Görüş Bildir
Haberler
Siyaseti Bıraktığını Açıklayan Cem Uzan'ın Sansasyonel Siyaset Macerasının Satır Başları

Siyaseti Bıraktığını Açıklayan Cem Uzan'ın Sansasyonel Siyaset Macerasının Satır Başları

Büyük iddiaların, sansasyonel vaatlerin, en yüksek tondan konuşmaların sembolü olmuş bir isim Cem Uzan... 

2002 Seçimleri öncesi girdiği siyasette fırtınalar gibi esti. Özellikle 2002 seçimlerinde aldığı oy oranı ile Türkiye'nin siyasi geleceğinde önemli bir rol oynadı. 

2023 Seçimleri sonrası aktif siyasetten çekildiğini açıklayan Cem Uzan'ın sansasyonel siyasi kariyerine yakından bakıyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2002 yılının Ekim ayında, sabah okul servisinde uyuklayan çocukların kulaklarında Süper FM’den gelen ateşli, coşkulu, inançlı bir ses çınlıyordu. Ses, bir Popstarın revaçtaki şarkısından değil, bir ay sonraki seçimlerde Türkiye’nin kaderini değiştirecek adamın konuşmasıydı.

2002 yılının Ekim ayında, sabah okul servisinde uyuklayan çocukların kulaklarında Süper FM’den gelen ateşli, coşkulu, inançlı bir ses çınlıyordu.   Ses, bir Popstarın revaçtaki şarkısından değil, bir ay sonraki seçimlerde Türkiye’nin kaderini değiştirecek adamın konuşmasıydı.

Uyku mahmurluğu ve sonbahar tatsızlığı eşliğinde sabahın köründe siyasi konuşma dinlemek zorunda kalan çocuklar; gün boyunca sesi kulaklarında çınlayacak kişinin alacağı oy ile değiştireceği dengeleri şüphesiz bilmiyorlardı. 

Oysa değişen tüm gençlikleri olacaktı.

Türkiye’nin gördüğü en sansasyonel seçim sonucuna sahne olan 3 Kasım 2002 Genel Seçimleri, aynı zamanda Türkiye’nin en sansasyonel siyasetçisinin de bir rüzgar gibi hayatımızdan gelip geçtiği dönem oldu.

Türkiye’nin gördüğü en sansasyonel seçim sonucuna sahne olan 3 Kasım 2002 Genel Seçimleri, aynı zamanda Türkiye’nin en sansasyonel siyasetçisinin de bir rüzgar gibi hayatımızdan gelip geçtiği dönem oldu.

Cem Uzan siyasete girdiğinde sadece 41 yaşındaydı. Türkiye'nin en varlıklı ailelerinden birine mensuptu. Türkiye'nin ilk özel televizyonu Star TV'yi 1989'da kurmuştu. Ailesinin çok farklı sektörlerde onlarca yatırımı ve devasa şirketleri vardı. Siyasete girmeden önce de medyatik bir isim olan Uzan, fanatik Galatasaray taraftarı olmasıyla biliniyordu. En büyük hayallerinden birisi Galatasaray başkanı olmaktı. Bu arzusuna rağmen kulübün dışa kapalı yapısından dolayı camiaya nüfuz etmeyi başaramadı. İstanbulspor'u satın alarak bu kulübe önemli transferler yaptı.

2002 yılının yaz ayları geldiğinde Başbakan Bülent Ecevit hastaydı. Üçlü koalisyon çatırdıyor; Türkiye adım adım erken seçime koşuyordu. Cem Uzan da o günlerde ekranlarda daha çok görünmeye başladı.

2002 yılının yaz ayları geldiğinde Başbakan Bülent Ecevit hastaydı. Üçlü koalisyon çatırdıyor; Türkiye adım adım erken seçime koşuyordu.   Cem Uzan da o günlerde ekranlarda daha çok görünmeye başladı.

En sonunda artık kimse için sürpriz olmayan çıkışını 10 Temmuz 2002'de yaptı. Genç Parti ile siyasete girdiğini açıkladı. Daha önce kurulan ve teşkilatlanan başka bir partinin ismi değiştirerek seçime girme yeterliliğini de kolayca elde etti. Genç Parti, yaygın tabirle 'popülist' bir hareketti. İdeolojisi programı 'ulusalcı sağ' bir kimliği andırıyordu. Merkezdeki lider boşluğundan faydalanıp oy almayı planlıyordu. Cem Uzan, elindeki medya gücüyle coştukça coştu.

Birçok kişi Uzan Ailesi’nin ABD şirketi Motorola’yı 1,8 Milyar $ dolandırdığını; Uzan’ın da Meclise girerek bu borcu devletin üstüne yıkmak istediğini düşünüyordu. Kimileri böyle düşünedursun; Uzan her gün daha büyük kalabalıklara hitap eder oldu.

Birçok kişi Uzan Ailesi’nin ABD şirketi Motorola’yı 1,8 Milyar $ dolandırdığını; Uzan’ın da Meclise girerek bu borcu devletin üstüne yıkmak istediğini düşünüyordu.   Kimileri böyle düşünedursun; Uzan her gün daha büyük kalabalıklara hitap eder oldu.

Türkiye, 2002 sonbaharında özellikle iki ismi dilinden düşürmüyordu. 

Ceza üstüne ceza almasına rağmen önlenemez bir yükselişle yıldızını parlatan yeni kurulan AK Parti'nin lideri Recep Tayyip Erdoğan ve meydanlarda coşkulu konuşmalar yapan beyaz gömlekli, yakışıklı Cem Uzan. 2002 Seçimleri'nin kampanya sürecinde hiçbir siyasetçinin mitingleri Uzan'ın mitingleri kadar çok izlenmedi. Sahip olduğu medya gücüyle tüm konuşmalarını televizyon ve radyolarından canlı yayınlatıyordu.

3 Kasım 2002 gecesi sandıklar açıldığında Türkiye çok büyük bir şok yaşadı. Şokun sebebi seçimi birinci sırada bitiren parti değildi. Türkiye’nin en kült, merkez, bilindik partileri bozguna uğrayıp baraj altında kalmıştı.

3 Kasım 2002 gecesi sandıklar açıldığında Türkiye çok büyük bir şok yaşadı.   Şokun sebebi seçimi birinci sırada bitiren parti değildi.   Türkiye’nin en kült, merkez, bilindik partileri bozguna uğrayıp baraj altında kalmıştı.

GENÇ PARTİ, sadece üç buçuk aylık bir çalışmanın sonunda %7 buçuk oy oranına ulaşmayı başardı. Barajı aşıp Meclis'e giremese de DYP, MHP, ANAP gibi büyük partileri baraj altında bırakmayı başardı. Böylece Parlamento aritmetiğini AK Parti lehine değiştirmiş oldu. %34 oy alan AK Parti, çok sayıda partinin az farkla baraj altında kalmasından dolayı meclisin üçte ikilik çoğunluğuna sahip olarak tek başına güçlü şekilde iktidar oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cem Uzan'ın artık tek bir hedefi vardı, o da iktidardaki AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan. Seçim sonrası da tüm gücüyle iktidara yüklenmeye başladı.

Cem Uzan'ın artık tek bir hedefi vardı, o da iktidardaki AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan. Seçim sonrası da tüm gücüyle iktidara yüklenmeye başladı.

O günlerde dünyanın en sakin ve ılımlı siyasetçilerinden birisi olan Recep Tayyip Erdoğan, uzun süre Uzan'ın eleştirilerini duymamazlıktan geldi. Ancak Cem Uzan, Erdoğan'a yönelik son derece ağır bir hakareti meydanlarda yüksek sesle dile getirince Erdoğan düğmeye bastı. Uzan'ın mal varlıklarına tedbir konuldu. Cem Uzan, başbakana açıktan yüklenmenin faturasını çok ağır ödedi.

Mal varlığına el konulan, hakkında bir anda onlarca dava açılmaya başlayan Uzan için kötü günler başladı. 2007 Seçimleri’ne kadar sessiz bir dönem geçirip seçim öncesi bu sefer sansasyonel vaatleri ile ortaya çıktı.

Mal varlığına el konulan, hakkında bir anda onlarca dava açılmaya başlayan Uzan için kötü günler başladı.   2007 Seçimleri’ne kadar sessiz bir dönem geçirip seçim öncesi bu sefer sansasyonel vaatleri ile ortaya çıktı.

Ancak bu vaatler Uzan'a yetmedi. Oylarında büyük düşüş gözlenen Genç Parti, 2007'de %3 oy alabildi. 2009 yılında ismi Ergenekon soruşturmasında geçince Fransa'ya iltica talebinde bulundu. Yaklaşık 13 yıldır Paris'ten verdiği demeçler ile gündeme gelmeyi sürdürdü. 2023 Seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıkladı. Ancak adaylık için gerekli olan 100 bin imzaya ulaşamadı. Partisi de seçimlerde oldukça düşük bir oy alınca Cem Uzan aktif siyasetten çekildiğini açıkladı. 

Cem Uzan, özellikle 2002 yılında aldığı oyla, verdiği demeçlerle Türkiye'de siyasetin en çarpıcı ve ilgi çekici isimlerinden olmayı başardı. Bakalım gelecekteki günler, Uzan'ın yeni bir hamlesini beraberinde getirecek mi?

İlgini çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yengegeldikmi

Ah be başkan! Sayende ilk defa pringles yiyip star tv'de yayınlanan güzellik yarışmasında Shakira'yı canlı izlemiştik :) Bir nesil seni unutmaz!

sinan

ülkede herkes umudu kesti bi kılıçdaroğlu kesmedi kendisini özel bir şekilde tebrik ederim baykalda böyleydi

Mine Aydın

Çok sevdiğim ve saygı duyduğum bir insandı.Keske bırakmasaydı.Ne yapsın o da bıktı.