Görüş Bildir
Haberler
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca SMA ve HPV ile İlgili Önemli Gelişmeyi Duyurdu!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca SMA ve HPV ile İlgili Önemli Gelişmeyi Duyurdu!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca en geç 15 Ocak'a kadar 27 bin hekimin açıktan atamalarının yapılacağını açıkladı. '32 bin tıbbi sekreter alıyoruz' diyen Bakan Koca, SMA hastalarına ilişkin 'Bilim Kurulumuz, oral kullanımı olan etkisini göstermiş ikinci bir ilacın kullanımını önerdi. Bu ilacın kullanıma alınması için işlemleri başlattık' dedi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

'32 bin tıbbi sekreter alıyoruz'

'32 bin tıbbi sekreter alıyoruz'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Burada konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA hastalarını ilgilendiren önemli bir açıklamada bulundu. Diğer yandan hekimlerin atamalarıyla ilgili de bilgilendirme yapan Koca, atamalar için tarih verdi.

32 bin polikliniğe 32 bin tıbbi sekreter alacaklarını duyuran Bakan Koca, 'İlk 16 bini de gelecek hafta kılavuz yayınlanınca görmüş olacaksınız. Sözleşmeli hekim kadrolarını da yaygınlaştırıyoruz. Böylece sıkıntı çektiğimiz yerlerde hekim istihdamına teşvik ediyoruz. Yani en geç Ocak 15'e kadar da bu 27 bin sözleşmeli hekimin açıktan atamalarını yapıyor olacağız' açıklamasında bulundu.

'SMA konusu kesinlikle bir ödeme sorunu değildir'

'SMA konusu kesinlikle bir ödeme sorunu değildir'

HPV aşısının Bakanlık tarafından karşılanıp karşılanamayacağına ilişkin soruya da yanıt veren Koca, 'HPV kitleri için TÜSEB'i görevlendirdik. Alt yapıyı değerlendirerek, yerli üretim HPV kitinin kullanıma alınmasını sağlayacağız' dedi.

Bakan Koca ayrıca Bilim Kurulu'nun SMA hastaları için etkisini göstermiş ikinci bir ilacın kullanımının önerildiğini belirterek , 'Bu ilacın kullanıma alınması için işlemleri başlattık' dedi. 

SMA konusunun hassas bir konu olduğunu belirten Bakan Koca, 'SMA konusu kesinlikle bir ödeme sorunu değildir. Binden fazla SMA hastamız var ve tedavilerini etkinliğini ispat etmiş ilaçla masraflarının tamamını devletimiz karşılayacak şekilde kullanıyoruz. Bunun mali bir konu olmadığı şu örnekle izah edilebilir. Türkiye'de toplam 250 hastası için başka iki nadir hastalıkta kullanılan, sadece iki enzim türü için yıllık SMA hastaları için ödenen toplam miktarın iki katı ödeme yapıyoruz. 60 milyon avro SMA için, 120 milyon avro iki enzim için ödüyoruz. 250 hasta için. Sorun nerede? Zolgensma isimli gen tedavisinin ödeme kapsamında olmaması. Bahse konu tedavinin etkinliğini SMA Bilim Kurulumuz değerlendiriyor. Bu bilim kurulu fakültelerimiz ve sahada özellikle hastaları tedavi eden hocalarımızdan oluşan bir bilim kurulu. Bakanlık karar vermiyor. SMA Bilim Kurulumuz, SMA hastası çocuklarımızın tedavisini üstlenen bilim insanlarından oluşuyor. SMA Bilim Kurulu, tedavinin etkinliği ile ilgili yeterli kanıt olmadığı gerekçesiyle şimdilik uygulamaya alınmasının bir gereklilik olmadığını ifade etti. Kaldı ki üretici, belirtisi olmayan hastalara bu tedavilerin uygulanmasını zaten önermiyor. Üreticinin kendisi belirtisi olmayan hastalara önermiyor' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda daha sonra Sağlık Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kurumlarının 2023 yılı bütçeleri kabul edildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
27
15
9
3
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Fatma Akyüz

Şehir hastanelerini yapan müteahhitlere her yıl katrilyonlarla kira vereceğinize sma lı bebişleri kurtarın.

Mesut Kaya

okumanda mi yok sma asisi olan asi ne dunya saglik orgutu nede abd ilac ajansindan onay alabilmis degil o yuzden hicbir ulke odemesini yapmiyo bu konu cocuk ... Devamını Gör

safirmavideniz

E Hpv açıklaması nerede?

.....

Esas önemli olan o , SMA 1000 kişinin derdi, Hpv, milyonların derdi....

KumdanKum

Sayın bakan, SMA li hastaların içinde en ağır seyredeni SMA Tip1. SMA Tip1 olan çocuklar için %95 gibi yüksek bir başarı oranına sahip ve dünyadaki tek gen t... Devamını Gör