Görüş Bildir
Haberler
Tarihimize 'Saygıda' Bugün: Sivas Gökmedrese'nin Çinileri Asitle Temizlenip Maviye Boyandı

etiket Tarihimize 'Saygıda' Bugün: Sivas Gökmedrese'nin Çinileri Asitle Temizlenip Maviye Boyandı

Batuhan
24.05.2017 - 14:42 Son Güncelleme: 25.05.2017 - 11:43

Sivas’taki 750 yıllık Gökmedrese’nin minarelerinde ve minare kaidesinde yer alan Selçuklu çinilerinin asitle temizlenerek yok edilmesinin ardından maviye boyandığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili sanat tarihçi Şennur Şentürk de 'Gökmedrese kentin ortasında yanlış ameliyat yapılıp terk edilmiş bir hasta gibi duruyor ve gelen geçenin içini acıtıyor' açıklamasını yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhuriyet’ten Ceren Çıplak’ın haberine göre, yaklaşık 20 yıldır restorasyonu süren, Evliya Çelebi’nin “Benzeri bir daha asla yapılamaz!” dediği Selçuklu döneminin önemli eserlerinden Sivas Gökmedrese Camii’yi yerinde gören sanat tarihçisi Şennur Şentürk, çinilerin kötü restorasyon nedeniyle tamamen yok olduğunu belirtti.

'Herhangi bir inşaat şirketi böyle bir restorasyonu yapamaz'

'Herhangi bir inşaat şirketi böyle bir restorasyonu yapamaz'

“Zaman içinde bakımsızlık, kötü restorasyonlar nedeniyle çiniler tamamen yok olmuş, en son da hâlâ sürmekte olan restorasyonda da bu alanlar asitle temizlenerek mavi boya ile boyanmış ve içler acısı bir görünüm almış” diyen Şentürk, onarımın çini restorasyonu yapan uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini, bünyesinde uzman restoratör bulundurmayan herhangi bir inşaat şirketinin böyle bir restorasyonu yapamayacağını belirtti.

‘Gelenin içini acıtıyor’

‘Gelenin içini acıtıyor’
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türk İslam sanatı okuyan, 35 yıldır da kendi alanında uzman olarak çalışan Şentürk, “Çok üzüldüm, içim sızladı. 25-30 yıl önce gördüğümde bu çiniler böyle kötü değildi. Gökmedrese kentin ortasında yanlış ameliyat yapılıp terk edilmiş bir hasta gibi duruyor ve gelen geçenin içini acıtıyor” dedi.

Şentürk, çevredeki halkın da ağır aksak yürüyen restorasyondan rahatsız olduğunu belirtti.

Vakıflar Genel Müdürlüğü: 'Kayıp olan çinilerin aslı üretilecek'

Vakıflar Genel Müdürlüğü: 'Kayıp olan çinilerin aslı üretilecek'

Yapının restorasyonundan sorumlu olan Vakıflar Genel Müdürlüğü ise şu açıklamayı yaptı: “Şu anda restorasyonu devam etmekte olan Sivas Gökmedrese daha önce 2006’da bir onarım geçirmiştir. Bu onarımda, Bilim kurulunu oluşturan danışman akademisyenlerin önerileri doğrultusunda ve ilgili Koruma Kurulu’nun onayı çini kaplı alanların restorasyonu yapılırken, çini kaybı olan alanlar renkli dolgu tekniği ile tamamlanmıştır. 2014’te başlayan son restorasyon çalışması ise şu an devam etmektedir. Gökmedresenin en önemli özelliğini oluşturan çinilerinin restore edilebilmesi için ise ayrı bir çalışma başlatılmıştır. Kayıp olan çinilerin yerleri, el imalatı ile atölyede aslına uygun olarak yeniden üretilen çiniler ile doldurulacaktır.”

Sosyal medya ve Ekşi Sözlük'ten tepkiler...

Sosyal medya ve Ekşi Sözlük'ten tepkiler...
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
243
68
49
27
7
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?