Görüş Bildir
Haberler
Suriyelilere Bir De 'Selam'dan Bakın

Suriyelilere Bir De 'Selam'dan Bakın

Hüseyin Günes
30.07.2015 - 15:50 Son Güncelleme: 30.07.2015 - 23:25

Suriyelilere Bir De 'Selam'dan Bakın

Savaş sebebiyle göç ederek İstanbul'da yaşamaya başlayan Suriyeli sanatçıları konu edinen Selam belgeseli YouTube'da yayınlandı. Suriyelilerin sadece mağduriyet üzerinden konu alınmasına karşı çıkan yönetmen Bilal Alirıza, toplumdaki algıya olumlu katkı yapmadığını düşündüğü için “mülteci, göçmen' kelimelerine belgeselinde yer vermemiş.

Konya'dan Arabistan'a göçen ailesinin Medine'de dünyaya gelen bir ferdi olarak Arapça bilmek dışında Suriye ile direk bir bağı olmayan yönetmen Bilal Alirıza'nın ilk yönetmenlik deneyimi olan 'Selam' belgeseli Youtube üzerinden yayınlandı. Konusuyla dikkat çeken belgesel, alanında bir ilk olma özelliği taşıyor.

Selam, savaş sebebiyle göç ederek İstanbul'da yaşamaya başlayan Suriyeli sanatçıları konu alıyor. Ucu açık bir şekilde bölüm sınırlaması konulmayan belgesel projesinin daha onlarca bölüm devam etmesi planlanıyor. Belgesel serisinin ilk konuğu ise başarılı çalışmalarıyla dikkat çeken Suriyeli ressam ve müzisyen Mohammad Zaza.

Suriyeliler ucuz işçi ve dilenci değil!

2013 yılında Suriyelilerin yoğun bir şekilde İstanbul'da yaşam mücadelesi vermeye başlamasıyla Suriyelileri konu alan görsel bir çalışmaya imza atmayı kafasına koyan yönetmen Bilal Alirıza, toplumda oluşan ve gelişen 'ucuz işçi, dilenci' bakış açısını aşmayı amaçlamış. Suriyelilerin sadece mağduriyet üzerinden konu alınması onu farklı bir proje için kolları sıvamaya itmiş. Kendi imkanlarıyla yola koyulan ekip, emanet makinalarla da olsa projeyi sürdürme kararı almış.

Suriyeli sanatçılar birer birer İstanbul'dan ayrılıyor

Kendi arkadaşları da dahil olmak üzere özellikle Taksim'de çok fazla Suriyeli sokak sanatçısı olduğunu fark eden yönetmen, başlarda sadece sokak sanatçılarını konu almayı hedeflese de yapılan görüşmeler sonucu her sanat dalından birçok örneğe ulaşmışlar. Fakat bu örneklerle ilgili bir sıkıntı yaşıyorlar çünkü görüştükleri ve hikayesini not ederek projeye dahil ettikleri birçok sanatçı artık Türkiye'de değil. Çoğu bir yolunu bulup kendilerine daha iyi olanaklar sağlayan Avrupa ülkelerinin yolunu tutuyor, kimi ise ülkesine geri dönüyor.

Kaynak: http://www.yenisafak.com/hayat/selam-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

"Selam" | Syrian artist Mohammad Zaza (documantary EN:subtitles / belgesel TR:altyazılı)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın