Görüş Bildir
Haberler
Şaşırmaya Hazır Olun! Yamyamlık Hakkında Sizi Şok Edecek 7 Gerçek

etiket Şaşırmaya Hazır Olun! Yamyamlık Hakkında Sizi Şok Edecek 7 Gerçek

Cantug Fidan
21.05.2015 - 11:44 Son Güncelleme: 12.06.2017 - 13:07

Yamyamlık tarih boyunca beklenmedik yerlerde kendini göstermiştir.

Çoğu insan Sovyetler Birliği ile yamyamlığın bağlantısı olduğunu bilmez. Fakat Timothy Snyder’in kitabı Bloodlands’te bahsettiğine göre yamyamlık Stalin’in empoze ettiği kıtlık ile beraber Ukrayna’da kendini göstermiştir. Dahası yüzlerce insan komşularını hatta aile bireylerini yemek ile suçlanmıştır.

Tarihçiler ve antropologlar yıllarca yamyamlığın neden ve ne zaman ortaya çıktığını, kimlerin etkilendiğini araştırmışlardır.  Bu araştırmalar daha çok kültür, sağlık ve din alanlarına yoğunlaşmıştır. Fakat yamyamlığın hiç bilinmeyen tarafları da vardı.

Şimdi size yamyamlık hakkında daha önce hiç duymadığınız şeylerden bahsedeceğiz.

Kaynak: http://www.vox.com/2015/2/17/8052239/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İnsanlar genelde yamyamlığa karşı bir tutum sergileseler de, bu durum her zaman böyle olmamıştır.

1. İnsanlar genelde yamyamlığa karşı bir  tutum sergileseler de, bu durum her zaman böyle olmamıştır.

Yamyamlığın hemen hemen her kültürde bir tabu olarak görülmesinin iyi bir nedeni vardır: başka insanları yemek sizi hasta eder.

Özellikle başka bir insanın beynini yemek Kuru denilen ve deli dana hastalığına benzeyen, ölümcül bir sinir sistemi hastalığına sebep olmaktadır.

Papua Yeni Gine’de Fore kabilesi kendi inançlarına göre ruhlarını temizlediğini düşündükleri için kendi akrabalarını yemekteydiler.  Bunun sonucunda da binlerce Fore kabile üyesi Kuru hastalığına yakalanarak hayatını kaybetmiştir.

2. Aynı durum hayvanlar için de geçerlidir.

2. Aynı durum hayvanlar için de geçerlidir.

Yamyamlık hayvanlar aleminde çok seyrek görülen bir durumdur.  Fakat karakurbağası, kör kertenkele, kızıl sırtlı örümcek ve bazı hayvanlar kendi türünü yemeyi tercih etmektedirler.

3. Yamyamlık ismi yamyamlardan gelmiyor olabilir.

3. Yamyamlık ismi yamyamlardan gelmiyor olabilir.

Yamyamlık hakkında bazı sorular tarihçiler için bile çok zordur. Yamyamlık ne zaman başladı, nasıl yayıldı gibi soruların halen cevabı bulunamamıştır. Çünkü yamyamlık kavramı tarih boyunca birçok farklı  şeyi tanımlamak için kullanılmıştır.

Yamyamlık ile bağlantısı olan bazı kültürlerde yamyamlık kelimesi sadece insan yeme eylemini değil, aynı zamanda yaptıkları birçok ayini temsil etmektedir.

4. Yamyamlık ayinleri düşünüldüğü kadar basit olmayabilir.

4. Yamyamlık ayinleri düşünüldüğü kadar basit olmayabilir.

Montaigne’in 1500lu yılların sonunda yazdığı yazısı “Of Cannibals”da yamyamlıktan bahsedilmektedir. Bu yazısında bahsettiği Tupi kabilesi üyeleri esirlerini yemeden önce onlarla aylarca birlikte yaşamış ve inançlarının gereği olarak birbirlerine şarkı söylemişlerdir. Montaigne’in makalesinde yazılana göre Tupi kabilesi esirlerini ölümlerinden önce eğlendiriyorlarmış.

5. Yamyamlık yakın Amerika tarihinde de vardı.

5. Yamyamlık yakın Amerika tarihinde de vardı.

Birçok insanın düşüncesine göre yamyamlık tarih öncesi devirlerde ve gelişmemiş ülkelerde ortaya çıkan bir durumdur. Fakat yamyamlık yakın Amerika tarihinin de bir parçasıdır.

2013 yılında arkeologların yaptığı araştırma sonucunda Jamestown’da yamyamlığa ait bulgular bulunmuştur. 1609 yılında yaşanan zor kış aylarında 14 yaşında bir kız çocuğunun göçmenler tarafından yenildiği kafatasının incelenmesi sonucunda ortaya çıkmıştır .

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Donner Parti olayı.

6. Donner Parti olayı.

Donner Parti, Sierra Nevada’da sert kış şartları altında mahsur kalıp aralarından bir kaç kişiyi yemek zorunda kalan bir ailedir.  Bu yüzden de yamyamlık denildiği zaman çoğu insanın aklına ilk olarak bu aile gelir.

89 kişilik gruptan sadece 41 kişi hayatta kalmayı başarmış. Bu 41 kişinin hepsi de kendi grubundaki insanları yiyerek hayatta kalmışlardır.

7. Yamyamlığın zaman zaman tedavi amaçlı kullanıldığı da olmuştur.

7. Yamyamlığın zaman zaman tedavi amaçlı kullanıldığı da olmuştur.

Avrupa tarihinde birçok korkunç örneği mevcuttur.  Bunlardan en ilginci ise yamyamlığın bir tedavi olarak görülmesidir.  Örnek olarak 1600-1800 yılları arasında Almanya’da infaz memurları idam ettikleri suçlulardan kalan vücut parçalarını ilaç olarak satarlardı. İnsan bedenindeki yağların kemik kırılmalarına, burkulmalara ve kireçlenmeye iyi geldiği düşünülmekteydi. Bu yağlar yemek için değil krem gibi sürülmek için kullanılmaktaydı.

Ayrıca o yıllarda eczacılar yağın yanı sıra kemik ve vücut  parçalarından ilaç yapmaktaydılar. Örneğin eczacılar insan kafatasını toz haline getirdikten sonra bir sıvı ile karıştırıyor ve bundan epilepsi ilacı yapıyorlardı.  Bu tedavi kulağınıza çok garip gelebilir fakat günümüzde de bazı insanlar tedavi amaçlı plasenta yemektedirler.

Yamyamlık hakkındaki kanı çok acık olsa da hiçbir zaman yamyamlığın tam olarak  tanımı yapılamamıştır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
717
195
110
107
94
82
51
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın