Görüş Bildir
Haberler
Regl Ağrılarıyla Karıştırmayın! Kadınlarda Kolon Kanserinin En Yaygın 5 Belirtisi

Regl Ağrılarıyla Karıştırmayın! Kadınlarda Kolon Kanserinin En Yaygın 5 Belirtisi

Rinascita
27.05.2019 - 10:31

Kadınlarda kolon kanserinin bazı belirtileri, regl ağrısı ve kramplarıyla karıştırılabiliyor. Detaylı bir tarama olmadan fark edilmesi güç hastalığın yaygın belirtilerini sizler için Woman's Day'den derledik.

Kaynak: https://www.womansday.com/health-fitn...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler, dışkıda kan veya rektal kanama

1. Bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler, dışkıda kan veya rektal kanama

Tuvaletten çıktıktan sonra insanlar dışkılarına bakmayı çok tercih etmezler ama bu genel sağlık durumunuzu izlemek için yararlı bir strateji olabilir. Kabızlık, ishal, dışkı yapmada zorluk, ya da dışkı boyutunda, şeklinde ve renginde farklılık kolon kanseri belirtisi olabilir.

Her yıl kolon kanserine yakalanan kadınların sayısı erkeklerden daha fazladır (47,820 kadın ve 47,700 erkek). Bu nedenle bu kolon kanseri belirtileri artış gösterdiğinde kadınların dikkatli olması çok önemlidir.

Nyu Langone Health'deki inflamatuar bağırsak hastalığı Merkezi'nde gastroenterolog ve New York'taki Nyu Tıp Okulu'nda yardımcı doçent olan Jordan Axelrad, “Kolon veya rektal kanser veya polip öyküsü olan bir ebeveyn, kardeş veya yakın akrabaya sahip olmak, bu hastalığa sahip olma olasılığınızı artırır ve 50 yaşından önce tarama gerektirebilir. Bu belirtileri sıklıkla yaşıyorsanız hemen doktora başvurmalısınız.' diyor.

2. Kronik karın ağrısı veya kramp

2. Kronik karın ağrısı veya kramp

Menstrüel kramp gibi hissettiğiniz ağrı, bu listedeki diğer bazı belirtilerle birlikte ortaya çıkarsa, kolon kanseri belirtisi olabilir.

Axelrad, 'Kadınlar, menstrüel kramplar veya endometriozdan karın krampları gibi diğer jinekolojik problemlerle ilgili semptomları da kolon kanseri belirtileri ile karıştırdıkları için risk altındadır.' diyor.

Bu nedenle, kadınların kolon kanserinin teşhis edilmesi erkeklere oranla yaklaşık yüzde 5 ila 10 daha az muhtemeldir. Amar'a göre jinekolojik organların ve koşulların varlığı nedeniyle spesifik olmayan semptomların teşhisi zorlaşabiliyor.

3. Açıklanamayan Kilo Kaybı

3. Açıklanamayan Kilo Kaybı

Kilo kaybı her zaman iyi bir şey değildir. İki veya daha fazla bu diğer potansiyel kolon kanseri belirtileri ile bir araya gelince, işgalci hücreleri yerleşiyor demektir ve vücudunuzun kalori sindirme becerisini etkiliyor anlamına gelir. 

Amar, 'Kanser öncesi kolon polipleri nadiren herhangi bir semptom üretir ' diyor. 

'Kilo kaybı ve bu diğer belirtiler, kolon kanseri ile ilgili ise, genellikle ülser ile ya da kısmen kolonda dışkı yolunu bloke eden daha büyük bir büyüme ile yansır.'

4. Yorgunluk veya zayıflık

4. Yorgunluk veya zayıflık

Kolon kanseri de dahil olmak üzere herhangi bir kanserin uyarı işaretlerinden biridir. Eğer günden güne kendinizi daha da yorgun hissediyorsanız ve bu listedeki iki veya daha fazla kolon kanseri belirtisini taşıyorsanız hemen bir gastroenterologdan randevu almalısınız. 

Doktorunuz başlangıçta kolonoskopi yerine sigmoidoskopi öneriyorsa alternatif taramaları sormayı ihmal etmeyin. 

Axelrad, 'Kadınlarda, genellikle sigmoidoskopi gibi geleneksel tanı teknikleriyle tespit edilmesi daha zor olan ve daha agresif olan sağ taraflı kolon kanseri geliştirme riski erkeklere oranla daha yüksektir ' diyor. 

“Son araştırmalara göre sadece kolonun sol tarafı inceleyen sigmoidoskopi tarama yöntemi, özellikle kolon kanseri tespiti için yetersiz kalıyor ve tam kolonoskopi gerekli olabiliyor. Kadınlar için en iyi kolon tarama stratejisini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.”

5. Anemi

5. Anemi

Eğer bol miktarda demir içerikli besinler tüketiyorsanız ve hala anemi ile mücadele ediyorsanız (özellikle menopozdan sonra), Amerika'nın kanser tedavi merkezlerine göre, sistemik bir kolon kanseri semptomu ve bu durumun neden olduğu sindirim değişiklikleriyle ilgili bir sorun olabilir.

Axelrad,”Menopozdan sonra, bir kadının tüm kanser riski artar.' şeklinde açıklıyor. 

'Hormon değiştirme tedavisinin (HRT) bazı kanserler için riski artırırken, potansiyel olarak kolon veya rektal kanser riskini azalttığı gözlemlenmiştir. Ayrıca bazı çalışmalarda, 65 yaşın üzerindeki kadınların, erkek yaşıtlarına kıyasla kolon kanseri ve rektal kanserden beş yıllık sağ kalım oranın daha az olduğu ve ölüm oranının daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
13
5
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın