Görüş Bildir
Haberler
Söylemedikleri Sözler, Yazmadıkları Dizelerle Özdeşleşmiş İsimler

Söylemedikleri Sözler, Yazmadıkları Dizelerle Özdeşleşmiş İsimler

Yüksel Venedik
09.03.2015 - 14:02 Son Güncelleme: 09.03.2015 - 15:07

Sosyal ağlar, edebiyat ve düşünce dünyasına hareket getirdi!

Facebook'ta, Twitter'da birçok sayfada, hesapta hergün Mevlana'ya, Necip Fazıl'a, Nazım Hikmet'e ait dizeler, sözler paylaşılıyor. Ancak bu içeriklerin bir kısmı maalesef kendilerine ait değil, işin kötü tarafı o kadar çok paylaşılıyorlar ve beğeniliyorlar ki, şairler bugün aramıza dönse kimseyi o sözlerin, dizelerin kendilerine ait olmadığına ikna edemeyecek durumdalar...

İşte kendilerine ait olmayan sözlerle, dizelerle en çok özdeşleşmiş isimler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Cemal Süreya

1. Cemal Süreya

En önemli şairlerimizden Cemal Süreya, maalesef kendisine ait olmayan onlarca şiiri sosyal ağlarda gezen bir isim. 2010'dan sonra artışa geçen bu 'asılsız şiirler', Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği tarafından listelenmiştir; Cemal Süreya'ya ait olmayan şiirlerin tam listesine buradan ulaşabilirsiniz.

2. Can Yücel

2. Can Yücel

Can Yücel, kendine has üslup tarzı ile edebiyatımızın önemli şairlerinden birisi, ancak o da Cemal Süreya gibi Facebook sayfalarının bir mağduru! Bu konuda Can Yücel'in kızı Su Yücel: Son zamanlarda bakıyorum da adam değişti. Eskiden kalemi, kâğıdı ve daktilosundan başka bir şeyi olmayan o adam şimdi internette, cep telefonlarında dolaşıyor. Hiç görmediğim, hiç duymadığım, kendisine yabancı mı yabancı, aykırı mı aykırı şiirler yazıyor. Can yücel’i merak edenler açsınlar kitaplarını, gerçek Can Yücel şiirlerini oradan okusunlar, şeklinde konuştu.

3. Nejat İşler

3. Nejat İşler

Nejat İşler bir şair, yazar olmasa da karizmasından muhtemel olsa gerek, birçok söz kendisine yakıştırıldı. 

Twitter'da yüz binlerce takipçiye ulaşan birçok Nejat İşler olunca, artık şiirlerle, aforizmalarla başlayan yolculuk '8 TL'ye fenomen ol, takipleşiyoruz' ile son buldu.

Sonuç olarak Nejat İşler emin olun telefon başında, bilgisayar başında gün boyu aforizma kasmıyor, rahat takılıyor. En son Konyaspor-Fenerbahçe maçında görüldü. Taklitlerinden sakınınız.

4. Deniz Gezmiş

4. Deniz Gezmiş

68 kuşağının liderlerinden, simge isimlerinden Deniz Gezmiş de kendisine ait olmayan sözlerle sosyal ağların zaman akışlarında zaman zaman yer buluyor. 

Bunlardan belki de en bilineni, 'İlk kez üç polis beni alıp götürdüğünde üç yanlışın bir doğruyu götürdüğünü anladım' sözüdür. 

Piyasad gezen bazı sözler kendisine değil, Facebook devrimcilerine aittir.

5. Necip Fazıl Kısakürek

5. Necip Fazıl Kısakürek

Sonunda 'eyvah' diyeceğin şeylere başında 'eyvallah' deme. Pişman ol fakat pişman ölme.

Sokak lambası gibi olma ey yar! / Kime yandığın belli olsun...

Bu hayatın sonunda hesap yok mu zannettin sen? / Lokantanın garsonu bile; 'hesap lütfen' diyor

Eminiz birine denk gelmişsinizdir. Necip Fazıl Kısakürek hayranları, ona ait olmayan sözleri paylaştıkları bir Facebook sayfası bile kurmuş.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Mevlana

6. Mevlana

Tasavvuf edebiyatımızın en önemli isimlerinden Mevlana, kendisine ait olmayan birçok sözün altında yer alıyor, kitaplarında değil tabii ki, Facebook ve Twitter'da.

En ünlü Mevlana'ya ait olmayan sözlerden birisi,

Suskunluğum asaletimdendir. Her lafa verecek cevabım vardır. Ama bir lafa bakarım laf mı diye bir de söyleyene bakarım adamı mı diye...

Bu sözün Mevlana'ya ait olup olmadığı çok tartışılmıştır, ama bu sözün ona ait olmadığı Mevlana Araştırmaları Derneği'nce, ortaya konmuştur. Zira birçok heyecanlı gencin paylaştığı bu ifade, Mevlana tevazusundan çok uzaktır. 

Mevlana ile ilgili, ona ait olmadığı düşünülen sözler üzerine yapılan araştırma ve yorumlar için haberi inceleyebilirsiniz.

7. Nazım Hikmet

7. Nazım Hikmet

Nazım Hikmet, Facebook'taki edebiyat temalı sayfalarda çok sık rastladığımız bir isim ama, resimdeki örnekteki gibi ona ait olmayan birçok şiiri paylaşılıyor. 

Üç noktalar koymaz bana, şeklinde bir bitirişten de anlaşılması gerekir tabii..

ve Mustafa Kemal Atatürk

ve Mustafa Kemal Atatürk

Atatürk eğitim, sanat, toplum, bağımsızlık konularında söylediği birçok sözle, günümüzde de geçerliliğini koruyan düşüncelerini ortaya koydu. 

Ancak Atatürk'e ait olduğu iddia edilen bazı sözler var ki, insanı gerçekten düşündürüyor. 

Yozgat'ta bulunan Çamlık Milli Parkı'nda bulunan bu levhada da olağan şüpheli sözlerden biri bulunuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
10
4
2
2
2
0