Görüş Bildir
Haberler
Tehlike Çanları Bu Kez Pamukkale İçin Çalıyor: SİT Statüsü Değiştirildi

Tehlike Çanları Bu Kez Pamukkale İçin Çalıyor: SİT Statüsü Değiştirildi

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan dünyaca ünlü Pamukkale travertenlerine komşu arazinin SİT statüsü mahkeme kararıyla düşürüldü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İlk talep 2017 yılında yapılmıştı

İlk talep 2017 yılında yapılmıştı

Sözcü'nün aktardığına göre, travertenlere 500 metre mesafede bulunan 31 bin 704 metrekare tarla statüsündeki arazinin SİT alanından çıkarılmasına ilişkin ilk talep, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 20 Ekim 2017’de, arazinin Hierapolis Antik Kenti içerisinde kalması nedeniyle reddedildi.

Arazi sahipleri istediklerini alamayınca itiraz etti

Arazi sahipleri istediklerini alamayınca itiraz etti

Arazi sahipleri durmadı, Koruma Yüksek Kurulu’na itiraz etti. Yüksek Kurul da 21 Şubat 2018 günü Bölge Kurulu’nun ret kararın doğru olduğuna ve kararın geçerli olduğuna karar verdi. Arazi sahipleri istedikleri sonucu mahkemeden çıkardı. Denizli İdare Mahkemesi Koruma Kurulu’nun kararını iptal etti. Kültür ve Turizm Bakanlığınca İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne yapılan istinaf başvurusu da 2019 yılında reddedilince hukuki olarak yapacak bir şey kalmadı.

Değiştirilen tanım ne ifade ediyor?

Değiştirilen tanım ne ifade ediyor?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Mahkeme kararı doğrultusunda Bölge Koruma Kurulu 2. derece olan sit statüsünü 3. derece arkeolojik sit olarak değiştirdi.

2. derece arkeolojik sitler, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında faaliyete izin verilmeyen alanlar. Bu alanlarda ayrıca yeni yapılaşmaya da izin verilmiyor. 

3. derece arkeolojik sitler ise koruma- kullanma kararları doğrultusunda yeni düzenlemelere izin verilebilecek arkeolojik alanlar olarak tanımlanıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
107
21
14
4
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Değerli

Ülkenin s......medik yerini bırakmadılar..... .... Reis ve avanesi cehennemde yansın .... 🤪😡😠👻

Uğur Balaban

Peri bacalarından sonra sıra Pamukkale'ye mi geliyor? Peri bacaları cb kararnamesi ile değiştirilmişti. Burada da cb kararnamesi devreye girerse vay Pamukkal... Devamını Gör

şüheda

erdoğanın genleri incelemeye alınmalı nedir bu para tutkusu doğa düşmanlığı hiç Allah korkusu yok bunda