Görüş Bildir
Haberler
Tarihimizin İçerisinden Garip Bir Anekdot: İdam Edilen Maymunlar

Tarihimizin İçerisinden Garip Bir Anekdot: İdam Edilen Maymunlar

Anıl Göç
11.11.2016 - 18:22

Tarihimiz içerisinde, bilhassa Osmanlı devrine ait birçok garip vak'a zikredilmektedir. Maymunların idam edildiği söylentisi de bu ilginç anekdotlardan sadece birisidir. Peki gerçekten de Osmanlı devrinde maymunlar idam edildi mi?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Olayların Kaynağı

Olayların Kaynağı

Reşat Ekrem Koçu

Maymunların 16. asırda idam edildiğine dair anlatılan olay, tarihçi Reşad Ekrem Koçu'nun 1952 yılında Varlık Yayınlarından basılan Tarihimizde Garip Vakalar adlı eserinde zikredilmektedir. Reşat Ekrem Koçu 1905 yılında İstanbul'da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi (o zamanki adıyla Darülfünun) Edebiyat Fakültesi- Tarih bölümünden 1931 yılında mezun oldu. Kuleli Askeri Lisesi, Pertevniyal Lisesi ve Vefa Lisesi gibi köklü okullarda tarih öğretmenliği yaptı. 1975 yılında İstanbul'da vefat etti.

Reşat Ekrem Koçu'nun bildirdiğine göre o devirlerde, büyük gemilerde daima birkaç iyi eğitimli maymun bulunurdu. Geminin direğinde duran maymunlar uzaklarda bir gemi gördüklerinde ses çıkartarak bunu bildirirlerdi. Her türlü gemi malzemesinin satıldığı Galata'da bu eğitimli maymunlardan satan bir dizi dükkan da mevcuttu.

Devir III. Murad Zamanı

Devir III. Murad Zamanı

16. asırda III. Murad zamanında tasvir edilen bu ortamda Abdülkerim Efendi isimli bir zat padişahın hocasıydı. Bu zat aşırı dindar, asabi ve aklına koyduğu şeyi daima yapan birisiydi. Padişahın hocası olduğu için III. Murad üzerinde fevkalade tesiri vardı. Padişaha yakınlığı dolayısıyla da hiçbir şeyden korkmazdı. Bu zat aynı zamanda fevkalade bir hitabet yeteneğine sahipti. Camilerde vaaz ettiğinde herkesi kendine hayran bırakırdı.

Bu zeminde Abdülkerim Efendi bir gün okuduğu bir kitapta maymunların fuhuşa alet olabileceğine dair bir bilgi gördü. Bunun üzerine çok sinirlenen Abdülkerim Efendi peşine taktığı insanlarla maymun satılan dükkanları bastı. Buradaki maymunları tek tek yakalayarak, dul veya bekar kadınlarla fuhuş yapmamaları için ağaçlara astırarak idam ettirdi. Bu olay sonrasında ise halk tarafından Abdülkerim Efendi'ye Maymunkeş namı verildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anlatılanlar Ne Kadar Doğru?

Anlatılanlar Ne Kadar Doğru?

Reşat Ekrem Koçu tarih eğitimi almış ve uzun yıllar öğretmenlik yapmış başarılı ve tecrübeli bir isimdir. Tarihimizden birçok ilginç olaya değindiği eseri ise gayet popüler bir kitap haline gelmiştir. Bu eser içerisindeki her iddianın da tabii olarak gerçeklik payı bulunmaktadır. Fakat tarih hakkında okuduğumuz ve duyduğumuz her şey hakkında yapmamız gerektiği gibi, burada da bu iddianın sorgusuz- sualsiz bir gerçek olduğunu kabul edemeyiz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
25
14
14
11
6
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
goofy

olmuşsa da şaşırmam :D

yuuki

vah fuhuş ve maymun her halda şaka falandı