Görüş Bildir
Haberler
Serüvenlerle Dolu Yaşamlarıyla Tarihe Damga Vurmuş 13 Gezgin

Serüvenlerle Dolu Yaşamlarıyla Tarihe Damga Vurmuş 13 Gezgin

Erkam Evlice
14.04.2016 - 18:36

Bazı insanlar vardır ki, onlara bahşedilen bir yaşamla yetinmezler. Yeni ufuklardan, yeni yollardan hiç eksik olmazlar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. Kristof Kolomb

13. Kristof Kolomb

Fevkalade büyük bir rezillikliğe imza atarken (Hindistan diye Amerika’ya gitmek) aynı zamanda tarihin en büyük keşiflerinden birine imza atmış bulunan (Avrupalı olarak Amerika’yı keşfetmek) Kolomb’un pek ahlaklı biri olduğu söylemezdi. 

Kendini misafir olarak kabul eden yerli halkın yeni efendisi olduğunu ilan etmiş ve Amerika’yla olan ilk ticaretini mikroplar üzerinden yapmıştır: Kızamık, Tifo, Sarıhumma karşılığında Frengi. 

Yine de hakkını teslim etmek lazım, yolları yüze yüze aşındırmıştır adeta. Gezgindir kendisi.

12. James Cook

12. James Cook

Yerküreyi iki defa baştan başa dolaşan Kaptan James Cook, sert mizacının yanında bilge bir kaptandı. Deniz hastalığı olarak bilinen İskorbüt hastalığının C vitamini eksiklğinden kaynaklandığını fark etmiş ve bunu gidermek için gemisine lahana turşusu depolattırmıştır. 

Lakin mürettebat “biz bu naylonumsu şeyi yemek istemiyoruz” demiş ve tertemiz bir sağlık önlemini elleriyle itmiştir. Cook burada da bilgeliğini konuşturmuş, lahana turşularını yalnızca üst rütbeden mürettebatın yemeklerinde servis ettirmiştir. Vitamin eksikliğinden ölmeden önce beyinlerini teslim etmiş gibi görünen mürettebat da “Var o zaman bir kerameti” diyerek lahanaları yutmaya başlamış ve ölümün kıyısından dönmüşlerdir.

Tabii bütün bu akıl, Cook’un düştüğü bir adada Hawaii’li yerliler tarafından sopalarla dövülerek öldürülmesine mani olamamıştır.

11. Mark Twain

11. Mark Twain

Bir gezgin. Huckleberry Finn’in Maceraları ile onu okuyan herkesi neredeyse ABD’yi baştan başa dolaştıran, Missisippi’nin havasını solutan Mark Twain'den bahsediyoruz.

10. Jack Kerouac

10. Jack Kerouac

İsmiyle müsemma “Yolda” kitabıyla Jack Kerouac da, tıpkı Mark Twain gibi okuyucularını bir ABD serüvenine sevk ediyor. Postmodern bir ABD Odysseia’sı arayanlar Kerouac’ı mercek altına almalı ve onun gezgin ruhuna dokunmalı.

9. Noel Baba

9. Noel Baba

Noel Baba işte, Santa Claus, St. Nicholas olarak da bilinen, Noel döneminin geyikli ve şapkalı kahramanı. Şımarık çocuklar ve onların çoraplarıyla muhatap olmaktan hiç bıkmayan ak sakallı dede. 

Noel bizim kültürümüz değil diyerek onu bir kenara itmeden önce bilmekte fayda var. Kendisi büyük ihtimalle Kayserili ya da Antalyalıydı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Yuri Gagarin

8. Yuri Gagarin

Uzaya çıkan ilk insan olma özelliğini taşıyan Yuri Gagarin’i bilmeyen yoktur. Bu da onu otomatik olarak dünyanın gördüğü en önemli gezginlerden biri yapar. Öyle değil mi?

7. İbn Battuta

7. İbn Battuta

21 gibi genç sayılabilecek bir yaşta dünyayı gezmeye koyulan Müslüman gezgin İbn-i Battuta, 14. yüzyılda dünya coğrafyası ve kültürleri üzerine oldukça farklı açılımlar getirmiştir ve adını gezginlerin tarihine altın harflerle yazdırmıştır.

6. Marco Polo

6. Marco Polo

Esasında bir tüccar olan Marco Polo’nun batı medeniyetine olan katkısı büyüktür. Dünyanın pek çok yöresini gezmiş ve Avrupa’ya döndüğünde oradan gördüğü ilgi çekici şeyleri topraklarına adapte etmiştir. 

Bugün İtalyan mutfağı olarak bildiğimiz kültür (Marco sağolsun) orta doğudan ve dolayısıyla Arap kültürlerinden alınma unsurlarla oluşturulmuştur mesela. 

Marco, işini, biliyordu.

5. Charles Darwin

5. Charles Darwin

Gemisi Beagle ile birlikte Pasifik ve Atlantik okyanuslarını kateden ve Galapagos Adalarında Türlerin Kökeni isimli çalışmasının temellerini atan Darwin’in yalnızca coğrafi açıdan değil, aynı zamanda insanlık belleği üzerinde de büyük bir gezgin sayıldığını geldiğini söylemek mümkün.

4. Evliya Çelebi

4. Evliya Çelebi

17. yüzyılda dünyanın altını üstüne getiren ve tecrübelerini kaydeden Evliya Çelebi, binlerce sayfayı aşan bu izlenimlerinde yer yer mübalağaya, ve hatta fanteziye kaçan yorumlar ve tespitler yapsa da büyük saygı ve kabul görmekte. 

Konuşan gergedanlar ve ağzından zehir atan sincaplar gibi detaylar sizde büyülü bir gerçeklik havası yaratabiliyorsa, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi muhteşem bir okuma haline gelebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Kedi videoları

3. Kedi videoları

İnternet’teki toplam verinin yüzde %6.8’inin kedi videolarından oluştuğunu ifade edersem uydurmuş olurum, ancak anlatmak istediğimi çok iyi şekilde aktarırım. 

Japonya’da yaşayan kutu manyağı bir kedinin milyar kez izlenme alıp dünyanın dört bir yanında tanınıp bilinebilmesi bir gerçek. O yüzden kedi videolarını çağımızın en önemli gezginleri arasında sayabiliriz.

2. Yılmaz Vural

2. Yılmaz Vural

Teknik direktörlük kariyeri boyunca tam 31 kez kulüp değiştiren Yılmaz Vural, bu payeyle birlikte yeryüzünün gördüğü en haşmetli gezginlerden biri haline geliyor. Değerli hocamız eğer önümüzdeki 20 yıl içerisinde bu sayıyı 50’ye tamamlayabilirse yeryüzünden ayrılıp yörüngeye oturacakmış. Kesin bilgi.

1. Marty McFly

1. Marty McFly

Asıl sorulması gereken soru “Nerede?” değil, “Ne zaman?”

Marty McFly yaşamı boyunca Hill Valley’den pek ayrılmamış gibi gözükse de, onu diğer gezginlerden ayıran şeyin uzam değil de zaman olduğunu biliyoruz. 

Bu listedeki hangi gezginin yerinde olmak isteyeceğiniz size sual edilse yüksek ihtimalle Marty’yi seçerdiniz. İşte bu yüzden o tarihin gördüğü en önemli gezginlerin ön sırasında yer alıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
95
48
21
6
4
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Kolomb çok salak bir adam. Daha önce hiç gitmediği bir yere gidemeyip yanlış geldiği yeri de daha önce hiç gitmediği yere benzeten adam :)

Ramazan Karakehya

Noel Baba Demrelidir araştırabilirsiniz, bazı kaynaklarda Finike olarak geçer ama aslı Demredir

Ali Kodan

Marty McFly çok saçma değil mi? Film karakteri olması bir yana sanırsın ki sinema tarihinde tek zamanda yolculuk yapan o, başkası yok. Ya hiç ekleme ya da ek... Devamını Gör