Görüş Bildir
Haberler
Rizeli Kadınlar Çaylarını Dereye Döktü: "Bu Kapkaççılığa Neden Kimse ‘Dur’ Demiyor?"

etiket Rizeli Kadınlar Çaylarını Dereye Döktü: "Bu Kapkaççılığa Neden Kimse ‘Dur’ Demiyor?"

Emre Ordu
09.05.2018 - 18:36 Son Güncelleme: 10.05.2018 - 08:53

Rize’de, bazı özel sektör kuruluşlarının, 2,32 lira olarak açıklanan taban fiyatının altında yaş çay satın alması, çay üreticilerinin tepkisine neden oldu.Çay Üreticileri Derneği Başkanı Mustafa Mavi, 'Özel sektör vatandaşın üzerine gelmeye devam ediyor, bununla kalmayıp kapkaç yöntemini kullanıp verilen taban fiyatın altında çay almaya devam ediyorlar. Bu kapkaççılığa neden kimse ‘dur’ demiyor?” dedi. Üretici kadınlar da tepkilerini,  çaylarını Ardeşen ilçesindeki Fırtına Deresi'ne dökerek gösterdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Memişağa Tuzcuoğlu Parkı’nda toplanan Çay Üreticileri Derneği üyeleri, özel sektörün düşük fiyata çay alımına tepkisini dile getirdi. Grup adına konuşan Çay Üreticileri Derneği Başkanı Mustafa Mavi konuştu.

"1,50 lira fiyat veren var"

"1,50 lira fiyat veren var"

Özel sektörün verilen taban fiyatın altından çay almaya devam ettiğini belirten Mavi, 'Ticaret Borsası üyelerine hiçbir şekilde güvenmiyoruz. Çünkü bu fırsatçılık onların işine geliyor. Daha doğrusu dere kütük getirmeye devam ediyor. Ticaret Borsası neden üyelerine kalkıp ‘Yanlış yapıyorsunuz’ demiyor. Şu anda 1,80’den çay almaya devam ediyorlar hatta 1,50 lira fiyat veren var. Bu kapkaççılığa neden kimse ‘dur’ demiyor” dedi.

"Üreticiler sakın acele etmesin"

"Üreticiler sakın acele etmesin"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Üreticilere seslenen ve acele etmemeleri yönünde uyarıda bulunan Mavi, “Biz üreticiye diyoruz ki; sakın acele etmeyin, bekleyin cebinizdeki parayı bunlara kaptırmayın. Üreticilerimiz beddua ederek çay veriyorlar. Ey siyasiler bugün siz üreticiye sahip çıkın, onlar da seçim zamanı sizlere sahip çıksın” diye konuştu.

"Çay üzerinde oynanan bu oyunlara bir dur deme zamanı gelmiş ve geçmiştir"

"Çay üzerinde oynanan bu oyunlara bir dur deme zamanı gelmiş ve geçmiştir"

Kentte, Ardeşen ilçesindeki Fırtına Köprüsü üzerinde toplanan çay üreticisi bir grup kadın da özel sektörün düşük fiyattan çay alımına tepki gösterdi. Üretici kadınlar tarlarından topladıkları yaş çayı, bulundukları köprüden alkışlar eşliğinde Fırtına Deresi’ne dökerek tepkililerini gösterdi.

Grup adına konuşan çay üreticisi Naciye Terzibaş, protestolarındaki amacın özel sektörün uygulamaya soktuğunu öne sürdüğü sömürü düzenine karşı kendi haklarını savunmak olduğunu söyledi. Yaş çay üzerinde oyun oynandığına dikkat çeken Terzibaş, “Bölgemizin tek geçim kaynağı olan yaş çay üzerinde oynanan bu oyunlara bir dur deme zamanı gelmiş ve geçmiştir. Sadece kendi şirketlerinin menfaati üzerine kurulu politikaları acımasızca uygulamaya sokan özellikle özel çay fabrikaları vatandaşın aklı ile adeta dalga geçmektedir. Evet, belki bizlerin birçoğu ilkokul mezunu evet belki bizlerin birçoğu eli nasırlı ama unuttukları bir şey var. Bizlerin bir ailesi var, okula giderken bizden para isteyen bir çocukları var hepsinden önemlisi bizlerin de oynanan oyunları görüp analiz etme yeteneği var” ifadelerini kullandı.

"Bizler sadece alın terimizin karşılığını istiyoruz"

"Bizler sadece alın terimizin karşılığını istiyoruz"

Çay müstahsilinin son dönemde yalnız bırakıldığını belirten Terzibaş, “Bizler sadece alın terimizin karşılığını istiyoruz. Bizler evlerimize götürecek ekmek paramızın gasp edilmesine karşı çıkıyoruz. Bizler devasa binalarda holdinglerde oturup bizlere zavallı gözü ile bakıp yarım saat içinde 3 farklı fiyatla karşı karşıya kalmamıza karşı çıkıyoruz. Bu tavrımızın hiçbir siyasi temeli yoktur. Bu tavır sadece ve sadece mübarek ramazan ayı öncesi haklı mücadelemizin bir yansımasıdır. Müstahsillerimize de seslenmek istiyoruz: Özel sektöre çanak tutmayalım, daha yavaş hareket edelim” diyerek sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulmasını istedi. Protesto gösterisi, kadınların alkışları eşliğinde sona erdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
413
124
76
43
30
6
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
putumku

Sizin hiçbir şeyden şikayet etmeye hakkınız yok. %75 Evet demissiniz bu adamlara. Beter olun

incredible HULK

Ordaki protestocu kadınların çoğu yaşadıkları onca zorluğa rağmen AKP ye oy veriyodur,nede olsa orası Rize. Bunlara "beter olun" diyesi geliyor insanın

Pickle Rick

Ya demeyeyim demeyeyim diyorum ama dayanamıyorum: size su veren itfaiyenin hortumunu s.keyim. Beter olun! Sadece kendi bokunuzda boğulsanız umrumda değil ama... Devamını Gör