Görüş Bildir
Haberler
Şeyda Betül Kılıç Yazio: Kadınlar Kendilerini Başkalarına Beğendirmek Zorunda mı?

etiket Şeyda Betül Kılıç Yazio: Kadınlar Kendilerini Başkalarına Beğendirmek Zorunda mı?

Şeyda Betül Kılıç
18.01.2021 - 12:01 Son Güncelleme: 18.01.2021 - 15:49

Beyazlamış saçlarla insan içine çıkılır mı? Saçlarınıza kim için önem veriyorsunuz; ofisteki insanlar, kadınsanız erkekler, erkekseniz kadınlar için mi? Estetik ve şık olmak bir seçim mi, toplumun bizi reddinden bir kaçınma mı?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Estetik, kadınların geneli üzerinde ciddi bir baskı.

Estetik, kadınların geneli üzerinde ciddi bir baskı.

Aniden dışarı çıkma hızınızı ölçün ve bakın isterseniz. Hazırlanma hızı estetik telaşınızı ele verecektir. Giderek artan makyaj ihtiyacımız, kombin kaosunda gerilimiyle öyle pat diye çıkamıyoruz. 

Diyelim ki dibi gelmiş saçlarla ofise gittiniz, ne olur? Bir kere bakımsız görünürsünüz, okey. Bu görüntünün öncelikli olarak bizden başkalarını rahatsız edeceğini düşünürüz. Toplumun görsel yargılarına takılmamak isteriz. Kendimiz için bakımlı olmak giderek silikleşen bir tercih ve bence burası önemli.

Dove firmasıyla şu sıralar yayınlanan son reklamlarının hazırlık sürecinde tanıştık. Kadının üzerindeki estetik baskısını fark eden markayla beraber çalışma fırsatım oldu.

Dove firmasıyla şu sıralar yayınlanan son reklamlarının hazırlık sürecinde tanıştık. Kadının üzerindeki estetik baskısını fark eden markayla beraber çalışma fırsatım oldu.

Reklamın hedefi, estetiği bir baskı değil, ‘’değer’’ olarak seçim haline getiren kadındı. Kadın istiyorsa, istediği kadar, yani özgürce kendine öz bakım vermeyi en doğal ritüelleri arasına aldığında kendinden daha memnun ve mutlu olabilir. Reklamda olgun yaşta bir kadının ayıplanmaktan korkmadan rengarenk saç boyası seçimi, beyaz saçlarıyla podyuma çıkarken bundan rahatsız olmayan, doğallığı seçmiş bir kadın, saçları kapalı olduğu halde sadece kendi için saçlarına bakım veren örtülü bir mimar var. Nihayet örtülü kadınların da saçlarına baktığının altı çizilmiş oldu, tebrik ediyorum.  

Bir kadın olarak kişisel bakımımım için gereken motivasyonu, enerjimi, yargılanma korkumdan değil, aynadaki kadının kendine olan sevgisinden alıyorum. Estetik kaygılarımızdan büyük değerlerimiz olmalı. Bakımlı görünmenin sürekli ödül getirmesinden hoşlanmayan kadınlardanım. Bu ödül beni sürekli estetik ve bakımlı görünmeye mecbur ediyor ki buna itirazım var. Kabul edilmek için bir kadının üzerinden iki şeyi alır mısınız lütfen; 

1. Estetik ve bakımlı görünme baskısını

2. ‘’Erkek gibi kadın’’ beklentisini

Instagram

Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
6
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
fleabag

Yeter artık ya reklam. için zorlama içerik yazmayın

Erdem Çelik

Değil. Ama bu konuda ısrar edenler kendileri

sergo

Yalnız reklamdaki kapalı kızın “saçlarımın bakımını herkes için değil kendim için yapıyorum” demesi sadece beni mi rahatsız etti! Yani diğer kadınlar herkes ... Devamını Gör