Görüş Bildir
Haberler
Rembrandt Kimdir? Rembrandt'ın Hayatı, Ölümü ve Eserleri...

Rembrandt Kimdir? Rembrandt'ın Hayatı, Ölümü ve Eserleri...

Şebnem Sucu
12.08.2021 - 09:15

Rembrandt Hollanda resminin altın çağının en önemli sanatçılarından biridir. Döneminin birçok sanatçısının aksine, Rembrandt, büyük üstatların çalışmalarını görmek için İtalya'yı hiç ziyaret etmemiştir. Peki, 'Işığın ve gölgelerin ressamı' olarak da bilinen Rembrandt kimdir? İşte kısaca Rembrandt'ın hayatı... 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rembrandt Harmenszoon van Rijn, tüm zamanların en büyük ressamlarındandır. Hollandalı Barok ressam ve matbaacı olan Rembrandt tarihin en önemli hikaye anlatıcıları arasındadır. Hayatı boyunca çizdiği birçok otoportre bizlere görsel bir otobiyografi sağlamıştır. İşte Rembrandt'ın hayatına dair merak edilenler; Rembrandt kimdir, neler yapmıştır? Rembrandt'ın eserleri...

Rembrandt Kimdir?

Rembrandt Kimdir?

HAYATI

Rembrandt Harmenszoon van Rijn 15 Temmuz 1606'da Hollanda'nın Leiden şehrinde doğdu. Dokuz çocuklu bir zengin bir ailenin oğluydu. Babası değirmenci, annesi fırıncı kızıydı. Latin okulunda eğitimine başlayan Rembrandt, Leiden Üniversitesi'ne kaydoldu ve resme ilgi duyuyordu. Leiden tarihi ressamı Jacob van Swanenburgh'un ilgisini çekmeyi başardı. Ardından Rembrandt, Jacob Swanenburgh'ın yanında ona resim, çizim ve gravürün temellerini öğreten üç yıllık bir çıraklık dönemi geçirdi.

Rembrandt, 1624 veya 1625'te üniversiteden arkadaşı ve meslektaşı Jan Lievens ile paylaştığı bir stüdyo açtı. 1627'de Rembrandt, aralarında Gerrit Dou gibi öğrencilerin de bulunduğu isimleri kabul etti.  1629'da devlet adamı ve şair Constantijn Huygens Rembrant'ı keşfetti ve 1646'ya kadar tablolarını satın aldı. Huygens, hayatının çoğunu Orange prenslerine hizmet etmek için harcayan sanat hakkında bilgili, dikkat çekici bir Hollandalıydı. Bu, Rembrandt'ın bir sanatçı olarak başarılı profesyonel kariyerinin başlangıcıydı ve 1831'de genişleyen işini başkent Amsterdam'a taşıdı. Rembrant  Rembrandt öğrencileri almaya başladı ve Ressamlar Loncası'na kabul edildi.

Samson'un Körlüğü (1636) ve Danaë (1636) gibi yüksek kontrastlı açık ve koyu yöntemini kullanarak dramatik, büyük ölçekli İncil ve mitolojik sahneler çizmeye başladı. Ayrıca Amsterdam'da Uylenburgh'un dükkanındaki çeşitli asistanların da yardımıyla çok sayıda portre çizdi. 

Şöhretinin ve zenginliğinin zirvesinde, Rembrandt Yahudi mahallesinde etkileyici derecede büyük ve pahalı bir ev satın aldı. Ev ipotekle satın alınmıştı. 1650'lerde Hollanda ciddi bir ekonomik bunalım yaşadı ve Rembrandt'ın ipotek ödemelerini karşılayamadı. 1656 yılında Rembrandt'ın iflâs ettiği ilan etti.

EVLİLİĞİ VE ÇOCUKLARI

Saskia Van Uylenburg ile tanıştı ve evlendi ve Rembrandt'ın gelirine katkıda bulundu.  Rembrandt'ın aile hayatı birçok talihsizliğe uğradı. Dört çocuğundan üçü erken bebeklik döneminde öldü ve eşi Saskia, 1641'de sadece 30 yaşındayken öldü. İlerleyen yıllarda Rembrandt, evine kâhya olarak aldığı Hendrickje Stoffels ile aşk yaşamaya başladı. Çift evlenmedi ama evli gibi yaşadı. 1654 yılında adını Cornelia koydukları bir kızları oldu

ESERLERİ

- Gece Devriyesi 

- Savurgan Oğul'un Dönüşü 

- Yahudi Gelini 

- Lazarus'un Yükselişi 

- Dr. Nicolaes Tulp'un Anatomi Dersi 

- Meditasyondaki Filozof 

- Belşazzar'ın Ziyafeti 

- Danae

- Susanna ve Yaşlılar 

- Değirmen 

- Banyosunda Betşeba 

- Açık Kapıda Duran Kadın 

- Yakup'un Melekle Savaşı 

- Aziz Petrus'un İnkârı 

- The Polish Rider

- The Three Trees

- Flora

ÖLÜMÜ

Rembrandt'ın resimleri genellikle milyonlarca dolar satmış olsa da, Amsterdam'da 4 Ekim 1669'da parasız öldü. Westerkerk'te bilinmeyen bir mezara gömüldü.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
4
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın