Görüş Bildir
Haberler
Şule Arslan Yazio: Hava Katil Biz Kurban

etiket Şule Arslan Yazio: Hava Katil Biz Kurban

Uzm. Klinik Psikolog Şule Arslan
26.10.2020 - 23:27 Son Güncelleme: 28.10.2020 - 13:13

İçime fenalık geldi.

Gözlerimi bile açamıyorum.

Grip gibi bi şey oldum.

Halsizlikten kırılıyorum

İsteksizlik diz boyu

Senin de mi saçların dökülüyor?

Son güneşler bunlar

Motivasyonum yok, hava tam depresyona girmelik

Bizi hep bu havalar mahvetti… inanmayacaksınız ama evet bizi bu “havalar” mahvetmiş olabilir. Hemen hemen herkesin mevsim dönüşlerinde hissedebildiği bir takım ruhsal ve bedensel belirtilere verilen genel isim olarak ele alınıyor bahar yorgunluğu.  Mevsimsel duygulanım bozukluğu (SAD), mevsimlerle birlikte gelen ve giden bir depresyon türüdür. Genellikle sonbaharın sonlarında ve kışın başlarında başlar ve ilkbahar ve yaz aylarında kaybolur. Bazı kişilerde ilkbahar veya yaz aylarında başlayan depresyon epizotları vardır ancak bu çok daha az yaygındır.

İşte havanın ruh halinizi etkilemesinin hiç farkına varmadığınız 4 belirtisi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1) Sıcak havalar sizi daha az depresif yapar

Güneş bizi mutlu ediyor! Sıcak hava ve daha fazla güneş ışığı modumuzu yükseltiyor ve aslında bizi hayatın getirdiklerine daha pozitif bakmamızı sağlıyor. Bu durum da elbette depresyonla mücadelede önemli rol oynuyor. Artan sıcaklık vücudunuzdaki molekülleri hızlandırarak hareket etmeyi, yiyecekleri sindirmeyi ve düşünmeyi kolaylaştırıyor. İşte bu yüzden gün ışığından az yararlanmamız bizi daha depresif hissettiriyor.

2) Romantizm bitti

Havalar soğumaya başladıkça dışarda geçirdiğimiz zaman ve yaptığımız etkinlikler azalıyor. Pikniğe gitmek, denizde yüzmek, bisiklete binmek, yürüyüş yapmak soğuk havalarda rafa kaldırdığımız faaliyetler. Oysaki güneşli günler enerjimizi artırdığından daha enerjik, daha rahat ve romantik fikirlere daha açık oluruz. Son zamanlarda sevgiliniz tam bir odun olduysa üzülmeyin havalardandır😊 Baktınız olmuyor siz de ısınmak için kullanın ;)

3) Güneş ışığından yoksun olmak daha fazla yemek yemenize neden olur

Massachusetts Üniversite'sinden kardiyolog Dr. Ira Ockene diyor ki “Melatonin vücudumuz için son derece kritik bir öneme sahip bir hormon. Genelde gece saatlerinde vücut tarafından salgılanıyor çünkü bu salgının karanlıkla doğrudan bir bağlantısı var. Karanlık arttıkça bu salgı daha çok vücudumuza yayılıyor ve bizi uyumaya teşvik ediyor. Sonbaharın gelişiyle havanın daha uzun süre karanlık olması bizim bu salgıyla daha fazla tebelleş olmamız anlamına geliyor. 5 dakika daha diye ertelediğimiz alarmlar günün en keyifli dakikaları oluveriyor ve gün içerisinde ayakta durmak zorunda olduğumuz zamanlarda ertelediğimiz uyku bizi yemeğe sürüklüyor”. Masum atıştırmalıkların büyük günahları yok ama siz siz olun çok da fazla yemeyin, eğer kış uykusuna yatma gibi planınız yoksa tabii.

4) Yağmur Ağrıları Arttırıyor

Fiziksel ağrılarla meteorolojik değişiklikler arasında doğrudan bir bağlantı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Sonbaharın gelmesi eklemler üzerindeki hava basıncını değiştirip baskıyı artırıyor ve sıkışan eklemlerdeki sinirleri harekete geçirerek ağrıya yol açıyor. Ağrı duygusu, özellikle havanın aniden değiştiği ve yağmura döndüğü zamanlarda artıyor. Buna karşılık kuru veya sıcak havalarda hava basıncı düşüyor ve eklemlerimizde rahatlama hissediyoruz.

Umarım bu duygusal etkileri benim kadar ilginç bulmuşsunuzdur😊 Peki bu havalar sizi nasıl etkiliyor?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
25
18
4
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gamze

Ne doğru hakikaten, insan psikolojisiyle güneşin bir ilgisi olmalı. Bunu en iyi Temmuz bebekleri bilir😂🌞

Serkan yayla

Sabah kahvesi niyetine :)

Kübra Aşkın

👍👍👍👍👍