Görüş Bildir
Haberler
Siyahın Asaleti mi Kaybedişi mi?

etiket Siyahın Asaleti mi Kaybedişi mi?

Kl. Psk. Dr. Kahraman Güler
22.10.2023 - 09:46 Son Güncelleme: 22.10.2023 - 11:39

Siyah renginin sözlük anlamı “kara”dır. Siyah bütün renkleri, ışıkları emerek adeta yok eder, kasıp kavurur. Siyah rengini çok sevenler de hayatında adeta bazı renkleri yutup yok edenler değil midir?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Siyah karamsarlığın rengidir. Birçok şeyi ifade eden bu renk bir semboldür aslında.

Siyah karamsarlığın rengidir. Birçok şeyi ifade eden bu renk bir semboldür aslında.

Bir yanıyla asilliği temsil ederken bir yanıyla kayboluştur. Kalabalıkların içinde dahi kaybeder bizleri. Matemin rengidir siyah, üzüntüdür, yok oluştur. Bütün renkli pencereleri kapattırır. Mavi gökyüzünü ele geçirir. Açan güneşi yok edip kara bulutlarla kaplar gökyüzünü. Fırtınalıdır siyah, yağmur yağarken çakan en güçlü şimşektir.  Üzüntülü olduğumuz anlarda akla gelen ilk renktir. Ezberlediğimiz diğer tüm renkleri unutturandır. İşte bu yüzdendir her cenazede siyahlara bürünüşümüz.

Görmek istemeyiz renkleri çünkü kaybettiklerimiz sahip olduklarımızdan daha fazla acıtır canımızı. Dün rengarenk olanlar, bugün bütün renklerini yitirmiştir. Şimdiye kadar bildiğimiz tüm baharları kışa çevirendir. İşte siyah giymek içimizde yaşattığımız kış mevsimidir. Bazen fırtınalı, bazen soğuk hissettiren bazen ise bembeyaz karlar kadar özgürleştirendir. Ama herkes bilir ki kıştan sonra baharlar yine gelecektir. İşte bu yüzden her şeye rağmen güçsüzlüğün içinde yanan tek ışıktır siyah. Korkularımıza teslim olmadan ayakta tutar bizleri. Asaletinin arkasına sığınıp kaçış yolunu bulmamızı sağlar.

Neden halk arasında kurtarıcı renk olarak anılır? Neden vazgeçilmezdir üzerimize giydiklerimizde? Çünkü bizim güçsüz yanlarımızın yara bandıdır. Saran ve gizleyendir. Gizemi vardır bu siyahın. Saklarken bile merak uyandırır. Tüm renksizliğiyle renklerin arasındaki uyumsuzluğun en güzel uyumunu yaratandır. Korkutmadan, aksine güç vererek o çevrenin bir parçası olduğunu hissettirir bizlere. En önemli toplantıların, buluşmaların, en özel günlerin en çok tercih edileni hep siyah olmuştur. En basit örneği ile iş yerlerinde neden hep yüksek mevkilerde çalışanlar siyahı tercih eder? Çünkü siyah bulunduğumuz ortama karşı bende varım buradayım der.

Giyim tarzımız bir yanıyla bizlerin yansımadır. Biraz düşünürsek giydiklerimiz ruhumuzun aynası değil midir?

Giyim tarzımız bir yanıyla bizlerin yansımadır. Biraz düşünürsek giydiklerimiz ruhumuzun aynası değil midir?

Bizden bir parçadır ve kendimizi ifade etmemizin en kolay yoludur. Hissettiklerimizle bedenimizi örtendir.  En güzel özgürlüktür içimizdeki mevsimlerin renklerini üzerimizde taşımak. Siyah kıyafetler dert ortağıdır. Kilolarından dertli olanı kamufle eder, hissettikleriyle dertli olana karamsarlığı ile yoldaş olur, güçsüzlüğünden korkana güç verir. İşte kurtarıcı olması buradan gelir. Elinden tutup çekendir siyah. Bir yanıyla da isyandır direnişin bir sembolüdür.

“Ben farklıyım” demenin başka bir yoludur. Ruhun farklılıklarını dile getirişidir. Zaten herkes biraz farklı değil midir? Bütün sıradanlığıyla renklerin zincirlerini kırıp işte bu farklılığı ile başkaldırandır. Kural tanımamaktır siyah ama aynı zamanda uyumdur. Gizleyen tarafında mı cesaret veren tarafında mı olacağımız bizim seçimimizdir. Herkes bazen biraz saklanmak biraz da var olmak ister aslında. Çünkü gizlenmeye çalışmak bir tarafıyla beni fark edin demektir. Mesajların en siyah en gizli olanıdır bu. Seçim bizlerin, ya siyahın asaletine kapılıp bizi var etmesini seyredeceğiz ya da bizi kalabalıkların içinde yok etmesine izin vereceğiz. Ne demiş William Shakespeare: “Olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu”.

Bedeninizi saran kıyafetlerin ruhunuza seslendiği güzel günlere..

Instagram

Facebook

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0