Görüş Bildir
Haberler
Son Raporlara Göre Açıklanan Dünyanın En Mutlu On Ülkesinin Sırrını Açıklıyoruz!

Son Raporlara Göre Açıklanan Dünyanın En Mutlu On Ülkesinin Sırrını Açıklıyoruz!

Geçen sene Dünya Mutluluk Raporu açıklandı. Listedeki ilk 10 ülkeye baktığımızda aslında onları mutlu eden şeylerin hemen hemen aynı olduğunu görüyoruz: Eşitlik, özgürlük ve sosyal haklar. Bu içerikte rapordaki 10 ülkenin neden mutlu olduğunu sizin için derledik. Listenin sonunda Türkiye'nin kaçıncı sırada yer aldığını da öğrenebilirsiniz.

Detaylar içerikte!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Geçtiğimiz yıl açıklanan Dünya Mutluluk Raporu verilerinin hazırlanma süreci ülkelerin ekonomik gelir seviyesi, toplumsal ve siyasal özgürlükleri, insan haklarına verilen önem ve sağlık sistemlerinin ne derece iyi olduğuna göre şekillendi. Peki dünyanın en mutlu 10 ülkesi hangileri gelin hep birlikte bakalım.

Geçtiğimiz yıl açıklanan Dünya Mutluluk Raporu verilerinin  hazırlanma süreci ülkelerin ekonomik gelir seviyesi, toplumsal ve siyasal özgürlükleri, insan haklarına verilen önem ve sağlık sistemlerinin ne derece iyi olduğuna göre şekillendi. Peki dünyanın en mutlu 10 ülkesi hangileri gelin hep birlikte bakalım.

1. Finlandiya:

1. Finlandiya:

Finlandiya siyasi, ekonomik ve toplumsal özgürlükler bakımından dünyanın en mutlu ülkesi olarak ilk sıradadır. Ayrıca insan ilişkileri ortalamasına bakınca ülkeler arasında üst sırada yer alır. Finlandiya'da kamu hizmetlerinin geniş çaplı olması, yüksek yaşam standartlarına sahip olması, gençlere iyi eğitim alma hakkı tanıması ve ekolojik krizlere yönelik duyarlılık söz konusudur. Bunun yanı sıra Finlandiya halkı arasında hastalık oranları düşüktür ve depresyon riski azdır.

2. Danimarka:

2. Danimarka:

İskandinav ülkelerinin dünyanın en mutlu ülkeleri olduğunun ispatı, Danimarka'nın da bu listede yer alıyor oluşudur. Ülke siyasal ve toplumsal özgürlükler, gelişmiş sağlık sistemi, güvenilir ekonomik haklar ve devletin verdiği sosyal destekler konusunda oldukça iyidir. Burada yaşayan insanlar ücretsiz sağlık hizmeti, ücretsiz eğitim ve yine ücretsiz çocuk bakımı konusunda devletten destek almaktadır. Hatta bir işçi, Danimarka'daki işini kaybederse işsizlik sigortası 2 yıla kadar onun kazancının yüzde 90'ını karşılamaktadır. Tüm bu sosyal desteklere ve yüksek yaşam standartlarına bakıldığında ülke insanlarının sağlık problemi yaşama oranı da oldukça düşüktür.

3. İzlanda:

3. İzlanda:

İzlanda, bulunduğu coğrafyanın bir getirisi olarak sosyo-ekonomik açıdan bağımsız bir ülkedir. Ancak ülke, komşularından bağımsız gibi görünmesine rağmen hem sosyal hem de toplumsal ilişkilerde başarılı ve mutlu ülkelerden biridir. Çok az insanın yaşadığı bir toprak parçası olmasının yanı sıra yaşayan insanların doğal ve vahşi hayatla iç içe olması buradakilerin fiziksel ve zihinsel sağlığını iyi anlamda etkilemektedir. Ülkenin iklim krizlerine olan duyarlılığı nedeniyle adadaki yeşillik korunmaktadır ve bu nedenle hava kirliliği yok denecek kadar azdır. Bu da ülke insanlarının sağlığı için oldukça iyidir.

4. İsviçre:

4. İsviçre:

İsviçre, Avrupa'nın en mutlu ülkeleri arasında yer alır. Batı Avrupa'da küçük bir alanı kaplamasına rağmen gelişmiş bir ülkedir. İsviçre'de yaşayan insanların ekonomik refah seviyesi yüksektir ve genel anlamda dünya ülkeleriyle kıyaslandığında çok daha yüksek hayat standartlarında yaşarlar. Ülkede pek çok insan ticaret ve finans sektöründe çalışır. Kuzey Avrupa ülkelerinde olduğu gibi İsviçreliler de iklim krizlerine ve ekolojik sorunlara karşı duyarlıdır. Ülkede yeşil çevrenin ve havanın korunması konularında çalışmalar yapılmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Hollanda:

5. Hollanda:
media-cldnry.s-nbcnews.com

Hollanda, diğer tüm Batı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi gelişmiş bir özgürlük sistemi ve ekonomik refah seviyesine sahiptir. Ülkede yaşayan insanlar beslenme, barınma, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilmekte ve sağlıklı bir ortamda hayat sürmektedir. Ekonomik koşulların yüksek olmasının yanı sıra ülkenin temiz bir çevreye sahip olması burada yaşayan insanları mutlu etmeye yetmektedir. Ayrıca Hollanda’da yaşayanların tatil ve kültürel doğa etkinlikleri için hizmet alma hakları vardır ve bu sayede kültürel ihtiyaçları karşılanmaktadır. Ülke insanları arasında güven ve birlik duygusu gelişmiştir. Bu nedenle vatandaşlar arasındaki ilişkiler oldukça iyidir.

6. Lüksemburg:

6. Lüksemburg:

Lüksemburg, Avrupa’da denize kıyısı olmayan küçük bir ülkedir. AB’nin en küçük ülkelerinden biri olsa da kişi başına düşen gelire göre en zengin ülkelerden biri sayılır. Ayrıca temel hak ve özgürlükler açısından refah bir ülke olup ekonomik açıdan da gelişmiştir. Ülkenin ekonomisinde başat sektör finanstır ve kamusal hizmetlerde, sağlık ve eğitim gibi alanlarda yaşayanlarına geniş hizmetler sunar.

7. İsveç:

7. İsveç:

İsveç, Kuzey Avrupa'daki diğer komşuları gibi toplumsal ve ekonomik özgürlükler açısından refah ve yaşanılabilir bir ülkedir. Ülkede bireysel haklar önemsenmekte ve kişilerin ekonomik güvenlikleri koruma altına alınmaktadır. Ülkede çalışan nüfusun istihdamı güvence altında olup burada yaşayanların hayat kalitesi, ekonomik durumu ve sağlık durumları dünya ortalamasının oldukça üzerindedir. Tüm bu olumlu özelliklere bakıldığında İsveç halkının mutlu olma oranı da bir o kadar yüksektir.

8. Norveç:

8. Norveç:

Norveç, ekonomik gelişmişlik ve hayat standardı bakımından Avrupa'nın en refah ülkelerinden biridir ve doğal olarak burada yaşayanlar dünyanın en mutlu insanları arasında yer alır. Mülkiyet haklarının koruma altında olması, sağlık sistemlerinin çok gelişmiş olması ve insan haklarına önem verilmesi ülke insanlarının mutluluğunu olumlu yönde etkilemektedir. Norveç halkının depresyon, öfke ve stres seviyelerinin düşüklüğü de tüm bu olumlu yaşam standartları göz önüne alındığında dünya ortalamasının üzerinde kalmaktadır.

9. İsrail:

9. İsrail:

Dünyanın en mutlu ülkeleri genellikle Avrupa kıtasında yer almaktadır ancak İsrail de 2022 yılında bu listeye dahil olmuştur. Orta Doğu coğrafyasında yer alan İsrail, kişi başına düşen milli gelirin yüksek olması ve sağlık sistemlerinin giderek iyileşmesi nedeniyle mutlu ülkeler arasında yer almaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Yeni Zelanda:

10. Yeni Zelanda:

Yeni Zelanda dünyanın en mutlu ülkeleri arasında görülmektedir. Ülkedeki insan ilişkilerinin hoşgörü ve nezaket çerçevesinde ilerlemesi ve insanlar arasındaki saygının önemi ülke halkının mutluluk seviyesini yükseltmektedir. Ayrıca Yeni Zelanda'da toplumsal özgürlükler, insani eşitlikler ve çevre konularında çalışmalar yürütülmesi de bu ülkeyi yaşanılabilir bir ülke yapmaktadır.

Türkiye ise Dünya Mutluluk Raporu'nda 112. sırada yer almıştır.

Türkiye ise Dünya Mutluluk Raporu'nda 112. sırada yer almıştır.

Bunlar da İlgini Çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
4
4
2
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın