Görüş Bildir
Haberler
Rıfat Kamaşak Yazio: Yeni Ekonomik Reform Programı Ne Kadar Yeni?

etiket Rıfat Kamaşak Yazio: Yeni Ekonomik Reform Programı Ne Kadar Yeni?

Kompleks problemlerin basit çözümleri vardır ve hep yanlıştır der Einstein. İşte ekonomi de böyle bir şeydir. Zannedilir ki para ve maliye politikalarındaki değişiklik ile yapılacak birkaç hokus pokus her şeyi düzeltir. Merkez Bankası faiz arttırırsa döviz kuru şak diye düşer, vergileri arttırınca tüketime meyil ve paralelinde enflasyon düşer, ithalat azalır falan filan. Ekonominin düzelmesi ya da kötüye gitmesi hep ekonomi, finans ve mali enstrümanlar ve bu enstrümanları kullananların aldığı kararlar ile ilişkilendirilir. Bu enstrümanların kullanımı tabii ki etkilidir ama ekonominin gidişatında asıl belirleyici değildir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki nedir asıl belirleyiciler o zaman?

Ekonomi tek başına bir sorun olarak ortaya çıkmaz, dolayısıyla aslında ekonomik problem diye bir şey de yoktur. Ekonomi nedir biliyor musunuz? Ekonomi bir ülkedeki rüşvet, yolsuzluk, adaletsizlik, hukuksuzluk, anti-demokratik uygulamalar, insan ve hayvan hakları ihlali, liyakatsizlik, nepotizm vb. uygulamaların şiddetine göre ortaya çıkan bir sonuçtur. Yolsuzluk ve rüşvet ile kaynaklarınızı heba eder, bir liralık işi beş liraya yaparsınız, bütçe açığı yaratırsınız. Hukuksuzluk ve adaletsizlik ile olur da bir gecede bütün yaptığım işleri etkileyecek bir karar çıkarsa hangi mahkemeye giderim ve kaç ayda adil bir karar alırım diye düşünen yabancı yatırımcıyı kaçırırsınız.

İnsan hakları ihlalleri ile ülke imajınızı zedelersiniz ve yurt dışından turizm için ancak bedavaya her şey bir arada konseptine gelen turist profili ile idare edersiniz. İspanya turizm gelirlerinde 100 milyar Dolar hedeflerken siz 20 milyar Dolar’a neredeyse şıkır şıkır oynarsınız. Liyakat olmadan partizan ve nepotistçe ülkenin en önemli kurumlarına atamalar yaparsınız ve olabilecek en verimsiz yönetimi gösterirsiniz.

Televizyonlarda birileri çıkar üretim seferberliğine başlıyoruz der.

Televizyonlarda birileri çıkar üretim seferberliğine başlıyoruz der.

Kimse sormaz “ya bu ülkede üretim zaten var önemli olan katma değerli üretim değil mi” diye. Dünyanın domatesini fındığını satarsınız adamın sattığı bir cep telefonu kadar para kazanamazsınız. Pardon benim bu bahsettiklerim senelerden beri bilinen konular değil miydi? Adalet, hukukun üstünlüğü, demokrasi, insan hakları falan yüzyıllardan beri konuşulmuyor muydu? Yoksa bizim bunlardan yeni haberimiz oldu da o yüzden mi yeni program, reform falan demeye başladık?  

Yepyeni güzel günler dileğiyle… 

Linkedln

Instagram

Facebook

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın