Görüş Bildir
Haberler
Schengen Ülkeleri Arasında İlk: İzlanda'da Aşı Pasaportuna Geçme Kararı Aldı

Schengen Ülkeleri Arasında İlk: İzlanda'da Aşı Pasaportuna Geçme Kararı Aldı

AB üyesi olmasa da Schengen Bölgesi'nin bir parçası olan İzlanda'da, uluslararası seyahatleri kolaylaştırması öngörülen aşı sertifikası verilmeye başlandı. Bunun Schengen Bölgesi ülkeleri arasında bir ilk olduğu belirtiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

AB yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı olanlara 'aşı sertifikası' ya da 'aşı pasaportu' verilip verilmemesi konusunda henüz uzlaşamazken İzlanda'da sertifikalar dağıtılmaya başlandı. SchengenVisaInfo.com sitesinin aktardığına göre İzlanda bunu yapan ilk Schengen Bölgesi ülkesi oldu.

'Ülkeler arası hareketliliği kolaylaştırmak'

'Ülkeler arası hareketliliği kolaylaştırmak'

Sağlık Bakanlığı, aşının iki dozunu da vurulan 4800 İzlandalının bu belgeyi almaya hak kazandığını açıkladı ve sertifikanın dağıtımı için özel bir internet sitesini hizmete soktu. Bakanlık açıklamasında 'Amaç, aşı olanların sınır kontrollerinde sertifika gösterip kısıtlamalardan muaf olabilmelerini, bu sayede de ülkeler arası hareketliliği kolaylaştırmak' ifadesi kullanıldı. Öte yandan bunun gerçekleşebilmesi için bu belgelerin diğer ülkeler tarafından da kabul edilir olması gerekiyor.

Diğer ülkelerin de korona pasaportlarını kabul ediyor

Diğer ülkelerin de korona pasaportlarını kabul ediyor

AB üyesi olmayan ama Schengen Bölgesi kapsamında olduğundan serbest dolaşım hakkı bulunan İzlanda, diğer Avrupa ülkelerinin vatandaşlarına benzer sertifikalar gösterdikleri takdirde ülkeye girmelerine izin veriyor.

İzlanda sağlık yetkilileri aşı olduktan sonra koronavirüse yakalananların virüsü daha hızlı yayıp yaymadığı konusunda emin değil.

AB'de hâlâ netlik kazanmadı

AB'de hâlâ netlik kazanmadı

AB'de aşı sertifikasının nasıl oluşturulacağı, ne tür bilgiler içereceği, ülkeler tarafından karşılıklı tanınırlığının nasıl sağlanacağı, hukuki zemini ve üçüncü ülkeler için geçerliliği gibi konularda henüz netlik bulunmuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
7
5
4
3
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın