Görüş Bildir
Haberler
Saadet Büyük Yazio: Merkez Bankası Başkanı Değişikliği ile Dolar Kuru Yükselişi Ne Olacak ?

etiket Saadet Büyük Yazio: Merkez Bankası Başkanı Değişikliği ile Dolar Kuru Yükselişi Ne Olacak ?

Saadet Büyük
07.11.2020 - 15:06 Son Güncelleme: 08.11.2020 - 14:15

Son Dakika… Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alındı...

Evet bu sabah da son dakika haberiyle güne başladık... Korona süresi boyunca ekonomi yönetiminde hafta sonu getirilen düzenleme ve değişikliklere oldukça alıştık.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu sefer de Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal daha görev süresi dolmasına bir seneden fazla zaman olmasına rağmen görevinden alındı.

Bu sefer de Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal  daha görev süresi dolmasına bir seneden fazla zaman olmasına rağmen görevinden alındı.

2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçilmesinin ardından Merkez Bankası Başkanlarının; Cumhurbaşkanı tarafından dört yıllık süre için atanması konusunda bir değişiklik zaten yapılmıştı. Murat Uysal; Murat Çetinkaya'nın yerine getirilirken 'faiz düşür dedik gereğini yapmadı,  görevden aldım' diyen açıklaması  bizzat Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından dile getirilerek göreve getirilmişti. Şimdi ise Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal da görevden alınarak yerine eski Maliye Bakanı Naci Ağbal getirildi. Demek ki nasıl geldiysen öyle gidiyorsun. Yeni Merkez Bankası Başkanımız Naci Ağbal Maliye kökenli bir isim. Murat Uysal yine de içerden bir atamaydı ve Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı yaparken Başkanlık görevine getirilmişti. İlk defa kurum tecrübesi olmayan ancak dışarıdan saygınlığı bilinen bir isim atanmasına da böylelikle şahit olmuş olduk . Naci Ağbal, Maliye'nin başında olduğu zamanlar itibarlı bir isim olarak bilinse de bu yeni görevinde nasıl bir duruş sergileyeceği elbette önemli olacaktır. Piyasa halihazırda Merkez Bankası'nın kaybolmuş itibarı ve karar alırken bağımsız olamayıp siyasi etkinin tesiriyle yeni hamlelerin ne olacağına dikkat edecektir . Başkan değişikliğinden daha önemlisi yapılacak hamleler olacaktır. Aynı anlayış devam ettiği sürece piyasada dalganın boyu inanılmaz bir yere gitmek üzere olduğunu üzülerek ifade etmek isterim..

En son 4 Kasım tarihinde Akp milletvekilleri ile yaptığı toplantısında ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, döviz kurunda beklentinin çok üstünde bir dalgalanma yaşanmadığını, tek göstergenin bu olmadığını ve çok olağanüstü bir durum olmadığı sürece dolara müdahalenin de henüz düşünülmediğini söylemişti... (Bu çok olağanüstü durumda dolar kuru hangi seviye de olacak acaba dersiniz?) 

Ayrıca yapılan bu son Merkez Bankası Başkanı değişikliğiyle  beraber yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle birlikte eski ekonomi bakanı Nihat Zeybekçi Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyeliğine getirilirken, İbrahim Şenel ise Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına atandı. Ekonomi Politikaları Kurulu üyelerinin ‘Faizsiz finans‘ sisteminin daha hızlı geliştirilmesi ile ülkemizin uluslararası finans merkezi vizyonuna katkı sağlanması amacıyla politika önerileri geliştirmek konusunda hedefinin olduğunu aklımızda tutalım.

Dolar kuru nereden dönecek?

Dolar kuru nereden dönecek?

Dalganın önünde duramazsınız bunu geçen haftaki yazımda da ifade etmiştim. Lütfen bir önceki yazıma da göz atınız:

https://onedio.com/haber/saadet-buyuk-yazio-trump-mi-biden-mi-abd-secimleri-piyasalarda-hangi-sonuclari-beraberinde-getirir-940333

Başkan değişikliği sonrasında kişisel kanaatim asla ve asla bir sonraki rutin toplantı tarihi olan 19 Kasım tarihi beklenmeden Merkez Bankası ara bir toplantı düzenleyerek hemen ivedi bir şekilde faiz artırımına gitmelidir. Piyasa artık net adımlar görmek istiyor ve bir dakika dahi kaybedilecek zamanımız yok.

Zaten kredi derecelendirme kuruluşundan Fitch, son haftalarda hızlanan para politikası sıkılaştırma hamlelerinin, TL'deki değer kaybını tersine çevirmek için yetersiz olduğunu belirtmiş ve yüksek enflasyon ile azalan döviz rezervlerinin yarattığı baskının artması halinde yıl sonuna kadar politika faizinde artırım ihtimalinin 'belirgin derecede' yüksek olduğunu son raporunda belirtmişti. Fitch en son not indirimi yaptığı zaman gerekçeleri  olarak da azalan döviz rezervlerinden dolayı dış finansman risklerinin artmasını, negatif reel faiz oranlarını, cari açığın artmasına yol açan güçlü kredi büyümesini ve para politikasının bağımsızlığını yitirmesini göstermişti.

Ayrıca ABD seçimlerinin sonucununda analistlere göre Türkiye açısından diğer ülkelere göre daha fazla risk oluşturma ihtimali çokça dillendirilmektedir.

Ayrıca ABD seçimlerinin sonucununda analistlere göre Türkiye açısından diğer ülkelere göre daha fazla risk oluşturma ihtimali çokça dillendirilmektedir.

ABD'de Salı günü yapılan başkanlık seçimlerinde yarış başa baş devam ederken;

Oy sayımının tamamlandığı eyaletlerdeki geçici sonuçlara göre, şu ana kadar Demokrat Parti adayı Biden 264, Cumhuriyetçi Parti adayı Trump ise 214 seçici delege kazanmış durumda.Bir adayın başkanlık yarışını kazanabilmesi için 270 seçici delegeye ulaşması gerekiyor.

Eyalet yasalarına göre iki aday arasındaki fark yüzde 0,5’ten küçük olursa, yapılacak itiraz üzerine oyların tekrar sayılması da gerekiyor. Bu sebeple bazı eyaletlerde oyların yeniden sayıldığını ve sürecin bu sebeple uzadığını da biliyoruz.

Dolar/ TL ; Bir önceki yazımda belirttiğim 8.52 seviyesine de ulaştık  ve maalesef şu anda 8.70 ve yukarısı ile bu yöndeki yukarı  hareketi teknik olarak da destekleyen bir görünümde olan dolar kuru için Merkez Bankası'ndan güçlü bir açıklama net faiz artırımı gelmediği sürece devamı mümkün görünüyor 

Altın /Ons ; 1850 seviyesinin Altın da önlemli bir destek olduğunu ve ons bazında yeni yukarı hareket İçin yeni başkanın seçilmesiyle açıklanacak yeni teşvik paketleri öne çıkmaktadır. 1950 ons seviyesine doğru yükselen altın içinse 2100 ons seviyesine doğru yükseliş için kapı aralanmıştır. Ancak burada Aşı ; kesinleşecek ABD seçim sonuçlar ; yeni teşvik paketi konusundaki gelişmeleri elbette yakından takip etmeye devam edeceğiz.

Altın/ Gram; birçok kere  tekrarladığım gibi altın gram fiyatı yükselişi  tamamen dolar kurundaki yükseliş kaynaklı beslendiğinden şimdi ons bazında yükseliş de yanına gelince elinde altını olanlar için çifte kazanç oldu ve gram da 535 seviyelerini gördük burada hem dolar kurundaki merkez Bankası hamlesinin ne olacağı dikkatle takip edilmeli hem de ons bazında altının yurtdışı piyasalardaki yönüne dikkat edilmelidir. Almak isteyenler için ola ki Merkez Bankası ani bir faiz artırımı yapar da kurda gevşeme olursa dolar kurundaki geri çekilmeye paralel altın için alım yönlü fırsatı değerlendirebilir.

Son olarak da Merkez Bankası Başkanı değişikliği ile yeni göreve getirilen Naci Ağbal'a başarılar diliyorum ve ülkemiz için hayırlı olmasını canı gönülden isterken  şu söz ile noktalamak isterim:

Köprü geçerken at değiştirilmez derler...

Sevgiyle

Ekonominin Gülen Yüzü

Ekonomist / Finans Danışmanı

Instagram

Twitter

Facebook

Yasal Uyarı : Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
12
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
alikamac

Cem Karaca nın dediği gibi bindik.... Hayr olur sonu inşallah