Görüş Bildir
Haberler
Restorasyon Kurbanı Mozaikler Ziyaretçilere Kapatıldı

Restorasyon Kurbanı Mozaikler Ziyaretçilere Kapatıldı

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hatay Arkeoloji Müzesi'ndeki Roma dönemine ait mozaiklerin olduğu bölüm ziyaretçilere kapatıldı. Hatay Valisi Ercan Topaca, mozaiklerin yanlış restorasyonuyla ilgili soruşturma başlattıklarını açıkladı. 

Dünya’nın ikinci büyük mozaik sergileme alanı olan yeni Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki mozaiklerin, restorasyon skandalına kurban gitmesinin ardından Hatay Valisi Ercan Topaca, eserlerin yanlış restorasyonuyla ilgili sorumluluğu olan ve işin bu noktaya gelmesinde ihmali olan kişilerle ilgili soruşturma başlatıldığını söyledi. 

Topaca, açıklamada, 31 Mart'ta, eserlerin yeni Hatay Arkeoloji Müzesi'ne taşınması sırasında, mozaik eserlerin yanlış montajlandığını tespit ettiklerini ve durumu Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirdiklerini kaydetti. 

Ayrıca mozaiklerin olduğu bölüm ziyaretçilere kapatıldı.

Montaj işlemi durduruldu

Montaj işlemi durduruldu

Bakanlıktan gelen uzmanların, bir firma tarafından yapılan montaj işlemini durdurduğunu ifade eden Topaca, şunları söyledi: ''Burada önemli olan, bu eserlerin aslına uygun bir şekilde yeni müzede montajının yapılmasıdır. Bu işi üstelenen firma, daha önce Gaziantep 'te Zeugma Müzesi de dahil olmak üzere restorasyon yapan tecrübeli bir firma. Ancak, buradaki montaj sırasında bazı hataların yapıldığını gördük ve çalışmayı aslında 31 Mart'tan önce durdurmuştuk. 31 Mart itibariyle de resmen durduruldu. Şimdi bu 'hatalı montaj nasıl düzeltilir' öncelikle onun arayışı içerisindeyiz. Daha yapılacak çok sayıda nakil ve montaj işlemimiz var. Onların da düzgün bir şekilde yapılması önemli. Bu çerçevede bakanlıkla görüşerek, tedbir aldık.'

Ziyaretçilere kapatıldı

Hatay Arkeoloji Müzesi'ni bugün ziyarete gidenler, hatalı olduğu iddia edilen mozaiklerin sergilendiği bölüme 'Ziyaretçilere kapatıldı' denilerek alınmadı.

"Karikatüre dönmüş durumda"

"Karikatüre dönmüş durumda"

Antakyalı taş ustası Mehmet Daşkapan

Mozaiklerin restorasyonundaki hataları bir internet sitesinde gündeme getiren taş ustası Mehmet Daşkapan, dünyanın en büyük mozaik müzesinin nasıl olduğunu görmek için açıldıktan sonra büyük bir heyecanla Hatay Arkeoloji Müzesi'ne gittiğini söyledi. İçeri girdiğinde karşılaştığı manzara karşısında şoke olduğunu belirten Daşkapan şunları söyledi: 'Restorasyonu yapılan mozaikler sanki yanlış estetik ameliyat yaptıran ve yüzü değişen bir şey gibiydi. İnanılmaz bir restorasyon hatası var. 

Benden bu fotoğraflar istendi ve müzede çekim yapıldı. Gösterdiğim en az 10-15 tane mozaik, ciddi bir hatalı restorasyondan geçmiş ve mozaiklerin yüz kısımları maalesef karikatüre dönüştürülmüş durumda. Burada yapılan çok üzücü bir olay ve inşallah gereği yapılır.'

'Eski fotoğraflara bakmadılar mı?'

Restorasyonun bir tarihi eseri olduğu gibi korumak açısından dünyanın en önemli işlerinden biri olduğunu ve herkesin restorasyonu yapamayacağını ifade eden Daşkapan, şöyle devam etti: 'Bu çok önemli bir şey ama gelin görün ki Hatay Arkeoloji Müzesi'nde hatalı restorasyon olmuş. Bire bir yapmak lazım bunu. Kaldı ki yüksek çözünürlüklü fotoğraflar, videolar eski müzede var ve her şey ortada. Bu restorasyonu yapan arkadaşlar bunlara hiç bakmadılar mı? Bunları denetleyen yok mu? Bu işin asıl acı kısmı bu. İnşallah düzeltilecek. Bakanlık olaya el koydu. Antakya mozaikleri Avrupa ve Amerika'da 17 müzede sergileniyor. Fransa'da bulunan dünyanın en önemli müzesinde Antakya'dan çıkartılan ve dünyanın en güzel 5 mozaiğinden biri sayılan 'Paris'in yargısı' mozaiği orada sergileniyor. Bu mozaikler her 5-10 yılda bir restorasyon görüyor. O restorasyonlar bir ince damar ameliyatı yapan doktor hassasiyeti ile yapılıyor. Nasıl hastayı yatırır ameliyat edersiniz o şekilde yapıyorlar restorasyonu. Ama bizde öyle değil. Bir taş yerinden kopsa, onun yerine şunu da koysak olur mantığı var. Bu olmaz işte. Bizdeki hata bu. Ama inşallah düzeltilecek.'

"Taş ustası daha iyi yapar"

"Taş ustası daha iyi yapar"

Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde gelişmelerle ilgili açıklama yapan MHP Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin de, mozaiklerin restorasyonunda hata yapılmasına çok sert tepki gösterdi. Olayı arkeolojik facia olarak değerlendiren Çirkin, 'Kör müsünüz, görmüyor musunuz? Yani bunu Antakyalı taş ustalarına verseniz bundan iyi yapar. Zaten bu kusuru da ortaya çıkaran Antakyalı bir taş ustası kardeşimizdir. Hiç mi bakmadınız? Bu arkeoloji müdürü ne iş yapar? Kültür ve Turizm Bakanı ne iş yapar? Bu bizim taş ustaları daha iyi yapardı' diye konuştu.

AA ve DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
1
1
0
0
0