Görüş Bildir
Haberler
Tarih, Eğlence ve Macera Bir Arada! Macaristan'da Neler Yapılır? Nereye Gidilir? Hepsini Anlatıyoruz!

Tarih, Eğlence ve Macera Bir Arada! Macaristan'da Neler Yapılır? Nereye Gidilir? Hepsini Anlatıyoruz!

Melike Y.
22.01.2022 - 07:45

Büyüleyici bir tarihe sahip olan Macaristan, zengin kültürel çeşitliliği ile farklı geleneklerin buluşma noktasıdır. Ülke, 1980’lerin sonunda Komünizm gölgesinden kurtulduğundan beri gezginler için ilgi çekici bir destinasyon haline gelmiştir. Ziyaret edilecek doğal, tarihi ve kültürel mekanların bir harmanı olan Macaristan, ziyaretçiler için sürprizlerle dolu bir keşif bölgesidir. 

Kaynak: https://www.thecrazytourist.com/25-best-things-hungary/

Gelin Macaristan’da neler yapılır birlikte keşfedelim:

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Esztergom Bazilikası

1. Esztergom Bazilikası

Bu bazilika, Macaristan'ın Budapeşte dışındaki en büyük yapılarından biridir. Binanın içinde tek parça tuval üzerine dünyanın en büyük tablosunu görmek mümkündür.

Girolamo Michelangelo Grigoletti'nin bu şaheseri Bakirenin Göğe Kabulü sahnesini canlandırmaktadır.

2. Macaristan Parlamento Binası

2. Macaristan Parlamento Binası

Macaristan Parlamento Binası, Gotik Revival mimari tarzının muhteşem bir örneğidir. Yüzlerce kule ve kemer, siyasi mitinglerin sıklıkla gerçekleştiği büyük bir meydana bakan merkezi kubbenin etrafında sıralanmıştır. Tuna Nehri kıyısında bulunan bina şu anda Macaristan'ın en büyük ve Budapeşte'nin en yüksek binasıdır. Dikkat çeken aydınlatma tasarımı sayesinde bina geceleri daha da etkileyici görünür. 

Parlamento binasının içerisinde günlük turlarda farklı dil seçenekleri mevcuttur.

3. Mağara Havuzu: Miskolc-Tapolca

3. Mağara Havuzu: Miskolc-Tapolca

Miskolc-Tapolca'daki Mağara Banyosu, rahatına düşkün gezginlerin mutlaka görülmesi gereken bir cazibe merkezidir.

Bu termal kaplıca banyosu, gizemli bir mağaranın içerisindedir. İçindeki sıcak suyun, mineraller açısından zengin olduğu ve bu sebeple sağlığa iyi geldiği belirtilmektedir. Çeşitli havuzların yanı sıra tesis bünyesinde spa uygulamaları da mevcuttur.

Hamamlar Ocak ayı hariç tüm yıl açıktır.

4. Hollókő Köyü

4. Hollókő Köyü

Bu şirin mi şirin köy; eşsiz mimarisi, kültürel mirası ve gelenekleri nedeniyle UNESCO tarafından korunmaktadır. Köyde yapılan hemen hemen tüm onarım, bakım ve tarım işleri, 18. veya 19. yüzyılda nasıl yapılıyorsa bugün de aynı şekilde yapılmaktadır.

Köyün sakinleri, bölgede yüzyıllardır yaşayan ve geleneksel yaşam biçimlerinin çoğunu koruyan Palôcz adlı bir etnik gruba mensuptur.

Tarım devriminden önceki kırsal yaşamın bazı önemli örneklerini burada görmek mümkündür.

5. Tokaj Şarap Bölgesi

5. Tokaj Şarap Bölgesi

Tokaj, Macaristan'ın en ünlü şarap yapım bölgesidir. Üretilen Tokaji şarabı dünya çapında tanınmaktadır. Bölgede 1000 yılı aşkın bir süredir şarap üretilmektedir. 

Tokaj bölgesinin en popüler şarapları, genellikle zararlı olmayan bir mantar türünden etkilenen üzümlerden yapılan tatlı şaraplardır.

Tarihte İmparator Fraz Josef, sık sık bu bölgeden diğer Avrupalı ​​liderlere hediye olarak şarap göndermiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Dohány Sokağı Sinagogu, Budapeşte

6. Dohány Sokağı Sinagogu, Budapeşte

Budapeşte'de bulunan Dohány Sokağı Sinagogu, dünyanın en büyük sinagoglarından biridir. Ne yazık ki Orijinal sinagog yapısı, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanya'sı tarafından bombalanarak el konulmuş ve Sinagogun restore edilmesi ancak 1990'lı yıllarda mümkün olmuştur. Bu sinagogun ağlayan söğüt anıtı ise görülmeye değerdir.

Ziyaretinizi planlarken aklınızda bulunsun: Sinagog cumartesi günleri kapalı ve içeriye büyük çantalarla girişe izin verilmiyor.

7. Hortobágy Ulusal Parkı

7. Hortobágy Ulusal Parkı

Hortobágy Ulusal Parkı, Macaristan'ın ünlü ovalarının bir parçasıdır ve ülkedeki en büyük peyzaj alanıdır. Bölge, muhteşem manzaraların yanı sıra zengin kültürel mirasıyla da tanınmaktadır. Bölgede güçlü bir tarım geleneği vardır ve bölgedeki çiftçiliğin yıllar içinde nasıl geliştiğini gözler önüne serer. Çobanların çoğu endemik bitkiler yetiştirmeye devam etmektedir. 

Milli Parkın başka bir yerinde, sayıları çok azalan, yarı vahşi Przewalski atlarının küçük bir popülasyonunu görmek de mümkündür.

8. Aggtelek Karst Mağaraları

8. Aggtelek Karst Mağaraları

Aggtelek Karst Milli Parkı Mağaraları, ülkedeki 8 UNESCO Dünya Mirası sit alanından biridir. Mağara içerisinde Avrupa'nın en büyük sarkıtları  dahil olmak üzere etkileyici bir dizi sarkıt ve dikit görmek mümkündür. 

Aggtelek Karst Mağaralarını gezmek için Avrupa'nın en etkileyici buz mağaralarından biri olan Slovak Karst mağaralarını da görmenizi sağlayan özel turlara katılabilirsiniz.

9. Pannonhalma Manastırı

9. Pannonhalma Manastırı

Pannonhalma'daki Manastır, 996 yılında kuruldu ve o zamandan beri faaliyetlerini sürdürmeye devam etmektedir. Şu anda manastırda yaşayan yaklaşık 50 keşiş bulunmaktadır. Manastırdaki keşişler, manastır kurulduğundan beri burada şarap yapmaya devam etmektedirler. 

Manastırdaki arşivler, Macaristan'ın en eski belgelerini içermektedir. Hatta bilinen en eski yazılı Macar metni buradadır.

10. Sziget Festivali, Budapeşte

10. Sziget Festivali, Budapeşte

Tuna'nın ortasındaki Óbudai-sziget adasında gerçekleşen Sziget Festivali için her yıl Macarlar ve uluslararası turistler Budapeşte'ye akın ediyor. Festival, geniş bir yelpazede farklı müzik türlerinden pek çok müzisyene ev sahipliği yapıyor. Daha önce festivalde yer alan dünyaca ünlü; The Killers, Iron Maiden, Prince, Blink 182 gibi isimleri örnek verebiliriz. 

Biletler, etkinliklerin duyurulmasından kısa bir süre sonra tükeniyor. Bu nedenle katılmak istiyorsanız etkinlik duyurularını sürekli takip etmelisiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Büyük Kilise, Debrecen

11. Büyük Kilise, Debrecen

Bu ikonik kilise, Macaristan'da Protestanlığın sembolüdür ve ülkenin en büyük Protestan ibadethanesidir. Kilise, 19. yüzyılın başlarında neoklasik tarzda inşa edilmiş olup, daha sonra kule çatılarına Barok unsurlar eklenmiştir. Bu kulede bulunan Rákóczi Çanı, 5 tondan fazla ağırlığa sahiptir ve Macaristan'daki en büyük çandır.

Batı Kulesi'nin tepesine 210 basamağı kullanarak ulaşan ziyaretçiler şehrin muhteşem manzarasıyla ödüllendirilecekler.

12. Busójárás Karnavalı, Mohács

12. Busójárás Karnavalı, Mohács

Busójárás festivali, Paskalya tatillerinde gerçekleşen 6 günlük bir eğlencedir. Mohács Kasabası halkı şeytani yüzlere sahip geleneksel maskeler takar ve kasabanın geçit törenine katılırlar. Bir inanışa göre bu gelenek, şehre gelen işgalcileri korkutup kaçırmak için ortaya çıkmıştır. Bir başka rivayet de pagan dininin kışa hazırlık geleneği olarak yapıldığıdır.

Bu festivali ziyaret ederek, sıra dışı maskelerin geçişiniz izleyebilir, geleneksel halk müziği ve yerel lezzetlerin de tadını çıkarabilirsiniz.

13. Pasha Qasim Camii, Pécs

13. Pasha Qasim Camii, Pécs

Bu cami, 16. yüzyılın ikinci yarısında, ülke Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrolü altındayken inşa edilmiştir ve ülkedeki Türk mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Cami olarak tasarlanmış olmasına rağmen günümüzde Roma Katolik Kilisesi olarak kullanılmaktadır. Yine de yapının belirli bölümlerinde Kuran-ı Kerim'den kalma yazılar görmek mümkün.

Dini törenler sırasında kiliseye ziyaretçi kabul edilmemektedir.

14. Eger Şarap Bölgesi

14. Eger Şarap Bölgesi

Şarap severler buraya! Eger Şarap Bölgesinde, yerel ürünleri tadabileceğiniz çok sayıda üzüm bağı ve şarap mahzeni bulunur. Ziyaretçiler, şarap tatmak ve geleneksel yaşantının tadını çıkarmak için burayı ziyaret eder. Şarap çeşitleri arasında “Bulls Blood” çeşidi ise en beğenilenler arasındadır. 

Buradaki birçok mahzende, geleneksel yemeklerin ve yerel dansın tadını çıkarabileceğiniz özel etkinlikler düzenlenir.

15. Gödöllő Sarayı

15. Gödöllő Sarayı

Görkemli Gödöllő Sarayı, 18. yüzyılda aristokrat bir Macar ailesinin evi olarak inşa edildi. Ailenin son üyesi 19. yüzyılın ortalarında öldüğünde, saray kraliyet ailesi tarafından satın alındı.

Avusturya-Macaristan hükümdarı Franz Joseph I ve karısı Elisabeth (Sisi olarak da bilinir) her yazı sarayda geçirmeye başladı. 

Ancak komünist dönemde, binanın çoğu bakıma muhtaç hale geldi. Yıllar sonra restorasyon çalışmaları tamamlandı ve saray ziyaretçilere yeniden açıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Büyük Pazar: Great Market Hall, Budapeşte

16. Büyük Pazar: Great Market Hall, Budapeşte

Macaristan kentlerinde binlerce pazar bulunur. Budapeşte'deki Great Market Hall ise  muhtemelen en çok ziyaret edilen pazar alanıdır.

Bu çok katlı pazar alanı, Tuna Nehri kıyısı yakınlarında, etkileyici neogotik tarzı ile dikkatleri üzerine çeker. İçeride çeşit çeşit ürünlerini satan yerel çiftçiler ve tüccarlar ile karşılaşırsınız. Pazar alanının belli bir düzeni vardır. Zemin katta taze meyve-sebzeler ve etler, üst katlarda turistik hediyelik eşyalar ve kafeler, bodrum katında ise taze balık çeşitlerini bulabilirsiniz. Burası, Pazar günleri hariç her gün açıktır.

17. Tuna Nehrinde Tekne Turu

17. Tuna Nehrinde Tekne Turu

Yüzyıllar boyunca Tuna Nehri,Orta ve Doğu Avrupa'daki diğer birçok devletin can damarı olarak kabul edildi. Tuna Nehri boyunca bir gezintiye çıkmak, şehrin yapısını farklı bir perspektiften görmenin harika bir yoludur.

Yılın neredeyse her günü gemi seferleri düzenlenmektedir ve Tuna nehri kıyılarındaki gemi şirketlerine başvurmanız yeterlidir.

18. Sopianae Nekropolü, Pécs

18. Sopianae Nekropolü, Pécs

Sopianae Nekropolü, Macaristan'ın UNESCO Dünya Mirası Alanlarından biridir. Alanda görülebilen boyalı freskler ve lahitler, erken dönem Hıristiyan sanat eserlerinin çok ilginç örnekleridir. Ölüler şehri genişledikçe, şehrin etrafında başka mezar koleksiyonları da ortaya çıkmıştır. 

Roma İmparatorluğu döneminde ismi Sopianae olan Pécs kenti, 4. yüzyılda önemli bir Hıristiyan kalesiydi. Bu Nekropol, Hıristiyan ve Roma etkilerinin bir karışımı olarak karşımıza çıkar.

19. Memento Parkı, Budapeşte

19. Memento Parkı, Budapeşte

Budapeşte'nin eteklerindeki bu büyüleyici müze parkı, eskiden şehrin farklı bölgelerinde duran pek çok Komünist anıt ve heykele ev sahipliği yapmaktadır. 

Bu heykellerin çoğu, 1989'da Komünist Rejim düştükten sonra halk tarafından yıkılmış ya da kimse onlarla ne yapacağını bilmediği için depoya kaldırılmıştı. Bu heykelleri ülke tarihinin önemli bir parçası olarak sergilemenin bir yolu olarak Memento Parkı, 1993 yılında açılmıştır. Park içerisinde heykellerin yanı sıra komünist rejim dönemindeki yaşam hakkında bilgiler içeren küçük bir müze bulunmaktadır.

20. Eger Kalesi

20. Eger Kalesi

İtalyan kalelerinin tasarımlarından ilham alan Eger Kalesi, eskiden ülkenin kuzeyindeki ilk savunma hatlarından biriydi. 1552'de 40000 Osmanlı Türk ordusu kaleye saldırdı. 1596'da gerçekleşen bir kuşatma ile Türklerin eline geçti.

Bugün kaleyi ziyaret edenler, yapı üzerindeki Türk etkilerinin çoğunu görebilir, ancak kalenin bir bölümü daha sonra Avusturyalılar tarafından yıkılmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Balaton Gölü

21. Balaton Gölü

Balaton Gölü, Orta Avrupa'nın en büyük gölüdür ve ülkenin en önemli turistik yerlerinden biridir. Yaz mevsimi boyunca, Macar aileleri burayı ziyaret eder. Gölde yüzme, balık tutma ve yelken buranın popüler aktiviteleridir. Bazı ziyaretçiler küçük gemileri makul bir fiyata kiralayarak göl üzerinde vakit geçirir. 

Kış aylarında ise gölde paten kayan ve buzda balık tutan ziyaretçilere rastlayabilirsiniz.

22. Visegrád Kalesi

22. Visegrád Kalesi

Visegrád kalesinin kalıntıları, kasabaya yukarıdan bakan bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Kalıntıları keşfetmek ve manzarayı hayranlıkla izlemek için zorlu tepeyi tırmanmak gerekmektedir. 

Kalenin en eski bölümleri 13. yüzyılda Macaristan Kralı IV. Béla tarafından nehirden gelecek istilaları önlemek için inşa edilmiştir. Kale daha sonra Kral Matthias Corvinus’un yazlık sarayı olarak kullanılmıştır.

23. Lillafüred Mağaraları

23. Lillafüred Mağaraları

Lillafüred kaplıca kentine yürüme mesafesinde, içerisinde uzun bir yürüyüş yaparak keşfedilebileceğiniz iki ünlü mağara vardır. 

Petőfi Mağarası'nda, uzun süredir ölü bitki türlerinin fosilleşmiş kalıntılarını ve çeşitli ilginç kireçtaşı oluşumlarını görmek mümkündür. István Mağarası üzerinde ilerlerken etkileyici sarkıt ve dikitler görebilirsiniz. Burada arkeologlar tarafından bir dizi tarih öncesi eser bulunmuştur.

Ne yazık ki, bu asırlık doğal heykellerden bazıları II. Dünya Savaşı sırasında hasar görmüştür.

24. İnanç Kapısı, Sopron

24. İnanç Kapısı, Sopron

İnanç Kapısı ya da diğer ismiyle Sadakat Kapısı 12. yüzyıldan kalma Firewatch Kulesi'nin altındaki Barok kapı çerçevesi ve heykelidir. Sopron halkını Macaristan figürüne saygılarını temsil eder. 

Heykel, Trianon Anlaşması ile Avusturya'ya teslim olmayı reddeden Macar halkını anlatır. Oylamaya katılan vatandaşların çoğunluğu Macaristan'a sadık kalmayı tercih etmiş ve bu nedenle kasaba Macaristan topraklarının bir parçası olarak kalmıştır.

25. Buda Tepeleri, Budapeşte

25. Buda Tepeleri, Budapeşte

Şehrin batı yarısında yer alan Buda Tepeleri, şehrin en yeşil ve en temiz bölgesidir. 

Kolay ve orta zorluk seviyelerinde çok sayıda bisiklet ve yürüyüş parkuru bulunur. Zirveye çıkmayı başardığınızda, büyüleyici şehri tepeden görmek ise benzersiz bir deneyimdir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
3
3
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

Çok güzel bir şehir.

Resul Gunes

Gerçekten muazzam görülmeye değer:)

Art Ankara

Gittiğime pişman olduğum tek ülkedir sıkıntıdan ölmemek için gitmeyin.