Görüş Bildir
Haberler
Şule Arslan Yazio: Nefret Ettiğiniz Birisini Nasıl Unutabilirsiniz?

etiket Şule Arslan Yazio: Nefret Ettiğiniz Birisini Nasıl Unutabilirsiniz?

Uzm. Klinik Psikolog Şule Arslan
23.03.2021 - 10:33 Son Güncelleme: 23.03.2021 - 12:16

Sizi rahatsız eden bir şeyi aklınızdan çıkarmaya çalışmak ne kadar zorlayıcı değil mi? Üstelik bu nefret ettiğiniz bir düşünce ya da biriyse durum iki kat zorlayıcı ve can sıkıcı olabilir. Peki nefret ettiğimiz bir kişiyi ya da bir şeyi unutmak mümkün mü? Mesela eski sevgilinizi :)

Athena’nın bayıldığım “yalan” parçasındaki o dizeler gibi “AŞK NEFRETE NE YAKINSIN!!” Tıpkı madalyonun iki yüzü gibi. Aşk, ne güçlü bir duygu nefret de öyle. Ünlü İskoç yazar Arthur Conan; 'tutkulu bir aşk, güçlü bir nefretin ikiz kardeşidir' diye anlatıyor aşk ve nefret arasındaki ince çizgiyi... 

Öyleyse, hakkında bu kadar güçlü duyguların olduğu birini nasıl unutursun?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nefretinizi Öldürün

Gerçekten nefret ettiğiniz birini unutmak, duyguları denklemden çıkarmanızla mümkün olacaktır. Nefret güçlü bir duygudur ve ona odaklandığınızda zihniniz buna inanır ve onu gerçek olarak kabul eder ve bu ne kadar gerçek olursa, kendinizi ona odaklanırken bulacağınız zaman o kadar gerçek ve yoğun olur. Yani çok ciddi bir kısır döngü içine girersiniz. 

Duygular düşüncelerimiz vasıtasıyla meydana gelir ancak düşüncelerimiz her zaman gerçekleşmez. Hangi düşüncelerin bize yarar sağlayıp sağlamadığını biz seçeriz. Dolayısıyla nefret ettiğimiz kişi için sahip olduğunuz olumsuz düşüncelere dikkat etmeye çalışarak ve bu duyguların zihninize girdiğinin farkına vardığınızda onlarla ilgilenmeden geçmelerine izin vermeye çalışın.

Davranışlarınızı Sorgulayın

Neden o kişiden nefret ediyorsunuz? Size gerçekten bu kadar güçlü bir duygu bahşedecek kadar iğrenç bir şey mi yaptı? Ya da nefretiniz daha çok kendi dünyanızdan kaynaklanıyor olabilir mi? Mutlu, rahat ve sakin bir insan mısınız, yoksa çabuk sinirleniyor ve her daim patlamaya hazır bir bomba gibi misiniz? 

İkincisi size daha çok uyuyorsa, o zaman sorun belki daha çok çevrenizde olup bitenlere yönelik verdiğiniz yanıt ve yaptığınız yorumlarla ilgilidir. Tepki verme şeklinizi değiştirmek, diğer kişiye karşı duygularınızı çözmenize yardımcı olabilir ve devam etmenizi ve onu/olanları unutmanızı kolaylaştırabilir.

Geçmişinizi Kabullenin ve Onunla Barışın

Geçmişinizle barışmazsanız ve onu olduğu gibi kabul etmezseniz nefret gibi olumsuz duygular geleceğinize zarar vermeye devam eder. Onları affetmeye çalışın ve ayrıca başka bir kişi hakkında olumsuz düşünceler beslediğiniz için kendinizi de affedin. Kendinizi onların yerine koyun ve olayların onların bakış açısından nasıl görünebileceğini düşünün. Ayrıca, kendinizi tarafsız bir gözlemci konumuna koyun; ikinizi de tanımayan biri olarak eylemlerinizi nasıl yorumlardınız? 

Siegel’e göre “kendinizi tamamen kabul ettiğinizde kalbiniz sadece kendinize karşı değil diğer tüm insanlara karşı yumuşar ve açılır. Kabul bizim korku, endişe, üzüntü, depresyon, fiziksel acı, bağımlılık ve ilişkilerimizdeki güçlükler gibi bazı düşünce, duygu ve deneyimlerimizi kabullenmeyi reddetmekten dolayı meydana gelen problemlerle baş etmemizi sağlayan bilinçli farkındalığın önemli unsurudur.”

Hatırlatıcı Şeylerden Kurtulun

Nefret ettiğiniz kişiyle ilgili ne kadar hatırlatıcıya sahipsiniz? Fotoğraflar, giysiler, hediyeler… Bir süreliğine onları gözden çıkarmak ya da depoya koymak iyi bir fikir olabilir. Henüz hazır değilseniz nefret ettiğiniz kişiyle gittiğiniz yerlere bir süre gitmemek, farklı yerler keşfetmek öfkenizin hafiflemesine yardımcı

olabilir.  Her ne kadar bunlara dikkat etsek de bazen radyoda çalan bir şarkı kadar basit bir şey veya belirli bir yemeğin kokusu bu duyguyu yine tetikleyebilir. 

Hatırlatma işlevi gören her şeyden kaçınmak mümkün veya sağlıklı olmasa da açık hatırlatıcıları kaldırmak, bunların kişi hakkındaki düşüncelerinizi tetikleme yoğunluğunu azaltacaktır. Sosyal ağlarda çevrimiçi olup olmadığını takip etmemek, yeni bir ilişkisi olup olmadığını düşünmemek, ortak arkadaşlarınızdan haber almaya çalışmamak enerjinizi daha verimli kullanmanızı sağlayacaktır.

Enerjinizi Yeniden Keşfedin

Nefretle ve öfkeyle boşa harcayacağınız tüm enerjinizi yeni ilgi alanları, işte kariyerinizde ilerlemek ve değer verdiğiniz ve vakit geçirmekten keyif aldığınız insanların peşine düşmek için kullanın. 

'En iyi intikam bu: mutluluk.' ~ Chuck Palahniuk

Instagram

Facebook

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
16
5
3
3
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gamze

İntikamımızı alalım, yani mutlu olalım 😂