Görüş Bildir
Haberler
Stephen Hawking'den Yine Korkutan Bir Uyarı: İnsanlığın Sonunu Yapay Zekalar mı Getirecek?

Stephen Hawking'den Yine Korkutan Bir Uyarı: İnsanlığın Sonunu Yapay Zekalar mı Getirecek?

dewberry
06.11.2017 - 17:11

Yapay zekalar dünyanın kontrolünü ele mi geçirecek, yoksa şimdiye dek görülmemiş derecede gelişmiş bir insan uygarlığı oluşturmamıza yardımcı mı olacaklar? Bu tartışma son yıllarda -haklı olarak- epey gündeme gelir oldu. Bir yanda Elon Musk gibi, robotların insan ırkı için çok tehlikeli olacağını düşünenler bir yanda Mark Zuckerberg gibi, yapay zekaların faydalarından bahsedenler...

Kaynak: http://www.iflscience.com/technology/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Stephen Hawking yapay zeka ile ilgili endişelerinden daha önceden de bahsetmişti. Ünlü bilim adamı bu konudaki düşüncesini yineledi: "Korkarım ki yapay zekalar hepten insan ırkının yerine geçebilir."

'İnsanlar bilgisayar virüslerini bile tasarlayabiliyorsa, birileri de kendini geliştirebilen ve hatta çoğaltabilen yapay zekayı tasarlayacaktır. Bu da insandan çok daha üstün performans sergileyebilecek yeni bir yaşam formu demek.'

Bu gerçekten de endişe edilmesi gereken bir şey. Hatta bu düşünce oldukça korkunç biçimlere dönüşebilir.

Şimdiye dek bu konuyla alakalı o kadar çok dizi, film ya da medyada abartılı haberler yapıldı ki... Her zaman robotlar insan ırkıyla bağlarını kopararak kendi kendilerine yetebilen, huzur bozan düşmanca varlıklar olarak gösterildi.

Aslında bu korku biz insanların 'güçsüz ve yeri doldurulabilir' olduğumuz görüşünden kaynaklanıyor.

Yani, bizden daha uzun yaşayabilecek bir yapay zekalının eninde sonunda yerimizi alacağını düşünüyoruz. İçgüdüsel olarak, yapay zekaların tek amacının bize zarar vermek olabileceğine inanıyoruz.

Her şekilde mutlaka dikkate alınması gereken endişeler olduğu kesin. Ama ne olursa olsun yapay zekaların olumlu yönlerini de göz ardı etmemek lazım.

Bill Gates gibi alanında uzman bilim insanları yapay zekaları 'Gelecek Büyük Şey' olarak tanımlıyor. Onların, toplumumuzu dönüştürecek 'teknolojik rönesans devrini' başlatacak buluşlar olduğunu savunuyorlar.

Bu noktada, yapay zekaların da diğer herhangi bir teknolojik gelişmeden farkı yok. İnsanoğlu onları iyi amaçlar için de kötü niyetli olarak da kullanabilir.

Yani kötü olan da iyi olan da yine insan kaynaklı olacaktır. Ama şimdilik yapay zeka teknolojisinin insan ömrünü uzatabilecek bir gelişme olduğu söylenebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Araştırmalara göre zaten yapay zekalar şekilleri insandan çok daha iyi ayırt edebiliyor. Video oyunlarından masa oyunlarına ya da kanser teşhisi gibi dev alanlara kadar robotlar bizi çoktan geçtiler.

Bazılarına korkutucu gelse de bu aynı zamanda çok büyük gizemleri yapay zekaların yardımıyla çözebileceğimiz anlamına geliyor.

Hatta dünyadaki çoğu şehir yapay zekalar tarafından yönetiliyor desek yanılmış olmayız. Çin'de yapılan ve büyük fark yaratan bir araştırma göstermiş ki, kullanılan bir tür şekil tanıma yazılımı ile trafik ve suç oranlarında bir hayli düşüş olmuş.

Tabii ki tehlikeli biri tarafından kontrol edilen bir yapay zeka kötü sonuçlara sebep olabilir. Ünlü bilim insanı Bill Nye'ın da dediği gibi, 'Eğer bizi öldürmesi gerektiğini düşünebilecek kadar akıllı bir bilgisayar üretebilirsek, onu kapatabiliriz.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
67
34
11
5
4
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ventolin

Adam ünlü bir fizikçiden felaket tellallına nasıl evrildi hala anlayamadım amk.

Midoriya

Dünyayı bilmem de bizimkini ülke olarak eğitim sistemi getirecek.

Gece Hayalcisi

robot üretelim, cin çağırıp robotların içine hapsedelim supernaturaldaki şeytan hapsetme sembolleriyle, böylece ruhu olan robotlarımız olur. gene saçmaladım ... Devamını Gör