Görüş Bildir
Haberler
Şehir Kirliliğini Azaltmak İçin 10 Yaratıcı Fikir

etiket Şehir Kirliliğini Azaltmak İçin 10 Yaratıcı Fikir

smd
30.11.2015 - 14:07

Şehirlerde yaşanan kirlilik çoğu şehrin önemli sorunlardan biridir. Özellikle de metropollerde... Bazı ülkeler bu sorunu en azından bir nebze azaltmak için çok yaratıcı fikirler ortaya koymuşlar. Benzerlerinin bizde de olması umuduyla işte şehir kirliliğini azatlmak için 10 yaratıcı fikir

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. TetraBIN

1. TetraBIN

Sam Johnson ve Steven Bai tarafından ortaya çıkarılan TetraBIN fikri, LED panelleri sayesinde insanları eğlendirirken, çevredeki kirliliği de engellemeyi amaçlayan bir proje. İlk 2 prototipi, 2014 yılında Sidney'deki Işık Festivali'nde görücüye çıktı. TetraBIN, 8 bit görselleri ve 80'lerin video oyunlarındaki sesleriyle, Tetris benzeri blokları çöp atarken yerleştirmeye yönlendiriyor.

2. Messi mi Ronaldo mu? İzmaritler için Çöp Kutusu

2. Messi mi Ronaldo mu? İzmaritler için Çöp Kutusu

Hubbub, İngiltere'de çevreye duyarlılık projeleri üreten bir hayır kuruluşu. Bu çöp kutusundaki amaç, insanların çöplerini atarken en azından belli bir amaca hizmet etmelerini ve eğlenmelerini sağlamak. Bu ve benzeri çöp kutularıyla İngiltere'nin bir çok yerinde çöp atmayı eğlenceli hale getiriyorlar.

Kaynak

3. Basket Çöpü

3. Basket Çöpü

Collectif DC grubu, aslında hepimizin ofiste, dışarda yaptığı bir şeyi daha da fark edilir hale getirilen çöp kutuları şehrin belirli yerlerine yerleştirmiş.

Kaynak

4. Basket Potası Çöp Kutuları

4. Basket Potası Çöp Kutuları

Bu basket potası çöp kutuları ise Filipinlerden. Hem basketbol yeteneğinizi hem de geri dönüşüm bilinciniz için oluşturulmuş.

Kaynak

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Numaraları Takip Ederek Çizin

5. Numaraları Takip Ederek Çizin

Common Works dizayn stüdyosu ve yine Hubbub tarafından hayata geçirilmiş bir proje. Hani şu numaraları birleştirerek figürler ortaya çıkardığımız oyunları hatırladınız mı? İşte bu proje, sakızları yere atmaktansa numaraların üzerine yapıştırmanızı ve ortaya çıkacak figürü, cevabı oluşturmanızı sağlıyor. Kesinlikle yaratıcı.

Kaynak

6. Çöp Kutusuna Giden Labirentler

6. Çöp Kutusuna Giden Labirentler

İsviçre'de hayata geçirilen bu projede ise, şehrin belirli yerlerindeki çöp kutularının etrafına, insanların çöp atmaya giderken eğleneceği labirentler çizilmiş. 

Kaynak

7. Çöp Atanın DNA'sından Yüz Oluşturma!

7. Çöp Atanın DNA'sından Yüz Oluşturma!

Çevreyi kirletenler genelde bunu sır olarak saklarlar. Hatta kalabalık ortamlarda çaktırmadan, ya da kimsenin olmadığı yerlerde göstere göstere etrafı kirletirler. Ama Hong Kong, çevreyi kirletenleri herkese ifşa etmeye ahdetmiş. 'Çerçöp Suratlar' projesiyle DNA fenotip teknolojisiyle, çevreyi kirletenlerin yüzlerini oluşturup, bilboardlarda yayınlıyorlar.

Hong Kong'daki çöpler polis tarafından toplanıyor. İzmaritler, kağıt bardaklar hatta prezervatifler dahi toplanıp laboratuvara gönderiliyor ve analiz ediliyor. DNA analiz edilip, DNA fenotip uygulamasıyla gerçekçi bir 3D yüz elde ediliyor ve bu yüz, bilboardlarda yayınlanıyor.

Kaynak

8. Çişinizi Yaptığınız Arka Sokaktaki Duvarda Size Çiş Yaparsa?

8. Çişinizi Yaptığınız Arka Sokaktaki Duvarda Size Çiş Yaparsa?

Hamburg, Almanya'da bulunan St.Pauli sakinleri, alkolü fazla kaçırmış insanların ara ve arka sokaklara işemelerinden bıkmış ve muhteşem bir projeye imza atmışlar. Bir organizasyon, duvarların alt çeyrek kısmını süperhidrofobik bir malzemeyle kaplamışlar ve bu malzeme, üzerine idrar geldiği anda, yapana olduğu gibi geri sıçratan bir malzemeymiş. Organizasyona göre, duvar kaplamaları işe yaramaya başlamış.

Kaynak

9. İnteraktif Çöp Kutuları

9. İnteraktif Çöp Kutuları

Wecup, festival ve açıkhava etkinliklerinde oluşan çöpleri, çöp kutularına ulaştırabilmek için yaratıcı bir çözüm bulmuş.

Fikirse Messi mi Ronaldo mu fikrine yakın, basit ama yaratıcı. İki büyük temiz çöp kutusunun üzerinde, iki farklı istek tabelası asılı. Çöpünüzü atarken hangisine atacağınızı da tabela, yani fikriniz belirliyor.

Wecup, bu tasarımla hem çöpleri topluyor, hem de insanların fikirlerini alıyor.

Kaynak

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Konuşma Baloncukları

10. Konuşma Baloncukları

Bu tasarım ise, SMALL tarafından İspanya'da 2005'te hayata geçirilmiş bir proje. Üzerindeki yazılarla insanlara çevre kirliliğini anımsatıp, çöplerini çöp kutularına atmayı hedefliyor.

Kaynak

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
712
276
153
64
64
42
40