Görüş Bildir
Haberler
Salvador Dali'nin Eriyen Saatleri Neyi Simgeliyor?

Salvador Dali'nin Eriyen Saatleri Neyi Simgeliyor?

Ümran Sanğu
15.07.2023 - 07:02

Ünlü sürrealist sanatçılardan biri olan Salvador Dali, 'Belleğin Azmi' isimli ünlü tablosu ile bilinmektedir. Bu tablo, şaşırtıcı bir şekilde eriyen saatleri barındırıyor ve görenleri meraklandırarak büyüledi. Salvador Dali'nin eriyen saatlerinin arkasında yatan büyüleyici gerçeği hep beraber bulalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sürrealizm ve "Belleğin Azmi"

Sürrealizm ve "Belleğin Azmi"
  • Salvador Dali, 20. yüzyılda sürrealist hareketin önde gelen isimlerinden biriydi. Sürrealizm, hayal gücünü, rüyaları ve mantıksızlığı algılayarak bilinçaltının serbest bırakılmaya çalışılmasıdır. Salvador Dali ise farklı kişiliği ve avangart tavrıyla bu hareket ile tanınan isimlerden biri oldu.

  • 'Belleğin Azmi', Salvador Dali'nin 1931 yılından beri merak uyandıran ve büyüleyen çizimidir. Nesnelerin üzerinde bulunan eriyen saatleri içerir. Dali'nin memleketi olan Katalonyayı da anımsatan bu resim, sıra dışı manzara sergiliyor.

Eriyen saatlerin sembolizmi

Eriyen saatlerin sembolizmi

Zaman kavramı: Geleneksel zaman kavramına bu resimde ki saatler meydan okuyor. Salvador Dali, eriyen ve akıyormuş gibi görünen saatleri tasvir ederek, zamanın aktığını ve kendine özel olduğunu anlatmaya çalışıyor. Sarkmış saatler, zamanın bozulmaya çalıştığını ve zamana müdahale edildiğini vurguluyor.

Gerçeklik algısı: Dali'ye göre gerçeklik durağan ve monoton değildir. Kendine göre deneyimlerle gelişen ve zamanın sürekli değiştiği bir algıdır. Bu resminde kendi gerçeklik algısını da yansıtmak istemiştir. Saatleri değiştirerek, bozulmayı ve istikrarsızlığı sembolize etmiştir.

Psikolojik yorumlar: Eriyen saatler birçok farklı psikolojik mercekle yorumlanmıştır. Bazıları zamanın akıp gitme korkusunu yansıttığını vurgulamış, bazıları ise rüyaları ve gerçekdışı olayları saat üzerinden temsil ettiğini düşünmüştür.

Sürrealizm ve rüyalar

Sürrealizm ve rüyalar

Salvador Dali'nin genel itibariyle tüm çalışmalarında gerçeküstücülük ve düşler birbiri ile bağlantılı haldedir. Rüyaların mantığımıza meydan okuduğu gibi, Dali'nin resimleri de mantığa meydan okuyor. Sanatı ile insanların gizemlerini açığa çıkarmaya ve ruhlarında ki derinliklere dokunmaya çalışmıştır. Eriyen saatler zamanın kaybolduğunu ve rüya dünyasına açılması gereken bir kapı olarak görülebilir.

Salvador Dali'nin sanat ve kültüre etkisi

Salvador Dali'nin sanat ve kültüre etkisi

Eriyen saatler sanata ve kültüre değişik bir deneyim kazandırıp önemli etkiler bırakmıştır. Eşsiz yaklaşımı ve çizimi ile bilinçaltının keşfedilmesi kendinden sonra ki birçok sanatçıya ilham vermiştir. Gerçeklik ve sıra dışılığı bütünleştirmeye çalışması, insanları büyülemeye ve sanatın sınırlarını zorlamaya devam ediyor. Gerçeküstücülüğün ve sürrealizmin kalıcı eserlerini veren Salvador Dali'nin sanatı hala konuşuluyor ve örnek alınıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mamamia

Adana'da anlık biz 😁😁 en sevdiğim favori tablolardan