Görüş Bildir
Haberler
Silahlı Saldırıya Uğrayan Dündar ve Gül'e Hapis Cezası

etiket Silahlı Saldırıya Uğrayan Dündar ve Gül'e Hapis Cezası

Deniz Gök
05.05.2016 - 22:16 Son Güncelleme: 06.05.2016 - 17:34

AYM kararıyla tahliye edilmelerinin ardından tekrar hâkim karşısına çıkan Can Dündar 'devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama' suçundan 5 yıl 10 ay, Erdem Gül de aynı suçtan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Haklarındaki yurt dışı çıkış yasakları kaldırılan iki gazetecinin tutuksuzluğu devam edecek. Yargıtay'daki temyiz süreci beklenecek.

Kararın açıklanmasından önce verilen ara sırasında Can Dündar'a silahlı saldırı düzenlendi. Dündar'a 'Vatan haini' diye bağırarak 2 el ateş eden saldırgan daha sonra silahını atarak teslim oldu. Can Dündar'a kurşun isabet etmezken, NTV muhabiri Yağız Şenkal bacağından yaralandı. Saldırganın üzerinden 1976 İstanbul doğumlu Murat Şahin'e ait kimlik çıktığı ve şahsın tehdit, yaralama gibi suçlardan sabıkalı olduğu öğrenildi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Can Dündar 'devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak' tan suçlu bulunarak 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Erdem Gül de aynı suçtan suçlu bulunarak 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Haklarındaki yurt dışı çıkış yasakları kaldırılan iki gazetecinin tutuksuzluğu devam edecek. 

Mahkeme, Dündar ve Gül hakkındaki 'FETÖ / PDY Silahlı Terör Örgütüne yardım' suçlamasıyla ilgili dosyanın ayrılmasını kararlaştırdı. Dündar ve Gül'ün, 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' suçundan beraatine karar verdi.

14. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki kararların tümünü 'oy birliğiyle' aldı.

‘İki saat içinde iki suikast yaşadık’

Karar sonrası açıklama yapan Can Dündar şöyle konuştu: 'İki saat içinde iki suikast yaşadık. Biri silahlı diğeri yasaldı. Kapalı oturumda ikinci suikast gerçekleşti. Habercilik suçundan ceza aldık. Bu ceza bizi sindirmeye susturmaya yönelik değil, o kurşunlar bizi susturmaya yönelik değil aynı zamanda hepimizi yazmaktan korkar hale getirmek için yapıldı. Bu hukuki bir suikasttır. Biz başından beri yaptığımızın gazetecilik olduğunu söyledik. Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin karanını elinin tersiyle itti ve bu cezaları verdi. Biz karşımızda Cumhurbaşkanı'nı bulduk. Bizi tehdit etti, şantaj yaptı. Bundan vazife çıkaranlar da bize ateş etti. Dilerim bundan utanır. Bundan sonra iki kez düşünür. Biz doğru bildiğimiz gibi yazmaya devam edeceğiz. Tehditler bizi yıldırmayacak.'

Erdem Gül'ün açıklaması

İçeriğin Devamı Aşağıda

Duruşmaya ara verildiği sırada Can Dündar'a silahlı saldırı düzenlendi

Duruşmaya ara verildiği sırada Can Dündar'a silahlı saldırı düzenlendi

Saldırganı Dündar'ın Eşi Dilek Dündar ve CHP Milletvekili Muharrem Erkek uzaklaştırdı. Fotoğraf: Can Erok

Saldırı anında İMC kameraları kayıttaydı

Çağlayan Adliyesi'nde Can Dündar ve Erdem Gül hakkında mahkemenin kararı beklenirken silahlı saldırı gerçekleşti. 

'Vatan haini diye bağırdı'

'Vatan haini diye bağırarak 2 el ateş eden saldırgan Dünar'ın eşi Dilek Dündar ve CHP'li vekil Muharrem Erkek tarafından polislerin olduğu bölgeye doğru götürüldü.

Daha sonra saldırganı yere yatırarak etkisiz hale getiren polisler şahsı gözaltına aldı. 

Dündar saldırıdan yara almadan kurtuldu ancak NTV muhabiri Yağız Şenkal bacağından yaralandı.

Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar, 'Silahı görünce üzerine gittim. O sırada 'vatan hainisin' deyip iki defa ateş açtı. Can'ı o sırada başka bir yere kaçırdılar' diye konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Saldırı anına ilişkin en net görüntü

Alman ZDF'de yayınlanan bir başka açıdan çekilmiş görüntüler

Can Dündar saldırı sonrası yaptığı açıklamada, 'Gayet iyiyim. Türkiye burası. Saldırganın kim olduğunu bilmiyoruz. Sadece kimlerin bizi hedef haline getirdiğini biliyoruz' dedi.

Saldırganın gözaltına alınma anı

Dündar CNN Türk’e bağlanarak Nevşin Mengü'ye şunları söyledi: “Mahkemede savunmamızı yaptık. Ara verdi, birkaç saat süreceğini söyledi. Kafede bekleyelim demiştik. Eşimle birlikte yürüyorduk. Tam o sırada karşıma biri çıktı, ‘Sen vatan hainisin’ diyerek ateş etti fakat denk gelmedi. Ben kenara çekilirken saldırganın üstüne atlıyorlar ve bir şekilde boynuna sarılıyorlar, o sırada bir el ateş etti. NTV muhabiri arkadaşımız yaralandı. Adamı yere yatırılmış gördüm sonra, beni oradan uzaklaştırdılar. Kimlerin cesaretlendirdiğini çok iyi biliyorum asıl onların suçlanması gerektiğine inanıyorum.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dündar: İyiyim. Sorumlu, hedef gösterenlerdir

Dündar: Kimlerin hedef gösterdiğini iyi biliyoruz

Yaralanan NTV muhabiri Yağız Şenkal'ın durumu iyi

Saldırganın sabıka kaydı var

Saldırganın sabıka kaydı var
İçeriğin Devamı Aşağıda

CNN Türk muhabiri Hakan Tunç saldırganın daha önce de 'Kasten adam yaralamak, tehdit ve hakaret suçlarından hâkim karşısına çıktığını ancak ceza almadığını aktardı.

Şahin, saldırganın İstanbul Gaziosmanpaşa'da ikamet ettiğini ve tekstil sektöründe çalıştığı bilgisini de verdi.

'Amacım bacağından vurup ders vermekti'

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre saldırgan sorgusunda, Can Dündar'ı sürekli basından takip ettiğini ve sevmediğini belirterek, 'Mit TIR'larıyla ilgili yazdıkları yüzünden iyice uyuz oldum. İstesem çok rahat öldürebilirdim. Amacım bacağından vurup ders vermekti.' dedi.

Dündar'ın bugün adliyede olacağını basından öğrendiğini ifade eden Şahin'in, saldırıyı gerçekleştirmek için kimseden emir almadığını söylediği belirtildi.

Emniyet yetkilisi: Saldırı organize, saldırgan profesyonel

Emniyet yetkilisi: Saldırı organize, saldırgan profesyonel

T24'ten Can Bursalı'nın saldırıya ilişkin düşüncelerine başvurduğu bir emniyet istihbarat yetkilisi, saldırının organize bir saldırı olduğunu belirtti. 

Emniyet yetkilisi, saldırganın Can Dündar'a öldürme kastıyla saldırması için çok vakti olduğuna değinerek, 'Gözdağı vermek için yapılan organize bir saldırı yaşandı. Saldırıyı düzenleyen şahıs, Dündar'ın eşinin ve müdahale eden milletvekilinin elinden de kurtulabilirdi. Ancak saldırısını sonlandırdıktan sonra olay yerine gelen polislerin talimatlarını harfiyen uyguladı. Kendisinin hangi şartlarda silahla etkisiz hale getirileceğini biliyor olmalı ki; önce silahını yere bıraktı. Sonra ilk hareketi üzerinde başta silah olmadığını göstermek oldu. Bu hareket, eğitimli kişiler tarafından yapılan bir harekettir' şeklinde konuştu.

Yetkili, 'Yere yat talimatında saldırgan bir çırpıda şınav pozisyonu alabildi. Bu hareketi kolaylıkla yapabilmesi, kondisyonunun yüksek olduğu anlamına gelir. Düşük kondisyonlu insanlar şınav pozisyonunda bu kadar kolay yere yatamaz' diyerek, saldırgan Murat Şahin'in tasarlanmış biçimde hareket ettiğini ifade etti.

Dündar'a saldırıya sosyal medyadan tepkiler

İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP lideri: Sorumlu gazetecileri hedef gösterenlerdir

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
493
265
187
129
105
54
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Uygar Kara

Vatan hain mi?... Devletin parasını silahını kaçırıp Işid'e verenler değil de Onların haberini yapanlar mı Vatan Haini ?

Bi Tengri Değil

Bir tane bile IŞİD'le ticareti kanıtı olmayan bizler IŞİD'ci, Can Dündar'ı parayla tutan, Kürtlere yardım edeceğiz diye ''yanlışlıkla'' tonlarca silahı IŞİD'... Devamını Gör

Dex Dex

İşin komik tarafı ; Can Dündar'a '' Vatan haini '' diye bağırıp ateş açan bu mahlukat ; Oslo'da teröristle pazarlık yapan , '' İstiklal marşında sap gibi aya... Devamını Gör

Nesli Aracı

Konuş be Dex!

Dex Dex

Sivaslı ak kardeşimiz yine yıllar içinde medeniyete doğru bir kaç adım atmış gibi bunlar 20 sene önce otelde canlı canlı insan yakarlardı , şimdi bir kaç kur... Devamını Gör