Görüş Bildir
Haberler
Tarihten Modern Zamanlara İnsanoğlunun İmza Attığı 14 Mühendislik Mucizesi

etiket Tarihten Modern Zamanlara İnsanoğlunun İmza Attığı 14 Mühendislik Mucizesi

Fulin
11.12.2016 - 19:04

İnsanoğlu tarihin derinliklerinde büyük tehditlerle mücadele etmenin yolunu günün bilim ve teknik şartlarını zorlayarak bulmaya çalışıyordu. Yani mühendisliğin sınırlarını günümüzün yapıları ile sınırlı tutmak yanlış ve yetersiz olacaktır. Tarihi üç parçaya bölerek ele aldığımız ve tarihe yön veren mühendislik eserlerine bakıyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Milattan Önce 500'ler ve Sonrası

Milattan Önce 500'ler ve Sonrası

Bu dönemdeki mühendislik ürünleri dünyanın geleceğini şekillendirdi ve insanlığı bulunduğu ilkel noktadan çok farklı bir yere getirdi.

1. Fırlatılabilen Silahlar (Oklar, Mızraklar)

1. Fırlatılabilen Silahlar (Oklar, Mızraklar)

Bu mühendislik mucizelerinin etkisi kesinlikle gözardı edilemez. Bu tip ok ve mızraklar, modern tüfeklerin fikren çıkış noktası olarak gösterilir. İnsanoğlu bu silahlar sayesinde kendisini yırtıcılar karşısında savunabilmiş ve gelişimini sağlayabilmiştir. Elbette bu mücadelenin ardından bu tip silahlar; savaşların ve kazananların da yardımcısı olmuştur.

2. İskenderiye Yeraltı Mezarları

2. İskenderiye Yeraltı Mezarları

2. yüzyılda yapılmaya başlandığı bilinen bu yeraltı mezarları, tarihin derinliklerinde sessiz bir şekilde yer alırken, 1900 yılında otlamak üzere ortalıkta dolaşan bir eşeğin mezarlığın boşluğuna düşmesi ile ortaya çıktı. Yerin altında bu kadar büyük bir ihtişam ile inşa edilebilmiş olan bu yapının mühendislik sırları halen aydınlatılamamış durumda.

3. Keops Piramidi

3. Keops Piramidi

Giza Piramitlerinin en önemlisi ve en büyüğü Keops, dünyanın 7 harikası içinde ayakta kalan tek yapı. Bu yapıda 2.3 milyon adet taş blok kullanıldığı düşünülüyor. Bu blokların kurulan bir mekanik sistemle gitmeleri gereken yere taşındığını varsayıyoruz. Ayrıca taşların gelebileceği en yakın muhtemel yerin 500 kilometre ötede olması da bu yapının ne denli önemli olduğunu ortaya koyuyor.

4. Stone Henge

4. Stone Henge

Antik mühendislik harikaları içinde olmazsa olmaz olan Stone Henge yapısında her biri 50 tondan daha ağır olan taş bloklar yer alıyor. Bu taşların Britanya adasının dört bir yanından tedarik edildiği gerçeği düşünüldüğünde ortaya inanılmaz bir mühendislik operasyonu ortaya çıkıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Kolezyum

5. Kolezyum
travelinnate.com

Roma devri mimarisinin bilinen en büyük ikonu Kolezyum, 50 bin kişilik kapasite ile inşa edilmiş en büyük amfi tiyatro.

Milattan Sonra 500-1500'ler

Milattan Sonra 500-1500'ler

Bu dönemde ilerleyen mühendislik geleneği daha büyük yapılar ve daha sıra dışı eserleri ortaya koyma noktasında çok etkili olmaya başlıyor.

6. Tac Mahal

6. Tac Mahal

Pers ve Babür uygarlığının dünya üzerine bıraktığı en önemli eser olan Taj Mahal, 1648'de inşa edildi. Şah Cihan'ın Mümtaz Mahal'e olan aşkını anlatmak üzere yaptırdığı bu saray, aşkın en görkemli yansıması olarak görülüyor.

7. Ayasofya

7. Ayasofya

Kelime anlamı 'kutsal bilgelik' olan Ayasofya, inanılmaz kubbesi ile birçok mühendis ve mimarın ilham kaynağı olmayı yüzyıllardır başarıyor.

8. Pisa Kulesi

8. Pisa Kulesi

1399 yılında inşa edilen bu kule orijinal olarak 60 metre uzunluğunda 251 basamağa sahip olan bir yapı. Pisa eski Yunanca'da bataklık yeri anlamına geliyor ve bu da bugünkü eğik formunu net bir şekilde açıklıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Çin Seddi

9. Çin Seddi

21 bin kilometre uzunluğundaki bu duvar, antik mimarinin en büyük yapısı olarak tanımlanıyor. Duvar tarih boyunca birçok hasar aldı; ancak bugünkü görünümüne Ming Hanedanı dönemi olan 14.yüzyıldan 17.yüzyıla kadar olan dönemde ulaştı.

10. Machu Picchu

10. Machu Picchu

Kelime anlamı 'eski zirve' olan Machu Picchu'da kullanılan taşların her bir parçasının en az 50'şer ton olduğu gerçeğini göz önüne alınca; bu taşların bu zirveye taşınması ve bu mimari eserin ortaya çıkması bir mucize olarak düşünülebilir.

Modern Zamanlar

Modern Zamanlar

Bilim ve tekniğin geldiği noktada tüm insanlığın milyonlarca yılda geldiği nokta çok kısa bir zaman diliminde katlanarak daha da ileri taşındı. İşte bu döneme modern zamanlar diyoruz.

11. İlk İnsanlı Uçuş

11. İlk İnsanlı Uçuş

Wright Kardeşler; kuramsal olarak 19.yüzyılın başında George Cayley tarafından ortaya atılmış, sonrasında Otto Lilienthal tarafından geliştirilmiş insanlı uçuş çalışmalarının zirvesini 1903'te yaptıkları deneme ile gerçekleştirdiler. Günümüzün ticari ve askeri havacılığının her anlamda temelinde bulunan bu teknolojik adım çok önemli bir olay olarak görülüyor.

12. Elektriğin Yayılması

12. Elektriğin Yayılması

İnsanlık tarihinin en önemli mühendislik olayı olarak elektriğin iletilerek, bir ağ şekline gelmesini öne sürsek; hem birçok otoriteye göre, hem de sıradan kullanıcılara göre yanlış olmayacaktır. Teknolojik gelişimi inanılmaz boyutta tetikleyen bu gelişimi zirveye koymak en adil hareket olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. İnternet

13. İnternet

6 Ağustos 1991'de dünya çapındaki WWW olarak adlandırdığımız ağ hayata geçti. O zamanlar insanlığın çok büyük bir kısmı bu gerçekleşen olayın insanlık tarihini en derinden etkileyecek olay olduğunu elbette bilmiyordu.

14. Uluslararası Uzay İstasyonu

14. Uluslararası Uzay İstasyonu

15 ülke, 100 bin çalışan, 100 milyar Dolar bütçe, ... İnsanlığın en önemli işbirliği projelerinden biri olarak gösteriliyor. 1998'de uzaya fırlatıldı ve halen dünyadan 354 kilometre uzakta insanlığa hizmet ediyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
297
57
38
26
14
12
12
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hucco

Pisa kulesi mühendislik açısından yetersiz olduğu için eğik durmaktadır . Kuleyi taşıyan zeminde oluşan farklı oturmalar yapının eğik durmasına sebep olmuştu... Devamını Gör

hucco

he zeminin oturmasını nerden bilebilirlerdi tarzı düşünebilirsiniz . Modern mühendislik bilgisi ile bırakın oturmayı oturmanın ne zaman sonlanacağı dahi hesa... Devamını Gör

feyk

stonehenge'i antik mimari basari olarak saymak ne kadar dogru. stone henge yapildigi sirada misirda 150metrelik dev piramidler insa ediliyordu, babilde kulel... Devamını Gör

Ahmetcan Oral

kurzgesagt ı takip etmene niye şaşırdıysam :D

Ümit Beynel

Milattan önce insanların uçamadığından nasıl bu kadar eminiz? Ya da elektriği kablosuz iletmediklerinden? Şimdi uygarlığımız çökse bu buluşlarımızdan kaçı 30... Devamını Gör

feyk

3bin yil sonrasina calisir bir sey kalmasi mumkun degil ama 3bin yil sonra bizim kadar gelismis bir medeniyet bizim izlerimize baksa daha kazi yapmadan atmos... Devamını Gör