturmak için çamaşır makinenizin içine yerleştirin. Ardından perdelerin üzerine 2 paket karbonatı yayın. Çamaşır deterjanınızı ekledikten sonra makinenizi 30 derece yıkama moduna alarak perdeleri yıkayın. Yıkama işlemi bittiğinde beyazlamış ve mis gibi kokan perdelerinizi yerine asabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Perdelerinizi sararmadan kurtarmak için bulaşık makinesi tableti kullanın.

5. Perdelerinizi sararmadan kurtarmak için bulaşık makinesi tableti kullanın.

Bulaşık makinesi tableti, mutfak malzemelerinizi olduğu kadar perdelerinizi de temizleme konusunda da oldukça etkili. Perdelerinizi bulaşık makinesi tableti ile oldukça pratik şekilde beyazlatmak için çamaşır makinenize tableti yerleştirin. Ardından her zaman kullandığınız çamaşır deterjanınızı, deterjan bölmesine ekleyin. Daha sonra bulaşık makinesi tabletini perdelerinizin üzerine koyun. Çamaşır makinenizi perdeler için önerilen derecedeki yıkama moduna alın. Yıkama işlemi sonrasında beyazlamış ve parlamış perdelerinizi nemli şekilde yerine asabilirsiniz.

6. Arap sabununun temizleyici etkisinden faydalanın.

6. Arap sabununun temizleyici etkisinden faydalanın.

Kusursuz ev temizliği için sıklıkla kullanılan arap sabununu, perdelerinizi beyazlatma amacıyla da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Arap sabunuyla perdelerinizi beyazlatmayı denemek için bir leğene veya küvete elinizi yakmayacak derecede ılık su doldurun. Suya 1 kapak kadar arap sabunu ilave ederek homojen bir karışım elde edin. Perdelerinizi su ve arap sabunu karışımına yerleştirerek 5-6 dakika kadar bekletin. Perdelerinizde bulunan lekeleri gidermek için onları hafifçe çitileyebilirsiniz. Daha sonra karışımdan çıkardığınız perdelerinizi iyice durulayarak yerine asabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın