Görüş Bildir
Haberler
Tam Olarak Anlayabilmek İçin En Az 13 Kere Bakacağınız 13 Optik İllüzyon

etiket Tam Olarak Anlayabilmek İçin En Az 13 Kere Bakacağınız 13 Optik İllüzyon

Beynimizin çalışma prensibini, görsel anlamda algımızın nasıl yönlendirildiğini merak eder dururuz hep.

Çoğu kez bir cevap bulamayız çünkü insan zihni karmaşıktır, hem de fazlasıyla karmaşık.

Zihnimizi bulandırmak, karıştırmak isteyen bir başka fenomen de doğa anadır. 

Resim mi yoksa fotoğraf mı olduğunu anlamakta fazlasıyla güçlük çekeceğimiz şeyler yaratmıştır, aklımızı bulandırmak için...

İşte onlardan en ilginç olanlarından 13 tanesi!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Yeraltı Şelalesi

1. Yeraltı Şelalesi

Bu yanılsama Mauritius kıyıları boyunca uzanan kum birikintilerinden ötürü oluşmaktadır. Uzaktan bakıldığında sanki yeraltında akan bir şelale görünümündedir.

2. Resim

2. Resim

Pek çok kişi bu görseli ilk gördüğünde resim sanıyor olsa da bu aslında bir fotoğraf. Dikkatli bakıldığında fotoğrafın ön kısmındakilerin ölü ağaçlar oldukları görülebiliyor. Fotoğrafın arka planında ise Namibya'nın kızıl tepeleri var.

Anlayacağınız, ışığın geliş açısı ve oluşturduğu gölgeler insan zihnini bir güzel kandırmış.

3. Dalgalı Deniz

3. Dalgalı Deniz

Böyle bulutlara baktığınız zaman denizlerin, ayaklarınızın seviyesinde değil de sanki başınızın üstünde aktıklarını düşünebilirsiniz. Undulatus asperatus adı verilen bu doğa harikası bulutlar, birazcık ürkütücü olmakla beraber gerçekten harika bir görüntü oluşturur. 

Bu bulut türü ile alakalı bilmeniz gereken bir diğer şey ise görünümleri sert rüzgarlara ya da fırtınaya benzese de hiç alakalarının olmamasıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Sihirli Göl

4. Sihirli Göl

Uyuni gölü, yüzeyinde herhangi bir maddenin bulunmamasından ötürü oluşan boşluktan dolayı akıl karışıklığına yol açmaktadır. Özellikle yağmurlu günlerde alkalin sıvısı, bir ayna görevi görüyor. 

Tuz moleküllerinin arası ince bir su tabakası ile kaplandığından ötürü de gölün yüzeyi, gökyüzünden gelen tüm ışığı geri yansıtıyor ve bu ilginç doğa harikası oluşuyor.

5. Uçurumun Kenarı

5. Uçurumun Kenarı

Fotoğrafa ilk bakıldığında bir adamın uçurumun kıyısında gezdiği düşünülse de, aslında adam Glen Kanyon'un içinde akan bir nehrin kıyısında geziniyor.

6. Ağaç Şekli

6. Ağaç Şekli

Dere yatağı mı yoksa ağaç mı, ne dersiniz bu görüntü için?

Aslında cevap her ikisi de değil. 

Fotoğrafta görülen şey, Meksika'nın Baja California adlı yerinde bulunan ve sığ sularda, sert rüzgarların oluşturduğu gelgitlerle meydana gelmiş kum birikintileri.

7. Taştan Dalgalar

7. Taştan Dalgalar
İçeriğin Devamı Aşağıda

Utah - Arizona sınırında sıklıkla karşılaşabileceğiniz, kayalıkların oluşturduğu bir doğa fenomeni var. Milyonlarca yıllık bir süreç içerisinde kum tepelerinden kopan ufak partiküllerin, zaman içerisinde sertleşip kayalıkları meydana getirmesiyle oluşmuş bir fenomen.

Uzun süredir yağan yağmurlar ve esen rüzgarlar, bu fenomenin oluşmasındaki en önemli etkenler.

8. Uçurum

8. Uçurum

Uçurumdan atlayan çocukları görüyor musunuz?

Aslında bu da bir göz yanılsaması. Çünkü resimdeki iki çocuk, Teksas'ta bulunan Jacob's Well adlı devasa su birikintisine atlıyorlar, uçurumdan aşağı değil. Fakat su öylesine şeffaf ki, sanki suya değil de sonsuz bir uçuruma atlıyorlar algısı yaratıyor.

9. Dağ Yolu

9. Dağ Yolu

Fotoğrafa ilk bakıldığında pek çok insan, dağların tepesinde inşaa edilmiş yolları görüyor. Fakat işin aslı pek de öyle değil.

Gördüğümüz şey aslında yol değil, Kolorado Nehri. Işığın düşme açısından, oluşan gölgeden ve bakış açısından ötürü nehri, yol olarak algılıyoruz.

10. Ateşten Fırtına

10. Ateşten Fırtına
İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraflara ilk bakıldığında bunları ateşten birer fırtına zannedenlerin sayısı çok olsa da elbette değiller. Bu fotoğraflar, İspanya'da bulunan Rio Tinto nehrine aitler. 

Nehir çevresinde yapılan maden arama çalışmaları sonucunda, nehre bol miktarda asidik madde yığılımı oldu ve bu maddelerin girdiği kimyasal tepkimeler sonucunda da nehir bu göz yanılsamalarıyla dolu ilginç halini aldı.

11. Hayalet Güneşler

11. Hayalet Güneşler

Sanki birden fazla sayıda ışık kaynağı (Güneş) varmış gibi bir yanılsamanın oluşturduğu bu doğa fenomeni genellikle buz zemin üzerindeki kristalize olmuş sudan yansıyan güneş ışıklarıyla oluşmakta.

12. Örümcek Ağı

12. Örümcek Ağı

İlk bakıldığında yağmurlu bir günde, harika bir zamanlamayla çekilmiş fotoğraf sanıyor pek çok insan bunu.

Aslında fotoğrafa daha yakından ve dikkatle bakıldığında, sıkı bir şekilde örülmüş örümcek ağlarına asılı duran su damlalarını görebilirsiniz.

13. İki Başlı Zebra

13. İki Başlı Zebra

Siyah ve beyaz renklerin birbirini izlemesi sonucu oluşan algısal karışma, sanki tek bir gövdenin üzerinde iki zebra başı varmış gibi görmemize neden oluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
345
160
84
41
14
13
10
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ozan ASAN

Çok iyiymiş fotoğraflar be..

Mr Logical

5 Numarada adamın suya yansıyan gölgesi olmasa öyle düşünülebilirdi belki...

Eda Korkmaz

Aslında hepsi ilk bakışta anlaşılabilir ki benim için öyle oldu. Sanırım herşeyde bir tuhaflık yerine mantıklı bir cevap aramak işe yarıyor. Ama güzel görünt... Devamını Gör