Görüş Bildir
Haberler
Taşsın, Dökülsün Fark Etmez: Ankastre Ocakları En Kolay Temizleme Yöntemlerini Anlatıyoruz

Taşsın, Dökülsün Fark Etmez: Ankastre Ocakları En Kolay Temizleme Yöntemlerini Anlatıyoruz

04.02.2022 - 09:15

Mutfaktaki ocaklar yemek pişirirken en çok kirlenen yerler arasında bulunuyor. Mutfakta gerekli hijyenik ortamın sağlanabilmesi için ise ocak temizliğinin ihmal edilmemesi gerekiyor. Özellikle hem görünümü hem işlevselliği açısından daha çok tercih edilen ankastre ocakların temizliği ayrıntılı biçimde yapılmalı. Kolayca çizilen ve leke tutan bu ürünleri temizlerken çok dikkatli olmak gerekiyor. Peki, ankastre ocak temizliği nasıl daha doğru yapılır? İşte işinizi kolaylaştıracak bazı ipuçları.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Ocağı silmek için beklemeyin.

1. Ocağı silmek için beklemeyin.

Ocak temizlemenin yemek yapmak kadar eğlenceli olmadığını biliyoruz ama siz bu işi sakın ertelemeyin. Çünkü aşağı yukarı her defasında yemek yaptıktan sonra ocağınızda yağ ve kir lekeleri oluşuyor. Ocağa taşan yemek kalıntıları hemen temizlenmezse kısa sürede kuruyarak yanık izlerine ve lekelere dönüşebiliyor. Hatta bazı lekeler o kadar inatçı oluyor ki kazımadan kesinlikle çıkmıyor. Bu olasılıkların önüne geçmek için ocağa dökülen küçücük bir su damlası dahi olsa hemen müdahale edin.

2. Yağ çözücüler en büyük silahınız olacak.

2. Yağ çözücüler en büyük silahınız olacak.

Kızartma ve benzeri yemeklere hepimiz bayılıyoruz. Ancak bu harika lezzetler midemizi mutlu etse de ocakların korkulu rüyası olabiliyor. Örneğin patates kızartırken ya da pişi yaparken ocağa ister istemez yağ sıçrıyor. Sıçrayan bu yağ damlacıkları ise zaman içinde katılaşıp temizlenmesi zor bile hal alıyor. İşte böyle durumlarda yağ çözücülerden yardım alabilirsiniz. Çünkü yağ çözücüler; kurumuş yağ lekelerini, yanık izlerini ve yemek kalıntılarını anında söküp atar. Ürünün uygulanma şekli ise şöyle:

● Çelik veya cam yüzeyler için uygun olan bir yağ sökücü ürünü ocağınızın üzerine sıkın. Bu sırada ocağın açma kapama düğmelerine karşı hassas davranın. 

● Bir süre bekledikten sonra yüzeyi bulaşık süngerinizin yumuşak tarafıyla yavaşça ovun.

● Son olarak yumuşak, kuru bir bezle yüzeyde kalan nemi alın.

3. Sert temizleyicilerden uzak durun.

3. Sert temizleyicilerden uzak durun.

Ankastre ocaklar diğer ocaklara göre daha hassas oldukları için temizlerken çok dikkatli olmalısınız. Özellikle krem temizleyiciler ve sert bezlerden uzak durun. Çünkü bu ürünler ocağınızı çizer ve kullanım ömrünü kısaltır. Bunlarla birlikte çamaşır suyu gibi aşındırıcı maddeleri de kesinlikle kullanmamalısınız. Mikrofiber bez ve daha yumuşak deterjanlarla temizlik yapmaya özen gösterin. Böylece kaş yaparken göz çıkarmaz ve ocağınızın yüzeyine zarar vermezsiniz.

4. Ocağınızı haftada bir kez detaylıca temizleyin.

4. Ocağınızı haftada bir kez detaylıca temizleyin.

Ocağınızı düzenli olarak temizleseniz dahi üzerinde yağ ve su lekeleri kalabilir. Bu yüzden mutlaka haftada bir gün derinlemesine temizlik yapmanız gerekiyor. Tamamen evdeki malzemeler ile yapabileceğiniz bu rutin ile ocağınızın hijyen koşullarına ulaşmasına da yardımcı olacaksınız. Yapılması gerekenler ise şunlar: 

● Yeni kullandıysanız elinizi yakmamak ve ocağa zarar vermemek için ocağın soğumasını bekleyin. 

● Kirli olan yerlere sırasıyla karbonat ve ılık su dökerek fırçayla ovun. 

● Her yerini güzelce fırçaladıktan sonra sirke ekleyip ocağın üzerini tamamen peçeteyle kapatın. 

● 5-10 dakika bekledikten sonra bir bez ile temizleyin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Ocak gözlerini ve demirleri temizlemeyi unutmayın!

5. Ocak gözlerini ve demirleri temizlemeyi unutmayın!

Tam ve eksiksiz bir ocak temizliği yapmak istiyorsanız ocağın üzerindeki parçaları es geçmemelisiniz. Fakat ateşle sürekli temas halinde olan ocak gözlerinin ve demirlerinin temizliğinde klasik malzemeler kullanmak yeterli sonuç veremeyebilir. Bunun için sizinle paylaştığımız doğal karışımı deneyip ocak malzemelerini zorlu adımlar olmadan temizleyebilirsiniz. İşte o sihirli formül: 

● Ocağın üzerindeki halkaları, kapakları ve demirleri çıkarıp derin bir kabın içine koyun. 

● Üzerine karbonat, limon tuzu ve sıcak su döküp bir buçuk saat bekletin. 

● Sonrasında ocak ızgaralarını bulaşık süngeri ve tel yardımıyla güzelce sürtün. Kapaklar içinse daha yumuşak bir bez kullanın.

● Soğuk sudan geçirip kurumalarını bekleyin. 

● Kuruduktan sonra ocak gözlerini ve demirleri yerine yerleştirebilirsiniz.

6. Parlatmak için sabun kullanın!

6. Parlatmak için sabun kullanın!

Sabun, hemen hemen herkesin evinde bulunan çok amaçlı bir temizleyici. Kişisel temizlikten bulaşık yıkamaya kadar kullanılan bu mucizevi ürün ocakları da pırıl pırıl yapıyor. Üstelik bunu yaparken ocağınıza asla zarar vermiyor, aksine daha da güzelleştirip parlatıyor. Nasıl mı? İşte cevabı: 

● İlk önce bir şişeye doldurduğunuz kaynar suyun içine biraz beyaz sabun rendeleyin. Elinizi yakmamaya özen göstererek karşımı çalkalayın. 

● Hazırladığınız karışımı sünger yardımıyla ocağın her tarafına sürün. Bu aşama için sprey şişe tercih etmek işinizi kolaylaştıracak.

● Ardından mikrofiber bir bezle silin. Böylece hem temizleme hem parlatma işlemini bir arada gerçekleştirebilirsiniz.

7. Temizliğin efendisi limon ile kirleri sök at!

7. Temizliğin efendisi limon ile kirleri sök at!

Ocağınızdan yayılan kötü kokulardan ve yemek kalıntılarından şikayetçi misiniz? Cevabınız 'Evet!' ise sizi limon mucizesiyle tanıştıralım. Limon içindeki güçlü asitler sayesinde ocağınızın dezenfekte olmasını sağlar. Aynı zamanda parlatma özelliğinden dolayı ocağınız ışıldayan bir görünüme kavuşur. Bu yöntemi set üstü ocaklar için de tercih edebilirsiniz. Üstelik bu doğal yöntem kimyasal ürünlere göre daha sağlıklı ve masrafsız. Yarım limonu ocağın üzerinde gezdirin ve lekeli bölgelere suyunu sıkıp emmesini bekleyin. Daha sonra bir bez yardımıyla silin, ocağınız tertemiz!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın